Ce este EGO -ul? Mata Amritanandamayi ne raspunde

Întrebare:

Ce este EGO -ul?

Mata Amritanandamayi:

Mă întrebați, de fapt, ce este ne-realitatea. Dar cum ar putea fi ea descrisă? Ce rost are să vorbim despre ceva care nu este real, care este non-existent? Şi cum puteți vorbi despre ceea ce  este real?

Vă voi da doar câteva indicii. Mintea este EGO-ul. Dar EGO-ul este o mare minciună. El nu este real.

Era odată un văcar care își ducea în fiecare dimineață vacile la păscut și le aducea în fiecare seară înapoi în grajd. Într-una din seri, în timp ce lega vacile ca să nu fugă peste noapte, a observat că una din ele nu mai avea funia cu care trebuia să fie legată. I s-a făcut frică la gândul că vaca ar putea să dispară peste noapte, iar la ora aceea magazinul de unde ar fi putut cumpăra funie era închis. Nu știa ce să facă, așa că a mers la înțeleptul care locuia în apropiere și i-a cerut sfatul. Acesta i-a spus să simuleze că leagă vaca și să fie sigur că vaca îl vede făcând aceasta.

Băiatul i-a ascultat sfatul. Dimineața următoare, vaca era în grajd. Le-a dezlegat pe celelalte, ca de obicei, și ele au ieșit afară. Se pregătea să meargă cu ele la păscut, când a observat că vaca fără funie era încă în grajd, în același loc unde stătuse toată noaptea. A încercat să o ia cu binișorul și să o facă să se alăture celorlalte, dar aceasta nu s-a clintit. Băiatul a rămas perplex. A mers din nou la înțelept, care i-a zis: „Vaca crede că este încă legată. Mergi și arată-i că o dezlegi. Asigură-te că va vedea ceea ce faci.” Băiatul a urmat sfatul înțeleptului și astfel vaca a părăsit grajdul.

Aceasta face ghidul spiritual cu EGO-ul aspirantului spiritual. Ghidul spiritual îl ajută pe aspirant să dezlege ceva ce nu a fost niciodată legat. Asemenea vacii, datorită ignoranței, noi credem că suntem înlănțuiți de EGO, când de fapt, suntem complet liberi. Totuși, noi trebuie să fim convinși de acest fapt. EGO-ul este o iluzie, care nu are o existență proprie. El apare doar ca fiind real. Încetați să-l mai susțineți și el se va retrage și va dispare. Noi singuri dăm viață EGO-ului. Conștientizați ceea ce este în realitate EGO-ul, sau mai bine zis ceea ce nu este, și astfel EGO-ul va dispare.

Câinele își leagăna coadă – nu coada leagănă câinele. Dacă ar fi așa, ar fi un dezastru! La fel este și cu mintea. Mintea sau EGO-ul nu ar trebui să fie altceva decât un instrument, un SADHAKA (căutător spiritual) nu ar trebui să se lase condus de capriciile și fanteziile minții.

 EGO-ul este constituit din gândurile și mintea noastră. Gândurile noastre sunt propria noastră creație. Le facem să fie reale cooperând cu ele. Atunci când nu le mai susținem, gândurile dispar. Trebuie doar să ne observăm gândurile, să devenim martorii lor detașați. Norii de pe cer au diferite forme, ce se modifică neîncetat. Puteți vedea în nori chipuri de oameni, forme ale unor animale, corăbii etc. Un copil mic crede că aceste forme sunt reale, dar, desigur, ele sunt iluzorii. Într-o manieră asemănătoare gândurile noastre, mereu schimbătoare, trec prin minte. Ele își asumă diferite forme, dar nu sunt mai reale decât norii de pe cer. Dacă doar observăm gândurile atunci când ne traversează mintea, fără să mai interferăm cu ele, acestea vor înceta să ne mai afecteze.

Un leu făcut din santal este considerat viu de un copil, dar pentru un adult rămâne o bucată de lemn de santal. Pentru copil, lemnul de santal este ocultat, în timp ce forma leului este revelată. Persoana adultă se bucură de asemenea de forma leului, dar știe că nu este un leu adevărat. Pentru el, lemnul de santal este real, nu leul. Într-o manieră asemănătoare, pentru o ființă eliberată spiritual, întregul univers nu este altceva decât esența, „lemnul” în care este conținut totul, BRAHMAN sau Conștiința Supremă.

 Î: Ce înseamnă, de fapt, moartea EGO-ului pentru un căutător autentic al eliberării spirituale?

MA: Dacă EGO-ul nu este real, despre ce moarte vorbești? Noi suprapunem irealul peste real. Ceea ce există cu adevărat este BRAHMAN. Nu există descoperire, ci doar dezvăluire.

 Î: Care sunt semnele transcenderii autentice ale EGO-ului?

MA: Cel care a trecut dincolo de EGO devine o ofrandă adusă lumii, așa cum un bețișor parfumat, în timp ce arde, își oferă parfumul său celorlalți. Pentru o asemenea persoană, nu există sentimentul separabilității. Este foarte dificil de precizat un semn clar al acestei transcenderi. Oamenii pot pretinde sau pot imita o calitate sau alta – dar pentru un adevărat ghid spiritual, care nu se mai identifică cu EGO-ul, toată ființa lui și fiecare acțiune a sa sunt o expresie pură a iubirii divine și a sacrificiului de sine. Iubirea divină și sacrificiul de sine nu pot fi imitate.

 Î: În ce fel un ghid spiritual îl ajută pe discipol să își transceandă EGO-ul?

MA: Un ghid spiritual autentic creează situații care vor permite căutătorului spiritual să iasă din visul său. Aspirantul spiritual vrea să doarmă în continuare și să viseze, dar ghidul său spiritual dorește să-l trezească. Efortul pe care ghidul său spiritual îl depune este de a-l aduce pe aspirant înapoi la realitatea adevăratei sale existențe, la natura sa adevărată, Sinele Suprem, ATMAN.

Un adevărat ghid spiritual nu va permite ca ego-ul discipolilor săi să se amplifice. Pentru a opri aceasta, un ghid spiritual poate acționa într-o manieră foarte severă. Oamenii care văd un fierar lovind cu putere o bucată fierbinte de metal ar putea crede că el este o ființă severă. Chiar metalul ar putea crede că nu a existat vreodată un om mai rău. Dar, la fiecare lovitură, fierarul se gândește doar la produsul final. La fel este și un ghid spiritual autentic.

 Î: Se spune că EGO-ul va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a stăpâni în continuare conștiința individuală a aspirantului la spiritualitate, deghizându-se chiar sub forma unei așa-zise aspirații spirituale (dar care este în realitate dictată de EGO). Care sunt calitățile esențiale pe care aspirantul spiritual trebuie să le aibă pentru a câștiga lupta împotriva înșelătoriilor fără de sfârșit ale EGO-ului?

MA: Aspirantul la starea de eliberare spirituală trebuie să își realizeze practica spirituală cu perseverență și cu o credință intensă. Acestea sunt foarte importante, chiar esențiale în practică. Trebuie să avem credința că există o realitate superioară EGO-ului, să iubim această realitate și să dorim cu tot sufletul nostru să o atingem.

 Î: Care este cea mai bună metodă de a amplifica discernământul în fața tuturor tentațiilor EGO-ului?

MA: Căutătorul spiritual autentic obține puterea de a discerne între ceea ce este etern și ceea ce este efemer odată cu perseverența pe calea spirituală. Puterea de discriminare se dezvoltă atunci când devenim maturi din punct de vedere spiritual. Pe măsură ce învățăm să evaluăm corect experiențele vieții, începem să folosim inteligența noastră discriminatorie. Este o creștere interioară, un proces lent, dar sigur. Fiecare experiență de viață aduce cu ea un mesaj divin – atât experiențele pozitive cât și cele negative. Nimic nu vine din exterior, totul se află și se naște în noi. Întregul univers este în noi. Pe calea spirituală apar foarte multe teste și tentații. Doar o ființă care a trecut aceste teste și a depășit aceste tentații vă poate ajuta. Drumul spre MOKSHA este foarte subtil, și poate fi destul de greu pentru un aspirant spiritual să se mențină permanent vertical și să nu fie amăgit.

Î: Care este rolul ghidului spiritual în călăuzirea aspirantului pe calea către eliberarea supremă?

MA: Dacă vrei să înveți să conduci o mașină, ai nevoie de un șofer experimentat care să facă aceasta. Un copil are nevoie să fie învățat cum să se lege la șireturi. Cum ai putea învăța matematica fără profesor? Dacă profesorii sunt indispensabili vieții cotidiene, cu atât mai mult ei sunt necesari pe calea spirituală, care este presărată cu atâtea capcane. Deși adevărata cunoaștere este natura noastră esențială, noi ne-am identificat cu lumea numelor și a formelor pentru atât de mult timp, încât le considerăm reale. Trebuie să încetăm această identificare. În realitate, nu este nimic care trebuie să fie predat. Un ghid spiritual te ajută să închei călătoria.

 Dacă vrei să pleci undeva departe, ai nevoie de o hartă. Dar indiferent cât de bine ai studia acea hartă, dacă este vorba despre un ținut complet necunoscut, nu vei ști nimic cu adevărat despre acel ținut până când nu îl vei vedea cu ochii tăi. Harta nu îți va spune nimic despre călătorie, despre drumul pe care vei merge sau despre posibilele pericole ale rutei. Cea mai bună ghidare o poți primi de la o ființă care a fost în această călătorie și îți poate vorbi din propria sa experiență. Pe calea spirituală, trebuie să ascultăm și să ne supunem cu adevărat ghidului spiritual autentic, doar așa îi vom asimila învățătura în ființa noastră.

 Î: De ce este supunerea față de voința ghidului spiritual atât de importantă pentru ca discipolul să reușească să își transceandă EGO-ul?

MA: EGO-ul rezidă în minte. Orice alt obstacol poate fi înlăturat folosind mintea, cu excepția EGO-ului, deoarece acesta este mai subtil decât mintea. Doar prin abandonarea voinței egotice în fața unui ghid spiritual autentic, în fața unei ființe stabilite în Conștiința Supremă a lui BRAHMAN, aspirantul spiritual își poate învinge EGO-ul.

 Î: Se identifică supunerea perfectă în fața voinței unui ghid spiritual cu moartea EGO-ului?

MA: Da. De aceea, ghidul spiritual autentic este uneori numit în textele sacre drept YAMA, zeul morții. Moartea EGO-ului aspirantului spiritual se petrece în mod natural în fața unui ghid spiritual autentic, această supunere despre care vorbesc nu este o experiență forțată. Simpla prezență plină de lumină și umilință a ghidului spiritual trezește în discipol starea de abandon.

 Î: Cum putem recunoaște un ghid spiritual autentic față de unul fals?

MA: Un ghid spiritual autentic este o ființă complet independentă. Asemenea ființe nu trebuie să depindă de nimic exterior pentru a fi fericite, pentru că întreaga lor ființă este plină de beatitudine, care se naște din faptul că Sinele lor este complet revelat. Aș spune că fiecare ființă face parte dintr-o mulțime, mai puțin ghizii spirituali autentici, care sunt unici și se disting în mod clar de mulțime. Un autentic ghid spiritual trebuie să fie un exemplu prin viața și acțiunile sale. Cel care abuzează de statutul și puterea lor, profitând de ceilalți, în mod evident nu își află sursa fericirii în interiorul ființei lor, deci ei nu pot fi ființe realizate spiritual. Un adevărat ghid spiritual nu pretinde nimic. El doar este – el este însăși prezența.

 Î: Deci se poate spune că falșii ghizi spirituali au devenit mai mândri datorită experiențelor spirituale pe care le-au avut?

MA: Există ființe care au o experiență spirituală sau un flash al unei stări divine și care se grăbesc să considere că acum drumul lor s-a sfârșit, au atins eliberarea supremă. Dar să știți că o ființă care nu a atins realizarea supremă poate repeta pretutindeni: „Eu sunt o ființă eliberată! Eu sunt o ființă eliberată!” Aceasta îi va crea un EGO foarte subtil, care este mult mai periculos decât EGO-ul grosier.

Aceste ființe nici măcar nu își dau seama că ceea ce le motivează este acest ego foarte subtil, care devine o parte a naturii lor. Aceste ființe ar face orice pentru nume și putere. Acest gen de mândrie  duce la pierderea capacității de a asculta. Iar ascultarea este foarte importantă pe o cale spirituală. O ființă care nu știe să asculte nu știe să fie umilă. Şi doar atunci când suntem cu adevărat umili ni se va revela Pura Conștiință ascunsă în noi. Doar cel mai umil dintre cei umili poate fi considerat cel mai măreț dintre cei măreți.

 Î: Deoarece există aceste pericole, este bine să cultivăm starea de puritate?

MA: Nu trebuie să devenim acum obsedați de puritate. Îndepliniți-vă DHARMA cu o atitudine corectă și cu iubire. Iar starea de puritate va veni de la sine.

„Un aspirant spiritual obișnuit vrea să își păstreze EGO-ul, în timp ce un aspirant autentic își dorește moartea EGO-ului, astfel încât să poată trăi într-o stare de conștiință pură și de iubire. Moartea EGO-ului vă va face să deveniți nemuritori. Când EGO-ul moare, trăiți etern în beatitudine.

„Dacă dorești să-L cunoști pe Dumnezeu, trebuie să elimini EGO-ul, găsindu-ți refugiul lângă un ghid spiritual autentic și ascultându-l cu umilință și abandonându-te în fața înțelepciunii sale. Când ne plecăm fruntea în fața unui ghid spiritual autentic, evităm capcanele EGO-ului și permitem Sinelui nostru să se reveleze.”

„A nu vedea cu ochii voștri fizici este o suferință suportabilă și care poate fi alinată. Încă puteți face dovada unei inimi pline de iubire și compasiune. Dar atunci când EGO-ul este cel care vă vorbește, cu adevărat nu puteți vedea absolut nimic. Orbirea ce se datorează EGO-ului vă aruncă în cel mai deplin întuneric.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top