Manuscrisele de plumb din Iordania

Manuscrisele de plumb din Iordania – ar putea fi cea mai mare descoperire din istoria crestinismului

Un numar de 70 de carti din plumb, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, au fost gasite intr-o pestera din Iordania. Expertii care le analizeaza spun ca documentele, unele dintre cele mai vechi scrieri crestine, ar putea fi o descoperire majora in istoria crestinismului, scrie presa internationala.

“Analizam o descoperire foarte importanta si semnificativa, poate cea mai importanta descoperire din istoria arheologiei,” a spus al-Ziad Saad, director la Departamentul iordanian de Antichitati. El a explicat la BBC ca s-ar putea ca textele sa fi fost facute de unii dintre primii crestini, in deceniile imediat urmatoare crucificarii lui Iisus.

David Elkington, seful unei echipe britanice de cercetatori a declarat: “Este un uimitor ca avem aceste obiecte care ar fi putut fi atinse de primii sfinti ai Bisericii”, scrie Daily Express.

Fiecare dintre cele 70 de carti are intre 5 si 15 ”pagini” (plăcuțe din plumb și cupru), legate prin inele de plumb si au marimea unui card de credit.

Textele sunt scrise in ebraica veche. O prima analiza a metalului arata ca unele carti dateaza inca din primul secol dupa Hristos.

Daca cercetari ulterioare vor confirma autenticitatea acestora, scrierile ar reprezenta cea mai mare descoperire dupa Manuscrisele de la Marea Moarta gasite in 1947.
In jurul acestor scrieri au aparut deja dispute. Se pare ca au fost descoperite intr-o pestera din Iordania de un beduin iordanian. emAcum, autoritatile iordaniene le revendica dupa ce au fost duse in Israel intre 2005 si 2007.
Brosurile sunt in prezent in mainile unui camionagiu beduin numit Hassan Saida, care locuieste in satul Shibli-Umm Al-Ghanam din Israel. El refuza sa le vanda, dar a acceptat sa trimita doua dintre ele in Anglia si Elvetia pentru analiza.

Manuscrisele de plumb din Iordania

Daca cercetarile vor confirma autenticitatea acestora, scrierile ar reprezenta cea mai mare descoperire dupa Manuscrisele de la Marea Moarta gasite in 1947

Un portret, posibil al lui Iisus Hristos, a fost gasit pe una din cele 70 de carti din plumb.
Imaginea, care nu se distinge usor, infatiseaza un barbat cu parul lung, purtand o coroana de spini pe cap, scrie Daily Mail.

Istoricii incearca sa determine daca acesta este cu adevarat portretul lui Iisus Hristos. Daca banuielile lor se adeveresc, imaginea ar putea fi primul portret al Mantuitorului.

Ei investigheaza daca imaginea a fost creata in timpul vietii lui Iisus de catre cei care l-au cunoscut. Istoricii cred ca manuscrisele descoperite in Iordania au fost create de catre urmasii lui Iisus la cateva decenii imediat dupa crucificare.

Cea mai convingatoare dovada a faptului ca manuscrisele sunt crestine este o pagina care pare sa arate o harta a orasului sfant Ierusalim.

Pe una dintre carti pare ca scrie “Mantuitorul lui Israel”, in ebraica veche.

Andrei Gaitanaru, cercetator in cadrul Centrului de Studii Medievale al Universitatii Bucuresti, a discutat online despre impactul Manuscriselor de la Marea Moarta sau a Evangheliilor apocrife asupra traditiilor crestine.

Iata cateva dintre raspunsurile lui Andrei Gaitanaru:

* Daca vorbim despre manuscrisele recent descoperite, nu putem vorbi – aproape de loc – despre continutul acestuia. Se presupune ca ar apartine unei comunitati crestine din primele decenii ale crestinismului, cele care au fost, eventual, martorele Crucificarii lui Hristos. Presupozitia este justificata de identificarea unor simboluri crestine, precum Crucea si ceea ce pare a figura mormantul lui Hristos, asezat in afara Ierusalimului.

* Chiar daca aceste texte, precum primele descoperite la Marea Moarta, sunt autentice, fenomenul aparitiei lor nu poate afecta in vreun fel istoria crestinismului si nici dogma acestuia stabilita prin

Canonul Apostolic, Sinoadele Ecumenice si traditia exegetica a tratatelor Sfintiilor Parinti ai Bisericii.

* Astfel de aparitii editoriale pot aduce informatii auxiliare relevante despre modul in care arata comunitatea crestina in primele secole si despre felul in care a fost conturata discursiv spiritualitatea crestina. Asa cum ati observat si dumneavoastra, abateri de la norma crestina erau prezente in cadrul primelor comunitati crestine. Epistolele Pauline vorbesc in mod evident si raspicat despre o comunitate crestina aflata in curs de formare si care, adesea, se abatea de la ceea ce aprea ca norma a crestinsmului. Crestinismul este – alaturi de celelalte doua monoteisme abrahamice – o religie normativa. Sa nu uitam ca, inainte de schisma din 1054, Crestinismul era Ortodox, cu alte cuvine fiind articulat in jurul unei drepte credinte si a unei drepte practici.

 

* Se presupune ca aceste placute nu ar fi jucat vreun rol liturgic, data fiind dimensiunea lor extrem de redusa si dificultatea, aferenta, de a fi citite intr-un astfel de context. Se presupune ca ar fi fost destinate pentru o consultare privata.

* Manuscrisele recent nu au apucat sa fie nici macar deschise in totalitate. Asa cum se stie, deja, unele dintre ele sunt sigilate in chingi de plumb. In acest moment nu putem vorbi nici macar despre o traducere unei parti mai mari din acestea.

 

Scroll to Top