111”Tehnica surâsului interior este foarte simplă, accesibilă oricui și are o eficiență pe care o putem recunoaște repede.
Oricine se poate bucura de rezultatele acestei practici, ea fiind profund conectată la natura noastră profundă.
Surâsul interior este accentuat în cadrul invățăturii taoiste, dar el precis explicat și practicat și în Abheda Yoga, fiind un element prin care ananda – beatitudinea supremă poate penetra orice aspect aparent exterior sau interior.
Publicăm aici perspectiva taoistă asupra acestei metode fascinante.

Prin ceva atat de simplu corpul nostru fizic, organele noastr sau oricare invelișuri subtile pot cunoaște ANANDA.
Mai mult, chiar și aspecte sau ființe exterioare pot fi impulsionate sau îmbogățite în ANANDA – beatitudinea supremă prin surâsul nostru interior. Este nevoie doar de un minim de instruire.
Nu costă nimic, nu pierdem nimic – doar câștigăm.

Dacă această tehnică este practicată având ca fundal Adi Mudra eficiența acesteia crește foarte mult accesând astfel posibilitățile nelimitate ale acesteia.

Practicați din toată inima tehnica surâsului interior și trăiți viața ca o cale spirituală.”

Yogacharya Leonard

…………………………………….
…………………………………….
Surâsul interior – practică pentru o viaţă lungă şi fericită

meditation_smileO atitudine binevoitoare, o inimă împăcată cu toate aspectele vieţii se traduc cel mai adesea printr-un surâs. Remarcăm faptul că oamenii surâd când sunt cuprinşi de stări emoţionale de mică intensitate, pozitive, însoţite de relaxare fizică şi psihică, şi de o lipsă evidentă a oricărui stres. De regulă surâdem unei fiinţe, sau poate surâdem unei amintiri – în orice caz, surâsul nostru este un semnal exterior al stării noastre de bine – un „bine” calm, împăcat şi senin. Majoritatea oamenilor nu ştiu faptul că putem manifesta şi un sui-generis „surâs interior”, care reprezintă în esenţă atitudinea şi starea afectivă care însoţesc un surâs uzual.

Maeştrii taoişti au recunoscut importanţa excepţională a fundamentului afectiv al surâsului, şi au sintetizat toate informaţiile de mai sus într-o tehnică spirituală, cu valoare curativă şi preventivă extraordinară – „surâsul interior”.

Surâsul interior” este o meditaţie foarte eficientă de vindecare globală şi relaxare. Pentru o stare cât mai benefică, pentru relaxare şi meditaţie vom crea o atmosferă senină şi o stare de calm interior. O atitudine mentală relaxată, respiraţia abdominală pe care o vom practica, ne vor calma mintea şi vor începe să ne relaxeze corpul. Relaxarea profundă dizolvă tensiunile fizice şi mentale, care pot cauza blocaje energetice. Surâsul interior amplifică energia organelor şi glandelor, forţa vitală în general, liniştind inima si mintea şi permiţând o mai bună concentrare a atenţiei.

Surâsul interior ne face să devenim mai conştienţi de corpul şi de fiinţa noastră lăuntrică, întrucât învăţăm să comunicăm cu organele, glandele, coloana vertebrală şi cu alte zone specifice ale corpului, precum şi cu sufletul. Practicarea zilnică a Surâsului interior asigură instalarea gradată a unei „viziuni interioare„, care ne permite să fim conştienţi de starea în care se află organele interne, de energia, respiraţia şi emoţiile noastre. Prin practicarea „Surâsului interior” putem începe să dezvoltăm o relaţie sănătoasă, plină de iubire cu noi înşine şi cu ceilalţi. Începem astfel să ne cunoaştem calităţile.

„Surâsul interior” cultivă capacitatea de a iubi şi de a relaxa propriul corp şi psihicul. Dacă învăţăm să iubim şi să ne acceptăm aşa cum suntem, devine mai uşor şi mai natural să extindem această iubire în exterior şi, de asemenea, să iubim şi să acceptăm toţi oamenii, la fel ca pe noi înşine. Cel care surâde îşi dezvoltă capacitatea de a da şi de a primi iubire.

buddha_smiling_008

Tehnica propriu-zisă:

Relaxăm fruntea şi conştientizăm energia surâsului adunându-se în faţa ochilor ca o lumină aurie. Retrăim sentimentele pe care le-am avut într-un moment fericit din viaţa noastră. În timp ce menţinem acest sentiment, proiectăm în faţa noastră, ca într-o oglindă, o imagine a propriul chip surâzând. Surâdem sincer, în interiorul nostru, relaxându-ne şi simţindu-ne ochii plini de zâmbet. Simţim acea energie a surâsului strălucind asemenea soarelui.

Absorbim energia surâsului printr-un punct situat între sprâncene. Simţim dezvoltându-se cel de-al treilea ochi. Energia se revarsă în nas şi obraji, relaxează pielea muşchilor şi obrajilor, încălzeşte întreaga faţă. Lăsăm surâsul să se reverse în gură, să pătrundă în maxilare, pe care le relaxează; simţim energia surâsului pătrunzând în limbă, activând salivaţia. Atingem cerul gurii cu limba şi o menţinem acolo pe tot timpul practicii (acest lucru conectează meridianele Vas Concepţie şi Vas Guvernator, care sunt cele două canale energetice principale ale corpului).

Înghiţim saliva şi lăsăm energia surâsului să pătrundă la nivelul gâtului, simţind cum gâtul se deschide ca o floare ce înfloreşte, în timp ce energia îndepărtează orice tensiune. Surâdem tiroidei şi paratiroidelor, localizate în partea frontală a gâtului, lăsăm energia surâsului să se reverse în timus, glandă localizată între gât şi stern, simţindu-l dilatându-se în timp ce radiază energia caldă, înmiresmată a surâsului în jos, în inimă.

Surâdem inimii şi-i mulţumim pentru faptul că face sângele să circule în întregul corp. Energia surâsului ne transformă în fiinţe pline de bucurie, lumină, iubire, compasiune, simţind cum aceste virtuţi radiază către organe, glande şi în întregul corp.

Energia surâsului trece în plămâni, îi binedispune, îi înveseleşte, transformând orice tristeţe şi depresie în dreptate şi curaj. Surâdem fiecărei celule a plămânilor, mulţumindu-le pentru că furnizează oxigen corpului şi elimină dioxidul de carbon.

Energia surâsului trece în ficat, localizat în partea dreaptă, inferior cutiei toracice, îmblânzindu-l, transformându-i mânia în generozitate. Surâdem ficatului şi-i mulţumim pentru rolul său în digestie, prelucrare, stocare şi eliminare a elementelor nutritive şi în neutralizarea oricărei substanţe toxice.

Surâdem pancreasului, situat în partea stângă inferioară cutiei toracice, deasupra taliei, mulţumindu-i pentru faptul că produce insulina, care reglează nivelul zahărului în sânge şi enzimele necesare digestiei.

Surâdem splinei, localizată în spatele pancreasului, pe partea stângă, mulţumindu-i pentru producerea de anticorpi care luptă împotriva bolilor. În timp ce surâdem splinei şi pancreasului simţim cum orice sentiment de îngrijorare se transformă în cinste.

Aducem energia surâsului în rinichi, aflaţi în regiunea lombară a spatelui, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, mulţumindu-le pentru faptul că filtrează sângele şi menţin echilibrul apei în corp. Simţim cum rinichii se răcoresc, se împrospătează şi se curăţă.

Surâdem glandelor suprarenale, simţind cum orice sentiment de frică se preschimbă în veselie şi blândeţe, curaj şi tandreţe.

Coborâm energia surâsului în zona organelor genitale, mulţumindu-le pentru faptul că produc hormoni şi ne oferă energie sexuală. Aducem energia încărcată cu toate aceste calităţi în ombilic şi o stocăm acolo. Apoi, din nou, de data asta în sens invers, energia parcurge drumul anterior, verificând organele, unul câte unul, dacă mai reţine vreo tensiune, şi surâdem oricărei tensiuni până ce aceasta este eliminată.

Când energia surâsului a ajuns din nou în al treilea ochi, îi permitem să se reverse în gură, înghiţim saliva, permiţând surâsului să coboare prin esofag până în stomac, situat sub partea stângă a cutiei toracice; această energie îl relaxează, umplându-l de bucurie, pe măsură ce energia pătrunde în el. Mulţumim stomacului pentru că digeră hrana.
Surâdem intestinului subţire, situat în abdomen, mulţumindu-i pentru faptul că absoarbe elementele nutritive.

Mulţumim intestinului gros pentru că elimină deşeurile. Parcurgem din nou drumul invers de îndepărtare a oricăror tensiuni, şi verificăm dacă acestea mai există. Surâdem tensiunii respective până ce aceasta se topeşte si dispare.

Ne orientăm din nou atenţia în mijlocul frunţii, şi absorbim cât mai multă energie în punctul dintre sprâncene. Surâdem glandei pituitare, situată la 7-10 cm în spatele punctului dintre sprâncene, simţindu-o cum înfloreşte, surâdem glandei pineale, din creştetul capului, simţind-o cum se dilată şi creşte, apoi talamusului, localizat chiar deasupra coloanei vertebrale.

Apoi surâsul scaldă emisferele cerebrale, pentru a le echilibra şi a le hrăni, coboară prin coloana vertebrală, vertebră cu vertebră (7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare), până în osul sacru şi coccis. Simţim o stare de mare uşurare, încălzire şi confort la nivelul fiecărei vertebre. Discurile intervertebrale se înmoaie pe măsură ce coloana vertebrală se dilată şi se alungeşte. Ne simţim spatele destins în mod confortabil.

Din nou parcurgem drumul invers, surâzând asupra întregului traseu parcurs, cu o maximă detensionare, care amplifică foarte mult debitul de fluid spinal şi calmează sistemul nervos. Când nu mai există tensiuni, energia este liberă şi circulă ascendent prin coloană, aidoma unei fântâni arteziene.

Ne simţim întregul corp relaxat. Simţim energia coborând de-a lungul întregului corp, asemenea unei cascade de iubire şi pace, pătrunzând în toate organele vitale. Muşchii, pielea şi articulaţiile se relaxează, în timp ce întregul corp se destinde.

În final, stocăm energia în ombilic prin cumularea ei sub forma unei spirale create mental, acoperind ombilicul cu ambele palme (stânga peste dreapta la bărbaţi, cu spiralarea energiei în sens orar, şi dreapta peste stânga la femei, cu spiralarea în sens antiorar de 36 ori). După care se inversează sensul şi la bărbaţi şi la femei, spiralarea făcându-se doar de 24 de ori. Revenim apoi în ritm propriu la starea obişnuită de conştiinţă.

Este foarte bine dacă păstrăm starea de linişte, de calm şi pace specifică surâsului interior pe tot parcursul zilei. De altfel, tehnica se poate evoca într-un ritm mai rapid, readucând în memorie atitudinea binevoitoare, „surâzătoare” care ne-a însoţit în periplul nostru legat de fiecare organ sau zonă corporală în parte. Este suficient să ne orientăm atenţia asupra tuturor organelor vitale, apoi asupra zonelor corporale în bloc, impregnând această atenţie cu emoţia profund benefică a surâsului. Astfel, efectele minunate, aducătoare de vigoare, sănătate şi relaxare ale practicii „Surâsului interior” se vor menţine aproape continuu, cuplându-ne la resursele noastre interioare şi unificând gradat întreaga noastră fiinţă.

0751