Bagalamukhi este cea de-a opta mare putere divina din cele zece  Mahavidya.

Este o fațetă a unicei fiinte divine feminine, care manifesta anumite aspecte caracteristice, aspecte pe care le regăsim in noi și dorim să le amplificăm. Ne raportam si lucram cu ea pentru a ne fi mai ușor să ne reprezentăm si sa amplificăm aceste calități sau atribute.

Numele sau este compus din „bagala” si „mukhi”

„Bagala” inseamna  ”căpăstru”, „frănghie” sau „frău”  și se referă la puterea ei de a controla si imobiliza inamicii, dar si de a stopa sau a opri brusc orice mişcare şi orice activitate. Datorita acestei calitati  mai este cunoscuta si ca Devi din Stambhana. În limba sanscrită, stoparea sau paralizarea unei acţiuni se numeşte STAMBHANA.
„Mukhi” inseamna „chip” sau „fata”.
Prin urmare, Bagamukhi este  reprezentată ca avănd controlul de a stăpâni orice situaţie sau formă de manifestare.

BAGALAMUKHI conferă controlul deplin asupra tuturor tipurilor de acţiuni pe care le săvârşim, precum şi puterea de a stopa, la voinţă,  pe oricare dintre acestea

 Bagalamukhi are o reprezentare teribila. Ea este înfățișată într-o rochie galbenă, cu tenul auriu, șezănd pe un tron tot ​​de aur în mijlocul unui ocean de nectar plin de lotusuri galbene. O  semilună îi împodobește capul.  Ea ține un club în mâna dreaptă cu care bate un demon în timp ce îi scoate limba cu mâna stângă.

Este reprezentata in acest fel pentru a exprima capacitatea ei de a imobiliza inamicul in tăcere, cu ușurință. Acesta fiind puterea sa cea mai importantă, și motiv principal  pentru care putem să ne raportăm la ea.

Conform legendei, când o furtună uriașă a izbucnit pe pământ, care amenința să distrugă întreaga creație, toți zeii s-au adunat în regiunea Saurashtra și au rugat-o sa ii salveze. Răspunzând  rugăciunilor zeilor, Bagalamukhi a ieșit din Haridra Sarovara și a calmat furtuna.

Alte situatii in care ea ne poate sustine sunt:

pentru a câștiga cauzele judecătorești și pentru a obține succesul în tot felul de concursuri.

Un alt  aspect important pe care îl manifestă Bagalamuki este puterea sa asupra actului vorbirii

Ne putem raporta la Bagalamuki  atunci când dorim sa fim inspirați în discuţii, în dezbateri sau în cazul argumentaţiilor.

Ea poate sa manifeste și in acest caz efectul sau paralizant, imobilizant, hipnotic asupra celor care o asculta fascinatați.

Din altă perspectivă ea ne ajuta sa avem control deplin asupra gândurilor și să ne permitem să vorbim doar ceea ce este ințelept, nu și ceea ce ar poveni din ego.

Aceasta este reprezentată prin faptul ca ea ii trage de limba pe demon, atagând atenția ca este foatre important felul in care noi vorbim.

Acest control ne va fi util și in timp ce medităm. Ne ajută să realizam cu usurință meditații profunde.

Ne ajuta sa reușim sa stăm nemișcați in asane, sa avem control aspura minții, dar și aspura suflurilor subtile in tehnicile de pranayama. Dezvoltăm, in timp, capacitatea de a stopa cu ușurinta fluxul de prana.

Ne ajuta sa trancendem starea de ignoranță

Ne ajută in lupta cu propriile noastre gânduri, idei şi emoţii ce îşi au sursa în ego (adică în individualitatea noastră falsă) si ne conferă a anumita formă de intelegere spre a ne transcende starea de ignoranță.

 Ne ajuta sa eliminăm orice conflict şi orice confuzie care sunt piedici in evolutia noastră spirituală și ne conferă o mare capacitate de concentrare, de focusare la voință, puterea de a ne concentra asupra unui obiect sau aspect. In cele din urmă ajungând sa ne pastrăm atenția, in primul rand, la Sine in tot ceea ce facem.

Ne ajuta sa cunoastem cine suntem cu adevărat

Capacitatea sa de stopare, de paralizare ne poate da puterea de a ne opri din preocuparile noastre cotidiene si să ne intoarcem catre transcendență, relevandu-ne vidul beatific. In felul acesta ajungem sa in descoperim  pe Dumnezeu si in cele mai neînsemnate momente ale existenței noastre, in cele mai simple lucruri.
Pe de alta parte, aceasta capacitate ne poate fi de folos cand incepem practica spirituală, atunci cănd urmărim să ne detasăm de preocupările cotidiene, să ne intoarcem către Sine si să ne cunoastem adevara noastra natură. Ne conduce spre acel loc din noi in care se afla linistea, pacea, nemiscarea.

 Bagalamuki are puterea  de a transforma orice aspect sau acţiune în opusul ei

Prin aceasta ea poate transforma infrângerea in victorie, slăbiciunea in putere, ignoranța in cunoaștere.

Din aceasta perspectiva ea ne ajută să percepem in fiecare dintre situațiile cu care ne confruntăm existenta perechilor de opusi contrari, pe care, daca ii observăm ne putem detasa și retrage in transcendența, unde putem gesi resurse pentru a rezolva orice conflict.

Datorita tranșcendenței ea cunoaste cele doua stari sau condiții contrarii care apar in manifestare și are puterea de a trancende cu succes starea manifestata. Are ințelepciunea care ii confera cunoasterea că in timp totul se transformă și ajunge să treacă ciclic prin starea opusa in care se află in acest moment, dar și de a se resorbi in vid, in nemanifestare.

Ne conferă  control total asupra existenței și a morții

Culoarea galbena in care ea este reprezentata semnifica natura sa radiantă, luminoasa și profund purificatoare, care ne poate conferii cunoastrea spirituala. Puterea sa radianta poate dizolva ignoranța.

Ne ajuta sa ne pastram starea de observator

Reușim să ne observăm permanent gândurile din postura de martor exterior, lucid si detașat. In acest mod mintea devine din ce in ce mai stabilă și mai liniștită. Nu ne mai identificăm cu ființa limitată, cu lumea exterioară, ci cu adevata noastra natură care este Sinele Suprem Atman imuabil și inefabil.