TARA – Marea Putere Divină a Compasiunii

Acharya Leonard29/12/2015

RADIO OM BUN
un radio pentru suflet, minte si spirit

Acum citim articolul
„ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” Acharya Leonard

 

TARA – Marea Putere Divină a Compasiunii

Cuvântul  ”Shakti”  înseamnă Putere în sanscrită.

Ne vom raporta la Tara în varianta sa budistă.

Ea este, în principal, o manifestare a compasiunii și ajutorului rapid oferit de zeiță celui care o adoră și o invocă. Nu contează direcția în care adoratorul îi cere ajutorul.

În hinduism, zeița Tara este a doua din Dasa (cele zece) Mahavidyas.

Tara este o formă paticulară de manifestare a lui Durga zeița frumoasă și teribilă ce oferă controlul deplin asupra pasiunilor omenești inferioare.

eba34c668bfa3f5459df46911d448e05

Tradiția orală oferă o origine specială zeiței Tara

Legenda începe cu „baterea” oceanului primordial pentru extragerea nectarului divin (ce urma să fie apoi împărțit între deva-și și asura-și) și a otrăvii universale.

Atunci Mahadev , pentru a salva lumea, a băut otrava iar gâtul i-a devenit indigo sau albastru din cauza acelei otrăvi.

Doar El a putut suporta înghiți otrava fără urmări, câștigând atunci numele de Nilakantha.

El a salvat astfel lumea de la distrugere, dar a căzut în stare de inconștiență sub efectul puternic al otrăvii.
Mahadevi Durga a apărut ca Maa Tara și L-a luat pe Shiva în poală.
El a supt laptele de la sanii ei pentru a contracara otrava și și-a revenit. Această legendă este în legătură cu cea în care Shiva o oprește pe Kali dezlănțuită manifesându-se ca un copil.
Văzând copilul, instinctul matern Kali vine în prim-plan și atunci când ea îl hrănește cu laptele din sânii ei. Ca pe Shakti Mahabhagwat, ea este cea care a creat prima sămânță din care a luat naștere întregul univers sub forma lui Narayana - Vishnu.

Tara este o zeitate tantrică adorată de practicanți ai budismului Vajrayana pentru a dezvolta anumite calități lăuntrice și pentru a înțelege atât învățăturile exterioare, dar și cele interioare și secrete despre compasiune și nuditate.
Tara este de fapt numele generic pentru un număr de Bodhisattvași cu aspect similar.

Cel mai cunoscute forme ale Tarei sunt:

- TARA cea verde, (Syamatara) cunoscută sub numele de Buddha cu actiune iluminatoare;
- TARA cea albă, (Sitatara), de asemenea, cunoscută pentru compasiune, viață lungă, de vindecare si liniste; de asemenea, este cunoscută sub numele de- satisfăcătoarea roții dorințelor sau Cintachakra;
- TARA cea roșie, (Kurukulla) un aspect feroce asociat ceea ce este bine pentru toti ce i ce fac parte din grupul spiritual;
- TARA cea neagră, asociată cu puterea;
- TARA cea galbenă, (Bhrikuti) asociată cu bunăstarea și prosperitatea;
- TARA cea albastră, asociată cu transmutarea mâniei;
- Cittamani Tara, o variantă adorată pe scară largă în budismul tantric gelugpa, portretizată ca verde și de multe ori confundată cu Tara cea verde;
- Khadiravani TARA (Tara de pădure de salcâm), care a apărut lui Nagarjuna în pădurea Khadiravani de India de Sud.

7840852cad5f24755b7fc60972e69c78
Există, de asemenea, recunoașterea, în unele școli de budism a douăzeci și unu de manifestări ale Tarei. Un text care slăvește cele 21 de manifestări ale Tarei este recitat în timpul dimineații în toate cele patru secte ale budismului tibetan.

În cadrul budismul tibetan Tara este privită ca un Bodhisattva al compasiunii  care oferă o stare stenică  caracterizată de activitate. Ea este aspectul feminin al Avalokitesvara.

Tara este, de asemenea cunoscută ca Salvatoarea, ca o zeitate cerească ce aude strigătele de fiintelor care se confrunta cu probleme în samsara.

O importantă Mantra a Tarei este

Om TARE TUTTĀRE Ture Soha.

 

 

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
Top magnifiercross