Râsul ne vindecă şi ne prelungeşte viaţa

Râsul ne vindecă și ne prelungește viața; totodată, râsul constituie o terapie care nu costă nimic.

Tuturor ne place să ne amuzăm din când în când, și atunci avem ocazia să constatăm efectele benefice pe care râsul le are asupra noastră. Râsul (și “fratele său mai mic”, surâsul) este un bun mijloc de comunicare, dar și o modalitate de relaxare și eliminare a unor tensiuni lăuntrice.
El poate fi declanșat reflex – de exemplu, la un simplu gâdilat – sau poate fi produs de un stimul psihic sau emoțional.

Fiecare emoție pe care noi o trăim ne influențează starea de sănătate. Astfel, se știe că frica sau depresia scad forța musculară și capacitatea de a face efort. În schimb, studiile științifice arată că râsul are un efect tonic atât asupra plămânilor și circulației, cât și asupra întregului corp. El echivalează cu un exercițiu fizic intens, care pune sângele în mișcare și generează o senzație generală de bunăstare.

Terapia prin râs” (exersarea cât mai des a râsului) ne face mai optimiști, ne predispune către joc și ne ajută să ne relaxăm și să depășim cu succes tensiunile și stresurile zilnice, obligațiile sociale sau familiale. Astfel, râsul devine un adevărat element de „igienă emoțională”, care ne ajută să ne „curățăm” de emoțiile negative și să ne recăpătăm starea de candoare și buna-dispoziție.

Un copil râde de cca 40 ori pe zi, fără niciun motiv, în timp ce un adult râde în medie de 20 ori pe zi. Şcoala, serviciul, convențiile sociale ne determină treptat să devenim serioși și să pierdem capacitatea de a râde în mod spontan. Râsul favorizează oxigenarea organismului și stimulează diafragmul, contribuind astfel la eliminarea reziduurilor prezente în plămâni. În plus, el mărește capacitatea respiratorie și reduce tensiunile musculare. Din punct de vedere cardiovascular, 20 de secunde de râs intens echivalează cu 3 minute de mers rapid pe jos. Iar acest lucru este valabil chiar dacă râdem fără motiv sau din plăcere, ca și cum ar fi vorba de o terapie.

Mai multe studii au concluzionat ca râsul contribuie în mod considerabil la:

 • reducerea stresului
 • cresterea tolerantei la durere (postchirurgicală, migrene, artrită)
 •  mărirea celulelor NK, a limfocitelor T și a IgA secretorii – trei componente fundamentale ale sistemului imunitar
 • reducerea presiunii arteriale
 • mărirea nivelului de endorfine (“hormonii fericirii”)

În general, studiile experimentale constau în vizionarea de comedii în paralel cu documentare și apoi în compararea analizelor reactiilor biochimice.
În timpul unei porții copioase de râs, organismul inhalează mai mult oxigen.
Râsul face mușchii să se contracte, activează organele interne, hipotalamusul, glanda pituitară și glandele suprarenale (acestea sunt responsabile de creșterea nivelului de endorfine).

Lenny Ravich este unul dintre susținătorii terapiei prin râs, cartea sa fiind o oglindă vie a optimismului.
Terapia prin râs s-a vândut în peste 50.000 de exemplare, fiind un best-seller.
Iată ce ne îndeamnă autorul: „Sfatul meu pentru toată lumea este să găsească umor și bună dispoziție în fiecare zi. Nu încetăm să mai râdem pentru că îmbătrânim. Îmbătrânim pentru că am încetat să mai râdem. Așa că haideți să avem vise.
Când ne pierdem visele, murim. Așa că mulți oameni se plimbă în jur ca morții, și nici măcar nu știu asta. Trăiește ți viața, dragul meu cititor, dar nu te atașa de ea. E un dar temporar. Alege dragostea în locul fricii. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Privește lumea cu iubire, râsete, umor și optimism – și toate ți se vor întoarce din abundență…

Terapia prin râs

Capacitatea de a râde conștient, în scop terapeutic, a apărut în 1964, când Norman Cousin a tratat un pacient de o boală articulară, boală care la momentul respectiv nu avea leac.
Pacientul a abandonat tratamentul medicamentos și terapia clasică, și a trecut la terapia prin emoții și sugestie pozitivă. Astfel, Cousin i-a recomandat vizionarea zilnic, timp de 30 de minute, a filmelor de comedie.
Terapeutul a observat că după această jumătate de oră de râs continuu, durerile pacientului dispăreau cel puțin pentru două ore.
Tratamentul a funcționat, iar în timp sistemul său imunitar s-a refăcut în totalitate.

Ideea a fost adoptată și de către medicul Patch Adams, la începutul anilor ‘80, când a început să își trateze pacienții îmbrăcat în haine de clovn.
Mai târziu a apărut în India primul “Club de râs” condus de doctorul Madan Kataria, care a avut un succes extraordinar. Terapia s-a extins în întreaga lume, iar acum există peste 1000 de asemenea cluburi.

Râzi din inimă, pentru inimă!

Specialiștii în bolile cardiovasculare au demonstrat, în urma unui studiu realizat pe un eșantion de 300 de persoane, faptul că persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sunt foarte stresate și foarte serioase.
Subiecții au declarat că râd foarte puțin și rar, în condițiile în care cei din jurul lor râd mult și cu poftă.
Concluzia la care au ajuns cardiologii este aceea că râsul funcționează ca o barieră împotriva afecțiunilor cardiace;
Râsul cu hohote ar trebui să facă parte din tratamentul bolilor de inimă.

Alte beneficii ale râsului:
• Stimulează memoria, destinde psihicul și dezvoltă imaginația și creativitatea
• Diminuează stresul și durerea
• Râsul stimulează mușchii abdomenului și îi menține în formă
• Mărește libidoul și stimulează sistemul imunitar
• Mărește capacitatea respiratorie
• Salvează relațiile tensionate și asigură succesul relațiilor interumane.

Contraindicații

Deși pare greu de crezut, există contraindicații pentru terapia prin râs (a nu se înțelege că râsul este interzis cu desăvârșire):

  • persoanele care suferă de glaucom (afecțiune oculară), hernie abdominală, hemoroizi
  • femeile a căror sarcină prezintă un risc de avort etc.,nu au voie să râdă excesiv de mult și intens

Însă nicio afectiune, nu vă poate împiedica să zâmbiți de câte ori aveți ocazia!

Râsoteca de la Cluj

În România există o singură instituție în care se face terapie prin râs. Aceasta se află la Cluj și se numește Râsotecă. Acolo, de două ori pe săptămână, oameni de toate vârstele se adună și participă la tot felul de jocuri haioase, care le stârnesc hohote de râs. Şedințele încep cu o mică încălzire în care spun „ho-ho-ho” și „ha-ha-ha”, iar liderul de grup sau moderatorul este persoana care oferă indicațiile.

Antidot al cancerului

Râsul este o puternică armă antistres, care face să scadă tensiunea arterială.
Este limpede că la baza manifestărilor patologice, cum ar fi ulcerul sau infarctul miocardic, se află stresul.
Același stres joacă un rol determinant și în cazurile de apariție a cancerului.
Statisticile arată că deseori un cancer este detectat la 6-12 luni după un traumatism existențial major (deces, separare, ruptură, șomaj, pierdere de bani etc.)
Cel puțin pentru anumiți indivizi, reprimarea capacității de a-și exprima utilitatea favorizează, de asemenea, apariția unei condiții canceroase.

Râsul este un factor de eliberare, de terapie antistres și ca manieră armonioasă de exprimare a dinamismului interior. El are cu adevarat un rol protector față de tumorile canceroase . Chiar dacă unii poate nu sunt atât de convinși că râsul crește în mod necesar durata vieții, este indiscutabil însă că el îi îmbunătățește calitatea.

Medicul german Rubinstein a propus un program de tratament prin râs menit să aducă:

  • o ameliorare a stării generale a omului
  • o senzație durabilă de confort interior
  • o atitudine mai destinsă
  • mărirea capacității de a face față stresului
  • diminuarea anxietății, a nervozității și a ideilor depresive
  • efecte benefice în tratarea hipertensiunii arteriale, a insomniei, cefaleei, impotenței, frigidității
   Această terapie constituie o abordare globală a individului prin intermediul corpului său, context în care râsul acționează ca element motor al reechilibrării neurovegetative.

Terapia prin râs permite să se acționeze asupra bolnavilor pe mai multe niveluri simultan: psihic și fizic, iar dacă va fi corelată și cu alte tipuri de modalități terapeutice naturiste, șansele de succes ale tratamentului vor crește atunci considerabil.

Mărturie uluitoare – salvat de cancer prin râs!

Eroul (la propriu!) acestei povestiri adevărate este belgian, se numește Jean – Pierre S.
La vremea derulării acestor evenimente locuia împreună cu soția și cei trei copiii ai lor în orășelul Templeuve, din Belgia.
Nimic nu lăsa să se întrevadă faptul că Jean-Pierre avea să se confrunte cu o încercare majoră a vieții sale.
El era directorul unei sucursale de bancă, viața familiei se derula liniștit, în plenitudine și tihnă;
cele mai importante evenimente la care participau cu toții constau în meciurile de football ale băieților, și în vacanțele pe care familia și le oferea, o dată sau de două ori pe an. Într-o bună zi, Jean-Pierre a început să remarce că starea sa de sănătate lăsa de dorit.

Medicul i-a pus rapid diagnosticul de cancer la prostată, în fază metastazată.Tumora se întinsese în tot organismul.
Deși recomandarea terapeutică era clară – chimioterapie, urmată de radioterapie – medicii erau foarte rezervați în ceea ce privea prognosticul.
Jean-Pierre s-a dus acasă și și-a luat un an de concediu de la muncă.
S-a supus anumitor proceduri terapeutice, dar mai presus de toate, a început, instinctiv (!!!!) să aplice ce știa el că-i face bine:

  • s-a hrănit sănătos, numai cu alimente naturale, cât mai puțin procesate chimic sau termic
  • a dormit suficient
  • a evitat orice formă de stres
  • a făcut plimbări în natură, fără a depune totuși prea mult efort
  • A RÂS CÂT A PUTUT!
Omul viziona zilnic filme de comedie, emisiuni haioase și citea cât putea de mult cărți sau reviste umoristice.

Nu s-a gândit nici o clipă la moarte, și nici nu și-a permis să se teamă.
Tonusul și optimismul său contagios s-au infuzat și în sufletele membrilor familiei, care l-au susținut admirabil pe tot parcursul acestui test de viață.
Când veneau prieteni în vizită la ei acasă, Jean-Pierre răspundea invariabil la întrebările despre starea lui: „Fac bine, sunt pe cale să expulzez un cancer din corpul meu!”

La capătul a 9 luni (cât perioada venirii pe lume a unui nou suflet!) de „auto-terapie prin râs”, a ajuns la controlul medical periodic.
Jean-Pierre l-a văzut pe medicul oncolog așezându-se consternat pe patul său.
Acesta i-a spus: „Omule, nu știu ce s-a petrecut, nu știu ce ai făcut…
dar organismul tău s-a apărat țesând niște ormațiuni în jurul fiecărei tumori, care se necrozează și moare în interior!”
După încă 5 luni, Jean-Pierre pășea victorios în afara spitalului unde venea pentru control: cancerul fusese învins complet, și definitiv!

Astăzi, eroul nostru, la fel de optimist și „zâmbăreț”, militează activ în Liga de luptă contra cancerului.
El îi sfătuiește pe toți să-și mențină sănătatea aplicând „rețeta” lui: hrană sănătoasă, somn suficient, scăderea drastică a stresului și …
CÂT MAI MULT RÂS!

Scroll to Top