Transformă-ți viața prin Yoga Tradițională! Începem un nou curs la Abheda Yoga cu Leo Radutz. Rezervă-ți locul la ședința GRATUITĂ din 9 martie acum și fă primul pas către o variantă mai bună a ta AICI!
De cate ori nu ne-am surprins in timp ce execuam asane la orele de yoga privind in jur – la silueta gratioasa a colegei din fata sau la ceasul care ticaie pe perete – in loc sa fim centrati in inima si cu atentia in interior?
Pentru a veni in ajutorul celor care au astfel de probleme, exista o tehnica yoghina denumita drishti (sau metoda de a privi catre un punct tinta, cat mai focusat). Aceasta tehnica ne poate ajuta sa ne retragem atentia în mod determinat catre un punct anumit, pentru focalizare fermă și continuă a atenției.
Prin practicarea drishti, ne putem cultiva un nivel de concentrare mult mai profund, imbunatatindu-ne echilibrul interior, si conectandu-ne la senzatiile interne ale corpului, astfel incat vom putea ajunge la un nivel cat mai inalt de constientizare.
Privirea focalizată atrage acolo și energia pranică, potrivit principiului „prana se duce unde se duce mintea” iar mintea o putem fixa mai ușor asupra unui obiect dacă îl și privim.
Drishti nu este neapărat necesară pentru a duce prana într-un punct, dar ne induce o voință voluntară mare de a face aceasta. Cine poate conduce prana eficient și continuu fără acest ajutor nu mai are nevoie de drishti.
Sursa acestei metode in yoga isi are radacinile in ramurile cinci si sase din yoga, respectiv in
Pratyahara sau retragerea atenției de la obiectele simturilor si
Dharana sau concentrarea atentiei asupra unui unic aspect.
Pentru a evita iluziile si suferinta create de preocuparea pentru lumea simturilor, descrisa in Maitri Upanishad, retragerea simturilor este practicata pentru a-l ajuta pe discipol sa devina centrat. Conform filozofiei tantrice, prin practicarea centrarii sau Madhya, este posibila suspendarea gandurilor si a pranei.
Cea de-a sasea ramura a yogai, dharana sau concentrarea, include mentinerea drishti in timpul practicii yoga pentru a asigura aparitia urmatoarei faze, si anume, meditatia (dhyana).
În textele spirituale yoghine sunt pomenite noua tipuri de fixare a privirii in timpul executiei posturilor yoghinedar ele pot fi mult mai multe, în funcție de :
- Nasikagram drishti – catre varful nasului
- Ajna chakra sau bhrumadhya drishti – intre sprancene, unde se afla localizata Ajna chakra
- Nabhi chakra drishti – catre zona ombilicului
- Hastagram drishti – catre maini
- Padayoragram drishti – catre picioare
- Parshva drishti – catre dreapta
- Parshva drishti – catre stanga
- Angushthamadhyam drishti – catre degete
- Urdhva drishti – catre cer.
La unele asane cum ar fi Utthita Ardha Dhanurasana sa privim intr-un punct fix, respectiv la linia orizontului. Prin fixarea privirii catre aceste puncte devenim mai centrati si dezvoltam un bun echilibru interior.
La fel ca multe alte tehnici yoghine autentice, practicand drishti exista pericolul de a considera in mod gresit tehnica ca si scop in sine. De fapt, efectele sunt cele cputate și nu tehnica iar dacă efectele nu sunt necesare, putem să oprim practica.
De exemplu, Sri Yukteswar le-a spus elevior săi, asa cum ne transmite iubitul său discipol Paramahamsa Yogananda, că Nasikagram drishti el nu o consideră necesară, deoarece efectele tehnicilor se pot obține și fără aceasta.
Pentru noi înșine numai practica și indicațiile maestrului de yoga ne pot clarifica în ce etapă a unei tehnici, cât și când este necesar să practicăm Drishti.
<>
Leo Radutz