Tripura Rahasya sau misterul din spatele Trinitatii

,,Sa ne inchipuim că Sinele poate fi încătușat de proiecțiile mentale este ca si cum ne-am imagina că focul reflectat într-o oglindă poate arde. Nu exista absolut nici o legatura, dincolo de certitudinea prostesca ca suntem incatusati și de diferentierile create de minte. Până când aceste două neajunsuri nu sunt spalate de apele sfinte ale interogarii Sinelui, nici eu, nici Brahma Creatorul, nici Vishnu, nici Shiva, nici chiar Sri Tripura, Zeița Ințelepciunii, nu pot ajuta discipolul sa evolueze. Prin urmare, Rama, învinge aceste două obstacole și rămâi veșnic fericit.”

~ Sri Dattatreya

…din “Tripura Rahasya”, capitolul al XVIII-lea, versetele 127-130

Tripura Rahasya este una dintre cele mai importante scrieri referitoare la Devi sau tradiția Zeiței Mamă.

Ramana Maharishi a considerat Tripura Rahasya ca fiind una dintre cele mai mari opere ale filosofiei Advaita., fiind considerata totdata un text tantric sau Shakta.

Mai este de asemenea denumita Haritaayana Samhita după autorul sau Haritaayana, fiul lui Harita.

Tripura Rahasya expune învățăturile adevărului spiritual suprem. Cel mai mare adevăr a fost pentru  prima oara predat de către Shiva lui Vishnu. Vishnu s-a incarnat pe pământ ca Sri Dattatreya, sau Avadhutas, si a fost cel care a predat acest lucru lui Parasurama, care mai tarziu l-a invatat la randul sau pe Haritaayana.

Tripura Rahasya este scrisa sub forma unui dialog între Sri Dattatreya și Parasurama. Este interesant de remarcat aici că Parasurama este al șaselea avatar al lui Vishnu. Astfel, un avatar al lui Vishnu învață un alt avatar al lui Vishnu!

Parasuma, un brahman viteaz, a promis sa-I omoare pe toti Kshatriya (războinici) pentru a razbuna uciderea tatălui său sfânt. După această baie de sânge a început penitențe severe și s-a întâlnit în cele din urmă cu  Sri Dattatreya, care a consimțit să fie ghidul său spiritual.

Semnificatia lui Tripura Rahasya

Tripura înseamnă literal, trei orașe sau Trinitate. Rahasya înseamnă secret sau mister. Într-un  anume sens  nu este nici un secret să fie dezvaluit. Doar din cauza lipsei noastre de înțelepciune nu ne mai putem experimenta  adevarata noastra natura .Prin urmare, misterul ar fi o traducere mai adecvată. Astfel, Tripura Rahasya înseamnă Taina dincolo de Treime.

Cele trei orase sau stări de conștiință se numesc : Jagrat sau starea de veghe, Svapana sau stare de somn cu  vise , și Shushupti sau starea de somn profund. Constiinta de baza in toate aceste trei stari de constiinta se numește Sri Tripura, sau Zeita Mama.

(va urma)

Scroll to Top