Nisargadatta Maharaj este un mare jnana-yoghin contemporan. Mesajul său este simplu si direct. Calea sa este cea a revelării directe a Sinelui prin introspecţie şi căutare interioară.

Secretul succesului său pe calea spirituală a fost credinţa de nezdruncinat:

„Am avut incredere în maestrul meu. El mi-a spus că eu nu sunt altceva afară de Sinele meu, şi l-am crezut.

Încrezându-mă în el, m-am purtat în consecinţă şi a încetat să-mi mai pese de ceea ce nu eram eu, ori al meu.”

Astfel, la trei ani după ce şi-a întâlnit maestrul spiritual, Nisargadatta Maharaj a atins eliberarea spirituală devenind un jivan-mukta (cel care a atins eliberarea în această viaţă).

Cand era intrebat despre data nasterii sale,  Nisargadatta Maharaj raspundea foarte afabil ca el nu s-a nascut niciodata. Din pacate nu se stie cu exactitatea data nasterii sale, dar din  relatarile unei rude mai varstnice se stie ca s-a nascut in luna martie a anului 1897, in ziua cand indienii il celebreaza pe Hanuman, numit si Maruti, sau zeul-maimuta din faimoasa epopee Ramayana. In semn de omagiu, parintii i-au dat numele de Maruti.

Provenind dintr-o familie de oameni saraci, Maruti a crescut aproape fara educatie, traind o viata comuna  si lipsita de evenimente pana cand a ajuns la maturitate, fara sa dea nici cel mai mic semn asupra realizarii spirituale care avea sa urmeze.

Intalnirea cu maestrul sau spiritual Sri Siddhara-Meshwar Maharaj, a avut loc in anul 1933, la  varsta de 36 de ani, cand Maruti a primit de la acesta o MANTRA si instructiuni pentru meditatie.

La scurt timp dupa aceasta, Maruti, a avut o experienta iluminatoare, dupa care a inceput sa duca o viata nonduala caracteristica marilor intelepti care in timp ce traiesc in lumea cotidiana, traiesc simultan si in lumea stralucitoare a infintei cunoasteri, continuand sa-si desfasoare micul sau negot, el a refuzat totusi sa mai fie un comerciat orientat doar spre profit.

Maruti si-a intalnit maestrul la o varsta destul de inaintata, cand altii deja si-au gasit calea, totusi, increderea de nezdruncinat in maestrul sau, si aspiratia spirituala neintrerupta, l-au facut pe acest om simplu sa ajunga la o realizare sipirituala deosebita.

La un an după moartea Ghidului său Spiritual, şi-a abandonat familia şi afacerea, devenind călugăr cerşetor, un pelerin care, în picioarele goale, a apucat drumul spre Himalaya unde plănuia să-şi petreacă restul anilor în căutarea vieţii eterne. Nu dupa mult timp, a reuntat la aceasta idee, intorcandu-se acasa, realizand  inutilitatea aceste cautari, si a faptului ca viata eterna nu trebuie cautata, deoarece o avea deja. După ce a trecut dincolo de ideea „eu sunt trupul”, el a dobandit o stare mentală extrem de vie, paşnică şi glorioasă, si  totul i-a apărut ca fiind  lipsit de valoare în comparaţie cu ea. Atfel a atins realizarea de sine.

A revenit in orasul Bombay in anul 1938, oras in care si-a petrecut restul vietii, pana la sfarsitul ei, stingandu-se din viata la 8 septembrie 1981.

In tot acest timp, Nisargadatta a a avut numeroase intalniri cu mii si mii de oameni veniti de prin intrega lume, aflati in cautarea unui autentic indrumator spiritual. Cu toate ca Nisargadatta  nu avea  educatie, conversatia sa ilumina intr-un grad extraordinar. Faptul ca provenea dintr-o familie saraca  si crescuse in saracie, nu il oprea sa fie unul dintre cei mai bogati oameni, caci detina comoara eterna si nepieritoare a aevaratei cunoasteri. Toti cei care veneu la el, primeau sprijinul de care aveau nevoie, fiind un adevarat far calauzitor pentru discipolii sai, mereu cu zambetul pe buze, inimos si delicat, plin de umor,  neinfricat si foarte sincer. Asa a fost Nisargadatta Maharaj, un intelept care nu s-a nascut niciodata… si care traieste etern in inimile celor care l-au cunoscut.

Vă oferim în continuare câteva idei pline de înţelepciune ale lui Nisargadatta Maharaj.

„Adevărul este simplu şi deschis tuturor. De ce complici lucrurile? Adevărul iubeşte şi poate fi iubit. El include totul, acceptă totul, purifică totul. Neadevărul este cel dificil, el este sursa necazurilor. El întotdeauna vrea, aşteaptă, cere. Fiind fals, el este vid, întotdeauna în căutarea unei confirmări sau reasigurări. El se teme de cercetare şi de aceea o evită. Se identifică cu orice suport, oricât de slab şi de momentan ar fi acesta. Tot ceea ce obţine, el pierde şi apoi cere şi mai mult. Prin urmare, nu trebuie să ai încredere în mental. Nimic din ceea ce poţi vedea, simţi sau gândi nu este ceea ce pare.”
„Fără îndoială, lumea este pictată de tine pe ecranul conştiinţei şi este în întregime propria ta lume privată. Numai simţământul tău de „eu sunt”, cu toate că-i în lume, nu este al lumii. Odată ce realizezi că lumea este propria ta proiecţie, eşti liber de ea.”

„Învaţă să priveşti fără imaginaţie, să asculţi fără distorsiuni, asta-i tot. Încetează să mai atribui nume şi forme la ceea ce este în esenţă fără nume şi formă, realizează că fiecare modalitate de percepţie este subiectivă, că ceea ce este văzut sau auzit, pipăit sau mirosit, simţit sau gândit, aşteptat sau imaginat, este în minte şi nu în realitate.”

„Între malurile durerii şi plăcerii curge râul vieţii. Numai atunci când mintea refuză să curgă odată cu viaţa şi se poticneşte de maluri ea devine o problemă. Prin curgere o dată cu viaţa eu înţeleg acceptare – lăsând să vină ce vine şi să treacă ce trece. Nu dori, nu te teme, observă actualul aşa cum este şi atunci când se întâmplă, căci tu nu eşti ceea ce se petrece, ci cel căruia i se petrece. În ultimă instanţă, tu nu eşti nici măcar observatorul. Tu eşti potenţialitatea ultimă a cărei manifestare şi expresie este conştiinţa atotcuprinzătoare.”

„Indiferent ce ţi se petrece, ţi se petrece ţie. Indiferent ce faci, cel care face este în tine. Găseşte subiectul a tot ceea ce eşti tu ca persoană.”

„De ce să doreşti câtuşi de puţin? Faptul de a dori să te eliberezi de dorinţă nu te va pune în libertate. Nimic nu te poate pune în libertate, deoarece tu eşti liber. Priveşte-te cu o claritate lipsită de dorinţă, asta e tot.”

„Fericirea adevărată nu poate fi găsită în lucrurile care se schimbă şi trec odată cu timpul. Plăcerea şi durerea alternează în mod inexorabil. Fericirea provine din Sine şi poate fi găsită numai în Sine.”

„Găseşte-ţi Sinele tău real şi toate vor veni odată cu asta.”

„Ceea ce începe şi se sfârşeşte este simplă aparenţă. Se poate spune că lumea apare, dar nu că este. Aparenţa poate să dureze foarte mult pe o anumită scară a timpului şi să fie foarte scurtă pe o alta, dar în ultimă instanţă este acelaşi lucru. Tot ceea ce este legat de timp este momentan şi nu are nici o realitate.”

„Tu eşti Sinele aici şi acum. Lasă-ţi mintea în pace, rămâi pe deplin conştient şi liniştit şi vei realiza că a rămâne vigilent, dar detaşat, privind evenimentele cum vin şi se duc, este un aspect al naturii tale reale.”

„Există în evenimentul prezent ceva excepţional, unic, ceva ce evenimentul precedent ori cel viitor nu îl au. Există o vitalitate, o luminozitate în jurul lui, o realitate; el se conturează de parcă este iluminat. Pe ceea ce este actual există „pecetea realităţii”, pe care trecutul şi viitorul nu o au.”

„Ce anume face prezentul atât de diferit? Evident, prezenţa mea. Eu sunt real, căci eu sunt întotdeauna în acum, în prezent, iar ceea ce este cu mine acum, participă la realitatea mea. Trecutul este în amintire, viitorul – în închipuire. Un lucru focalizat în acum este cu mine, căci eu sunt veşnic prezent; propria mea realitate este ceea ce împărtăşesc eu evenimentului prezent.”

„A cunoaşte Sinele ca fiind singura realitate, iar toate celelalte ca temporale şi efemere înseamnă libertate, pace şi bucurie. Totul este foarte simplu. În loc să vezi lucrurile aşa cum ţi le închipui, învaţă să le vezi aşa cum sunt. Când vei vedea totul aşa cum este, tu, de asemenea, te vei vedea aşa cum eşti. Este ca şi cum ai lustri o oglindă. Aceeaşi oglindă care îţi arată lumea aşa cum este, îţi va arăta şi propriul tău chip. Gândul “eu sunt” este cârpa de lustruit. Foloseşte-l!”

„Caută în tine însuţi ceea ce este permanent. Cufundă-te adânc în interior şi găseşte ce este real în tine.”

„Renunţă la toate întrebările în afară de una: “Cine sunt eu?” La urma urmei, singurul fapt de care eşti sigur este că tu eşti. “Eu sunt” este o certitudine. “Eu sunt aceasta” nu este. Luptă-te să descoperi ce eşti tu în realitate. ”

„Ca să cunoşti ceea ce eşti trebuie mai întâi să investighezi ceea ce nu eşti.”

„Descoperă tot ceea ce nu eşti – corp, sentimente, gânduri, timp, spaţiu, aceasta sau aceea – nimic din ceea ce percepi nu poţi fi tu. Chiar actul perceperii arată că tu nu eşti ceea ce percepi.”

„Cu cât înţelegi mai clar că la nivelul minţii poţi fi descris numai în termeni negativi, cu atât mai repede vei ajunge la sfârşitul căutării tale şi vei realiza că tu eşti fiinţa fără de limită.”

„Tot ce pot să spun cu exactitate este: „eu sunt”, orice altceva este deducţie. Însă inferenţa a devenit obicei. Distruge toate obiceiurile de gândire şi de vedere. Simţământul „eu sunt” este manifestarea  unei cauze mai profunde, pe care o poţi numi Sine, Dumnezeu, realitate sau oricare alt nume. „Eu sunt” este în lume, însă el este cheia care poate deschide poarta de ieşire din lume.”

„În fiinţa pură se iveşte conştiinţa; în conştiinţă lumea apare şi dispare. Tot ceea ce există sunt eu, tot ce există este al meu. Înainte de toate începuturile, după toate sfârşiturile – eu sunt. Totul îşi are fiinţa în mine, în “eu sunt”, care străluceşte în fiecare fiinţă vie. Chiar şi nefiinţa este de neconceput fără mine. Indiferent ce se întâmlă, eu trebuie să fiu acolo ca martor ca să privesc aceasta.”

„Toate obiectele conştiinţei alcătuiesc universul. Ceea ce este dincolo de amândouă, susţinându-le pe amândouă, este starea supremă, o stare de absolută nemişcare şi tăcere. Oricine ajunge acolo, dispare. Este inaccesibilă prin cuvinte sau minte.”

„Această stare nu este perceptibilă, întrucât ea este cea care face percepţia posibilă. Ea este dincolo de fiinţă şi de nefiinţă. Nu este nici oglinda, nici imaginea din oglindă. Ea este ceea ce este – realitatea atemporală, incredibil de dură şi de solidă.”
„Singura cale de a o cunoaşte este să fii acea stare.”

„Chiar şi simţământul de “eu sunt” este compus din lumina pură a sentimentului de a fi.”

„Priveşte-ţi mintea, observă cum ia fiinţă, cum operează. Pe măsură ce îţi priveşti mintea, tu îţi descoperi Sinele ca fiind privitorul. Când stai nemişcat, privind pur şi simplu, tu îţi descoperi Sinele ca fiind lumina din spatele observatorului. Sursa luminii este învăluită în întuneric, necunoscută-i sursa cunoaşterii. Numai acea sursă este.”

„Întoarce-te din nou la acea sursă şi rămâi acolo. Ea nu este în cer, nici în eterul atotcuprinzător. Dumnezeu este tot ceea ce este măreţ şi minunat; eu nu sunt nimic, nu am nimic, nu pot să fac nimic. Şi totuşi, totul iese din mine – eu sunt sursa; eu sunt rădăcina, originea.”

„Când realitatea explodează în tine, tu poţi să o numeşti experimentarea lui Dumnezeu. Ori, mai degrabă, Dumnezeu este cel care te experimentează pe tine. Dumnezeu te cunoaşte atunci când tu te cunoşti pe tine însuţi. Realitatea nu este rezultatul unui proces; ea este explozie. Ea este complet dincolo de minte.”

„Căutarea însăşi este Dumnezeu. În căutare descoperi că tu nu eşti nici corpul, nici mintea, iar iubirea pentru sinele din tine este pentru sinele din toate. Cei doi sine sunt unul singur. Conştiinţa din tine şi conştiinţa din mine, în aparenţă două, în realitate una, caută unitatea, iar aceasta este iubirea.”