Trataka – o străveche practică yoghină pentru îmbunătățirea vederii

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

Trataka este o practica minunată pentru oricine, și în special pentru un aspirant în practica meditatiei. De altfel, este clasificata ca o metoda de purificare in Yoga.

Dacă privim fix către flacăra unei lumânări, si simțim cu aceasta ne clarifica mintea, s-ar putea sa fi experimentat fără să știm, tehnica yoghina denumita trataka.

Hatha Yoga Pradikika spune despre trataka ca se realizeaza  “privind fix si fără sa clipim,  intr-un punct,  pana cand lacrimile încep sa curga.” Aceasta tehnica simpla are un efect de purificare si invigorare al ochilor, imbunatateste concentrarea, deschizand drumul către o practica meditativa mai profunda.

Deoarece ea reprezinta una dintre cele shat kryias, sau cele sase acțiuni de purificare, trataka poate de asemenea sa vindece si sa curete ochii.

Cu toate ca putem folosi mai multe obiecte in timpul realizarii trataka, cea mai des folosită este flacăra unei lumânări. Fixează-ți privirea

 

Cum se realizeaza Trataka ?

Ne asezam confortabil, intr-o poziție de meditație, cu capul și gâtul aliniate in continuarea corpului, centrati in inima, cu mainile asezate pe genunchi, si privim flacăra unei lumânări asezate in fata noastra, cu flacăra pozitionata la nivelul ochilor. Trebuie sa ne asiguram ca in camera este suficient de întuneric si nu exista curenti de aer, pentru a nu perturba flacăra.

Începe cu ochii închiși, supraveghindu-ți corpul si fiind atent la respirație, pana cand aceasta devine din ce in ce mai calmă si mai egala. Atunci deschide ochii si începe sa privim flacara lumanarii in partea din mijloc, chiar deasupra vârfului fitilului. Păstrează pleoapele puțin mai deschise decat de obicei si menține privirea fără sa clipești pentru cat mai mult timp posibil. Observă-ti orice ganduri care îți apar în minte, si priviti-le cum vin si pleaca doar din starea de observator.

Închide ochii, doar atunci cand încep sa va usture sau sa lacrimeze puternic si nu mai poți sa sustineti privirea. Îți poți acoperi ochii cu căusul palmelor pentru a calma senzațiile de usturime sau de disconfort, dar nu va frecati la ochi, ci stergeti-va ușor cu o batista, deoarece secretiile lacrimale eliminate poarta în ele impurități. Dupa aceea, evocând în minte imaginea flacarii, si stați cu ochii închiși, concentradu-va pe ajna chakra sau centrul energetic dintre sprancene. Dacă imaginea se mișca in sus si in jos, stabilizati aducand-o către centru, si continuati sa o fixati pana cand impresia de mișcare, dispare. Pentru a pătrunde si mai adanc in minte, poți începe sa practicati o tehnica meditativa.

Strălucirea sanatoasa

Conform scrierilor din Hatha Yoga Pradipika “Trataka vindeca orice boli de ochi, oboseala si durerea, si inlatura orice impuritati.”  In plus, in afara de faptul ca imbunatateste concentrarea si memoria, trataka curata ochii, echilibreaza sistemul nervos, inlatura depresia, anxietatea si insomnia. Alt text yoghin denumit Gheranda Samhita, afirma ca practica acestei tehnici duce la apariția clarviziunii si a viziunilor interioare.

Deoarece vederea, discriminarea mentala si focul specific din manipura chakra sunt întrețesute intr-un mod complex, trataka hraneste si flacara subtila a acesteia, promovand vitalitatea si sănătatea interioara. In formele sale avansate, asa cum a afirmat  maestrul Swami Rama: “Practica Trataka fuzionează in cele din urma cu Sadhana Surya sau meditația asupra energiei solare.”

Sub îndrumarea unui profesor, putem învața cum sa folosim o varietate de obiecte sau simboluri pe care sa ne focusam privirea in timpul trataka, cum ar fi: o Yantra (o reprezentare simbolica geometrica a aspectelor legate de Divinitate), simbolul OM, forma unei zeitati, luna, propria umbra sau discul stralucitor si portocaliu al soarelui atunci cand rasare sau se afla la asfintit.

Tot ce avem de făcut, este sa ne fixăm privirea și să urmăm lumina pe drumul ei, catre Sinele interior.

 

Articol preluat de pe Yoga International

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top