Ramakrishna a început prin a se concentra asupra imaginii simbolice a lui Kali, uneori nedormind și nemâncand multe zile.
În urma unei viziuni spirituale excepționale a Mamei Divine, el a cunoscut o perioada minunată, în care a avut o aspirație tot mai mare de a percepe mai profund Conștiința Supremă.
Când starile si viziunile sale se accentuau, nepotul sau Hriday avea grijă de el, căci în acele stări înalte Ramakrishna pierdea legatura cu lumea fizică, corpul său părea înconjurat de o lumină sfântă și uneori picături de sânge îi ieseau prin porii pielii.

“Într-o zi, eram prada unei dureri de nesuportat, încat mi se părea că mi se răsucește inima ca o rufă udă.
Mă sfâșia ideea că nu avusesem niciodată în viață viziunea Realității spirituale pe care o intuiam, când, deodata, o emoție teribilă m-a cuprins… percepeam acum un ocean de spirit, fără limite, orbitor.
In orice direcție îmi îndreptam privirea și oricat de departe priveam, nu vedeam decât enorme valuri în mișcare ale acestui ocean strălucitor de lumină. Ele se precipitau tumultoase asupra mea, cu un freămat melodios divin, ca pentru a mă înghiți.
Într-o clipă, ele m-au cuprins, inundându-mă. Copleșit de ele, m-am sufocat. Mi-am pierdut apoi conștiința și am căzut.
Cum a trecut acea zi și următoarea, nu mai stiu deloc.
Mă simțeam ca și cum în interiorul meu se legănă un ocean de beatitudine inefabilă și până în cele mai adânci cute ale ființei mele eram conștient de prezența continuă a Eternei Mame Cosmice.”

„Forţa Primordială, Suprema SHAKTI, se joacă dintotdeauna, în jocul continuu al Creaţiei. În acest joc, ea creează, susţine şi distruge, aşa cum este orânduit. Această Putere se numeşte KALI.
KALI, Mama Divină, este cu adevărat BRAHMAN, iar BRAHMAN este cu adevărat KALI.
Kali şi BRAHMAN sunt una şi aceeaşi Realitate.”

“Mama Divină se joacă în multe feluri diferite şi se manifestă în nenumărate ipostaze.
Ea este cea care este cunoscută ca Maha-KALI, Nitya-KALI, Shmashana-KALI, Raksha-KALI şi Shyama-KALI.
Shyama-KALI are un aspect oarecum mai tandru şi este adorată zi de zi în casele indiene. Ea este cea care îşi revarsă bunătatea şi îndepărtrează frica.
Oamenii o adoră pe Raksha-KALI, Protectoarea, pe timp de epidemie, foamete, cutremure, secetă şi inundaţii. Shmashana-KALI este teribilă, fiind întruchiparea puterii de distrugere.”

“Mama Divină doreşte să continue să se joace cu fiinţele pe care le-a creat.
Într-un joc de-a v-aţi ascunselea, căutarea se opreşte de îndată ce adoratorul Ei o găseşte.
Dar cum nu toţi o găsesc, în felul acesta jocul poate să continue mereu şi mereu, cu toate fiinţele umane. Acest joc continuu este spre bucuria Ei.”

“Este ca şi cum Mama Divină ar şopti minţii umane, făcându-i cu ochiul: Du-te şi bucură-te de lume. Cum ar putea cineva blama mintea, când aceasta este natura ei? Mintea se poate desprinde de tot ceea ce este lumesc doar dacă Ea, Suprema SHAKTI, îşi revarsă Graţia, orientând mintea aspirantului către Ea. Doar atunci mintea va deveni devotată Picioarelor de Lotus ale Mamei Divine.”

“Actele creaţiei, crearea şi distrugerea, universul însuşi cu toate fiinţele create, sunt manifestările lui SHAKTI, Puterea Divină. Dacă meditezi profund asupra acestor aspecte, vei realiza că toate acestea sunt iluzorii precum un vis.”

“Nici o frunză nu se mişcă în afara voinţei lui Dumnezeu. Ce este libertatea omului? Toţi suntem supuşi voinţei lui Dumnezeu.

De aceea spun:O, Mamă, eu sunt instrumentul, iar Tu eşti cea care mânuieşti instrumentul; eu sunt trăsura, iar Tu eşti cea care o conduci. Mă mişc aşa cum Tu mă mişti; fac ceea ce Tu mă faci să fac.”

“Este oare posibil să înţelegem cum acţionează Dumnezeu şi de ce? El creează, susţine şi distruge. Vom putea vreodata să înţelegem de ce distruge? Mă adresez Mamei Divine: “O Mamă, nu am nevoie să înţeleg. Te rog trezeşte în mine dragostea pentru Picioarele Tale de Lotus”. Scopul vieţii umane este de a trăi iubirea plenară pentru Dumnezeu – bhakti.
Iar în ceea ce priveşte celelalte lucruri, Mama Divină ştie mai bine. Nu trebuie neapărat să le înţelegem.”

“Este oare KALI, Divina mea Mamă, de o complexă întunecime? Ea apare neagră pentru că Ea este văzută de la distanţă; dar atunci când te unești în mod intim cu Ea, nu mai este aşa.
De la distanţă cerul apare ca fiind albastru, dar dacă te uiţi de aproape vei realiza că este incolor. Apa oceanului pare albastră de la distanţă, dar când te apropii şi o iei în mâini realizezi că nu are nici o culoare.”

“Dacă nu eşti stabilit în Samadhi, chiar dacă studiezi, analizezi, judeci şi raţionezi, nu vei reuşi să treci dincolo de “jurisdicţia” lui Shakti. Chiar şi atunci când spui: “eu meditez”, sau “eu contemplu”, tu te mişti de fapt în împărăţia lui Shakti, în realitatea Ei.”

“Trebuie să o îmblânzeşti pe Shakti, Energia Primară Kundalini, pentru a obţine astfel graţia lui Dumnezeu. Dumnezeu Însuşi este cel care creează Mahamaya, antrenând creaţia în jocul magic al creării şi distrugerii succesive.”

“Mama Divină este întotdeauna jucăuşă şi veselă. Acest univers este terenul ei de joacă. Ea are voinţa ei proprie şi întotdeauna calea Ei. Ea este plină de graţie, dăruind libertatea supremă unui om din o sută de mii.”

“Adorarea lui Shakti este extrem de dificilă. Nu este o glumă. În practica mea spirituală, timp de doi ani eu am urmărit numai să realizez acea stare în care sunt “instrumentul” Ei şi Ea acţionează în şi prin mine. Dar atitudinea mea firească a fost întotdeauna cea a unui copil care o caută pe mama lui. Priveam sânii oricărei femei ca şi cum ar fost ai mamei mele.“

“Cel care este lipsit de atribute are şi atribute. EL, care este BRAHMAN, este şi Shakti. Când te raportezi la El ca fiind inactiv, El se numeşte BRAHMAN, iar atunci când te raportezi la El ca fiind Creatorul, Susţinătorul şi Distrugătorul, El este numit Energia Primordială, KALI.”

“BRAHMAN şi Shakti sunt perfect uniţi, precum focul şi puterea lui de a arde. Atunci când vorbim despre foc ne referim automat şi la puterea lui de a arde. La fel, puterea focului de a arde are nevoie de focul însuşi. Dacă îl accepţi pe unul, trebuie să îl accepţi automat şi pe celălalt.”

“Dacă sesizaţi că ceva vă frânează sau este o piedică în progresul spiritual, tăiaţi legăturile!
Tăiaţi-le cu sabia numelui lui Dumnezeu. Lanţurile lui KALA (timpul) sunt distruse prin numele lui KALI.”

“Dumnezeu este angajat în trei feluri de activităţi: creaţie, susţinere şi distrugere. Moartea este inevitabilă. Toţi vom fi nimiciţi în momentul disoluţiei. Nimic nu va rămâne. Atunci Mama Divină va strânge seminţele pentru viitoarea creaţie. Mama Divină va scoate din nou la iveală seminţele pregătite pentru noua creaţie.“

“Tu ştii că sunt un neştiutor. Nu ştiu nimic. Atunci cine este cel care spune toate acestea? Spun Mamei Divine:

“O Mamă, eu sunt instrumentul şi tu eşti cea care îl mânuieşti.
Eu sunt casa, iar Tu eşti cea care locuieşte în ea.Eu sunt căruţa, iar Tu eşti cea care o conduce.
Eu fac ceea ce Tu mă faci să fac. Vorbesc precum Tu mă faci să vorbesc;
Mă mişc precum Tu mă mişti.
Eu nu exist!
Tu eşti totul!
Tu eşti totul!
Aceasta este măreţia; noi suntem doar instrumentele Ei. ”