Surâsul interior – practică pentru o viaţă lungă şi fericită

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

Surâsul interior – practică pentru o viață lungă și fericită

”Tehnica surâsului interior este foarte simplă, accesibilă oricui și are o eficiență pe care o putem recunoaște repede.
Oricine se poate bucura de rezultatele acestei practici, ea fiind profund conectată la natura noastră profundă.
Surâsul interior este accentuat în cadrul invățăturii taoiste, dar el precis explicat și practicat și în Abheda Yoga.
Este un element prin care ananda – beatitudinea supremă poate penetra orice aspect aparent exterior sau interior.
Publicăm aici perspectiva taoistă asupra acestei metode fascinante.

Prin ceva atat de simplu corpul nostru fizic, organele noastre sau oricare invelișuri subtile pot cunoaște ANANDA.
Mai mult, chiar și aspecte sau ființe exterioare pot fi impulsionate sau îmbogățite în ANANDA – beatitudinea supremă prin surâsul nostru interior. Este nevoie doar de un minim de instruire.
Nu costă nimic, nu pierdem nimic – doar câștigăm.

Dacă această tehnică este practicată având ca fundal Adi Mudra eficiența acesteia crește foarte mult accesând astfel posibilitățile nelimitate ale acesteia.

Practicați din toată inima tehnica surâsului interior și trăiți viața ca o cale spirituală.”

Leo Radutz

Surâsul interior – practică pentru o viață lungă și fericită

O atitudine binevoitoare, o inimă împăcată cu toate aspectele vieții se traduc cel mai adesea printr-un surâs.
Remarcăm faptul că oamenii surâd când sunt cuprinși de:

  • stări emoționale de mică intensitate, pozitive, însoțite de relaxare fizică și psihică
  • o lipsă evidentă a oricărui stres.
    De regulă surâdem unei ființe, sau poate surâdem unei amintiri – în orice caz, surâsul nostru este un semnal exterior al stării noastre de bine – un „bine” calm, împăcat și senin.
Majoritatea oamenilor nu știu faptul că…
putem manifesta și un sui-generis „surâs interior”; acesta reprezintă în esență atitudinea și starea afectivă care însoțesc un surâs uzual.

Maeștrii taoiști au recunoscut importanța excepțională a fundamentului afectiv al surâsului.
Ei au sintetizat toate informațiile de mai sus într-o tehnică spirituală, cu valoare curativă și preventivă extraordinară – „surâsul interior”.

Surâsul interior” este o meditație foarte eficientă de vindecare globală și relaxare.
Pentru o stare cât mai benefică, pentru relaxare și meditație vom crea o atmosferă senină și o stare de calm interior.
O atitudine mentală relaxată, respirația abdominală pe care o vom practica, ne vor calma mintea și vor începe să ne relaxeze corpul.
Relaxarea profundă dizolvă tensiunile fizice și mentale, care pot cauza blocaje energetice.
Surâsul interior amplifică energia organelor și glandelor, forța vitală în general;
el liniștește inima si mintea și permite o mai bună concentrare a atenției.

Surâsul interior ne face să devenim mai conștienți de corpul și de ființa noastră lăuntrică, întrucât învățăm să comunicăm cu organele, glandele, coloana vertebrală și cu alte zone specifice ale corpului, precum și cu sufletul.
Practicarea zilnică a Surâsului interior asigură instalarea gradată a unei “viziuni interioare“.
Ea ne permite să fim conștienți de starea în care se află organele interne, de energia, respirația și emoțiile noastre.

Prin practicarea „Surâsului interior” putem începe să dezvoltăm o relație sănătoasă, plină de iubire cu noi înșine și cu ceilalți.

Începem astfel să ne cunoaștem calitățile.

„Surâsul interior” cultivă capacitatea de a iubi și de a relaxa propriul corp și psihicul. Dacă învățăm să iubim și să ne acceptăm așa cum suntem, devine mai ușor și mai natural să extindem această iubire în exterior și, de asemenea, să iubim și să acceptăm toți oamenii, la fel ca pe noi înșine. Cel care surâde își dezvoltă capacitatea de a da și de a primi iubire.

Tehnica propriu-zisă:

Relaxăm fruntea și conștientizăm energia surâsului adunându-se în fața ochilor ca o lumină aurie. Retrăim sentimentele pe care le-am avut într-un moment fericit din viața noastră. În timp ce menținem acest sentiment, proiectăm în fața noastră, ca într-o oglindă, o imagine a propriul chip surâzând. Surâdem sincer, în interiorul nostru, relaxându-ne și simțindu-ne ochii plini de zâmbet. Simțim acea energie a surâsului strălucind asemenea soarelui.

Absorbim energia surâsului printr-un punct situat între sprâncene. Simțim dezvoltându-se cel de-al treilea ochi. Energia se revarsă în nas și obraji, relaxează pielea mușchilor și obrajilor, încălzește întreaga față. Lăsăm surâsul să se reverse în gură, să pătrundă în maxilare, pe care le relaxează; simțim energia surâsului pătrunzând în limbă, activând salivația. Atingem cerul gurii cu limba și o menținem acolo pe tot timpul practicii (acest lucru conectează meridianele Vas Concepție și Vas Guvernator, care sunt cele două canale energetice principale ale corpului).

Înghițim saliva și lăsăm energia surâsului să pătrundă la nivelul gâtului, simțind cum gâtul se deschide ca o floare ce înflorește, în timp ce energia îndepărtează orice tensiune. Surâdem tiroidei și paratiroidelor, localizate în partea frontală a gâtului, lăsăm energia surâsului să se reverse în timus, glandă localizată între gât și stern, simțindu-l dilatându-se în timp ce radiază energia caldă, înmiresmată a surâsului în jos, în inimă.

Surâdem inimii și-i mulțumim pentru faptul că face sângele să circule în întregul corp. Energia surâsului ne transformă în ființe pline de bucurie, lumină, iubire, compasiune, simțind cum aceste virtuți radiază către organe, glande și în întregul corp.

Energia surâsului trece în plămâni, îi binedispune, îi înveselește, transformând orice tristețe și depresie în dreptate și curaj. Surâdem fiecărei celule a plămânilor, mulțumindu-le pentru că furnizează oxigen corpului și elimină dioxidul de carbon.

Energia surâsului trece în ficat, localizat în partea dreaptă, inferior cutiei toracice, îmblânzindu-l, transformându-i mânia în generozitate. Surâdem ficatului și-i mulțumim pentru rolul său în digestie, prelucrare, stocare și eliminare a elementelor nutritive și în neutralizarea oricărei substanțe toxice.

Surâdem pancreasului, situat în partea stângă inferioară cutiei toracice, deasupra taliei, mulțumindu-i pentru faptul că produce insulina, care reglează nivelul zahărului în sânge și enzimele necesare digestiei.

Surâdem splinei, localizată în spatele pancreasului, pe partea stângă, mulțumindu-i pentru producerea de anticorpi care luptă împotriva bolilor. În timp ce surâdem splinei și pancreasului simțim cum orice sentiment de îngrijorare se transformă în cinste.

Aducem energia surâsului în rinichi, aflați în regiunea lombară a spatelui, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, mulțumindu-le pentru faptul că filtrează sângele și mențin echilibrul apei în corp. Simțim cum rinichii se răcoresc, se împrospătează și se curăță.

Surâdem glandelor suprarenale, simțind cum orice sentiment de frică se preschimbă în veselie și blândețe, curaj și tandrețe.

Coborâm energia surâsului în zona organelor genitale, mulțumindu-le pentru faptul că produc hormoni și ne oferă energie sexuală. Aducem energia încărcată cu toate aceste calități în ombilic și o stocăm acolo. Apoi, din nou, de data asta în sens invers, energia parcurge drumul anterior, verificând organele, unul câte unul, dacă mai reține vreo tensiune, și surâdem oricărei tensiuni până ce aceasta este eliminată.

Când energia surâsului a ajuns din nou în al treilea ochi, îi permitem să se reverse în gură, înghițim saliva, permițând surâsului să coboare prin esofag până în stomac, situat sub partea stângă a cutiei toracice; această energie îl relaxează, umplându-l de bucurie, pe măsură ce energia pătrunde în el. Mulțumim stomacului pentru că digeră hrana.
Surâdem intestinului subțire, situat în abdomen, mulțumindu-i pentru faptul că absoarbe elementele nutritive.

Mulțumim intestinului gros pentru că elimină deșeurile. Parcurgem din nou drumul invers de îndepărtare a oricăror tensiuni, și verificăm dacă acestea mai există. Surâdem tensiunii respective până ce aceasta se topește si dispare.

Ne orientăm din nou atenția în mijlocul frunții, și absorbim cât mai multă energie în punctul dintre sprâncene. Surâdem glandei pituitare, situată la 7-10 cm în spatele punctului dintre sprâncene, simțindu-o cum înflorește, surâdem glandei pineale, din creștetul capului, simțind-o cum se dilată și crește, apoi talamusului, localizat chiar deasupra coloanei vertebrale.

Apoi surâsul scaldă emisferele cerebrale, pentru a le echilibra și a le hrăni, coboară prin coloana vertebrală, vertebră cu vertebră (7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare), până în osul sacru și coccis. Simțim o stare de mare ușurare, încălzire și confort la nivelul fiecărei vertebre. Discurile intervertebrale se înmoaie pe măsură ce coloana vertebrală se dilată și se alungește. Ne simțim spatele destins în mod confortabil.

Din nou parcurgem drumul invers, surâzând asupra întregului traseu parcurs, cu o maximă detensionare, care amplifică foarte mult debitul de fluid spinal și calmează sistemul nervos. Când nu mai există tensiuni, energia este liberă și circulă ascendent prin coloană, aidoma unei fântâni arteziene.

Ne simțim întregul corp relaxat. Simțim energia coborând de-a lungul întregului corp, asemenea unei cascade de iubire și pace, pătrunzând în toate organele vitale. Mușchii, pielea și articulațiile se relaxează, în timp ce întregul corp se destinde.

În final, stocăm energia în ombilic prin cumularea ei sub forma unei spirale create mental, acoperind ombilicul cu ambele palme (stânga peste dreapta la bărbați, cu spiralarea energiei în sens orar, și dreapta peste stânga la femei, cu spiralarea în sens antiorar de 36 ori). După care se inversează sensul și la bărbați și la femei, spiralarea făcându-se doar de 24 de ori. Revenim apoi în ritm propriu la starea obișnuită de conștiință.

Este foarte bine dacă păstrăm starea de liniște, de calm și pace specifică surâsului interior pe tot parcursul zilei.

De altfel, tehnica se poate evoca într-un ritm mai rapid, readucând în memorie atitudinea binevoitoare, „surâzătoare” care ne-a însoțit în periplul nostru legat de fiecare organ sau zonă corporală în parte. Este suficient să ne orientăm atenția asupra tuturor organelor vitale, apoi asupra zonelor corporale în bloc, impregnând această atenție cu emoția profund benefică a surâsului. Astfel, efectele minunate, aducătoare de vigoare, sănătate și relaxare ale practicii „Surâsului interior” se vor menține aproape continuu, cuplându-ne la resursele noastre interioare și unificând gradat întreaga noastră ființă.

 

Scroll to Top