Cânepa comună și vechimea ei pe Terra


Transformă-ți viața prin Yoga Tradițională! Începem un nou curs la Abheda Yoga cu Leo Radutz. Rezervă-ți locul la ședința GRATUITĂ din 9 martie acum și fă primul pas către o variantă mai bună a ta AICI!

Cânepa comună și vechimea ei pe Terra

În continuare, în această scriere nu ne ocupăm de Cannabis Indicum ci doar de cânepa comună- Cannabis sativa.
Cânepa comună (cannabis sativa) are un nume interesant, fiindca în latină cuvântul „sativa” are legătură cu ceea ce este împlinit, cu belșugul, prosperitatea, sațietatea.
Consecințele folosirii acestei plante sunt atât de importante încât:

  • ar hrăni și însănătoși o mare parte din omenire
  • ar oferi fibre naturale pentru haine naturale plăcute și rezistente și
  • poate fi sursă de celuloză pentru hârtie și foc cu productivitate și o eficientă rar întâlnite.

Așa cum cătina este considerată o cultură strategică pentru România, poate că mult mai mult ar trebui considerată cânepa comună o cultură strategică.

Cum arată?

Biologii spun că este o planta erbacee anuala din familia Cannabidaceae, cu talie inalta, de 2-3m, putand creste chiar pana la 5m in cazuri exceptionale.
Are o tulpina neramificata, frunze lanceolate lungi, cu marginea zimtata si inflorescente dense, semicompacte.

Termenul “cannabis” s-a pastrat dintr-un cuvant de origine scita sau, mai probabil, traca. Grecii l-au importat, apoi romanii si astfel a ajuns cunoscut civilizatiilor occidentale. Cuvantul este unul foarte vechi, cu radacini indo-europene.
Popoarele orientale antice (akadienii, babilonienii si asirienii) il cunosteau sub forma “quannabu”. Intelesul originar era “care face fum”, demonstrand obiceiul ancestral de a folosi planta in scopuri practice si recreative.

Istoria cultivării cânepei

este foarte veche, fiind consemnata din neoliticul timpuriu (acum 12.000 ani) ca sursa pentru obtinerea de fibre textile, ulei, hrana, ca mediu in practicile spirituale si religioase sau ca planta medicinala. Iata cateva atestari ce confirma faptul ca aceasta îndeletnicire este una din cele mai vechi ramuri ale industriei umane (si cu siguranta cea mai veche direct atestata) :

8000 i.Ch. = conform Columbia History of the World, cea mai veche dovada a industriei umane este o bucata de tesatura de canepa, datand aproximativ din aceasta perioada. Canepa provine din Asia Centrala, raspandindu-se ulterior in China, India si Europa.
2700 i.Ch. = legendarul imparat chinez Shen Nung (Fermierul Divin) include canepa in cartea sa despre plantele de leac, considerata a fi primul text medical din lume. Canepa este numita “o planta superioara” si pe buna dreptate ! Chinezii o foloseau in intregime, de la varf si pana la radacini, in industria textila, in medicina si in alimentatie.
1400 i.Ch. = intrebuintarea canepei este atestata in India, in ceremoniile cultural-religioase si certificate in scris in texte sanscrite datand din aceasta perioada. In scrierea medicala Sushruta, alcatuita inainte de anul 1000 i.Ch., se spunea ca planta ar putea vindeca lepra.
800 i.Ch. = scitii aduc canepa in Europa din Asia Centrala si inventeaza coasa.
563 i.Ch = multe secte budiste cred ca Gautama Buddha (563 i.Ch. – 483 i.Ch.) n-ar fi mancat altceva decat seminte si frunze de canepa vreme de sase ani. Oricum, planta era pe atunci cultivata intens in nordul Indiei, unde se crede ca el si-a petrecut cea mai mare parte a vietii.
In sec. V i.Ch. = istoricul Herodot descrie vesmintele din tesatura fina de canepa din portul grecilor.
300 i.Ch. = sunt construite apeductele romane care transporta apa in orase. Se pare ca aceste uimitoare realizari ale ingineriei au fost construite folosindu-se mortar de canepa !
100 i.Ch. = chinezii fabrica hartie din materiale fibroase precum lemnul de dud, canepa, scoarta s.a. Anul 105 i.Ch. este adesea citat ca fiind anul descoperirii hartiei de catre un oficial al Curtii Chineze, Tsai Lun, desi istoricii considera astazi ca de fapt s-ar fi intamplat cu 200 de ani mai devreme. Adaugarea canepei la pulpa de lemn de dud a dus la fabricarea unei hartii de o calitate mult mai buna, inventie care s-a raspandit apoi in tot restul lumii, pe Drumul Matasii.
70 d.Ch. = canepa este cultivata pentru prima data in Anglia, devenind mai apoi o cultura bine statornicita.
100 d.Ch. = medicul grec Dioscoride ii descrie multele intrebuintari medicinale in opera sa in cinci volume, De Materia Medica.
Ii atrag atentia atat fibrele deosebit de puternice, cat si proprietatile medicinale.
Gaius Plinius Secundus (23-79 d.Ch.) scrie în Naturalis Historia despre intrebuintarile industriale ale canepei si cum trebuie cultivata.
565 d.Ch. = dinastia Merovingienilor , care a domnit pe teritoriul Frantei si Germaniei de astazi, o inmormanteaza pe regina Adelgunde intr-o tesatura de canepa deosebit de rafinata.
600 d.Ch. = in sudul Frantei este construit un pod facut din coji de canepa in amestec cu var. Podul s-a pietrificat si este solid chiar si in ziua de astazi.
800 d.Ch. = Carol cel Mare, fondatorul Sfantului Imperiu Roman, inainteaza o lege privind cultivarea canepei.
1009 d.Ch. = hartia pe baza de canepa ajunge si in Europa, prin intermediul culturii arabe.
Prima fabrica de hartie este ridicata in Xativa, Spania. Fabricarea hartiei continua aici sub dominatia maura pana in anul 1244 d.Ch., cand armatele europene îi alungă pe mauri.

Pentru urmatorii 850 ani hartia va fi fabricata mai ales din canepa.
1100 d.Ch. = cavalerii din Evul Mediu beau bere de canepa.
1215 d.Ch. = Magna Carta, primul pas catre o constitutie, este scrisa pe hartie de canepa.
1492 d.Ch. = sforile si velatura folosite de Columb la traversarea Atlanticului sunt confectionate din cele mai solide si lungi fibre, pe care numai canepa le poate produce. Daca ar fi folosit alte material, corabiile n-ar fi rezistat acestei lungi si solicitante calatorii.
1535 d.Ch. = Henric al VIII-lea, cel mai puternic dintre toti monarhii britanici, inainteaza un document;

Acest document prevede că toti proprietarii de pamant trebuie sa cultive un acru de pamant cu canepa, altfel vor fi sanctionati.
Aceasta înseamnă că acest rege britanic a înțeles cânepa ca pe o plantă strategică, importantă ca și oțelul, apa, combustibilii și altele asemenea.

1564 d.Ch. = regale Filip al Spaniei ordona cultivarea canepei pe tot teritoriul Imperiului, din zona Argentinei zilelor noastre si pana in Oregon, urmand exemplul Reginei Elisabeta I, care promulgase o lege similara in Anglia.
1600 d.Ch. = Galileo Galilei, parintele astronomiei moderne, isi face insemnarile pe hartie de canepa.
1791 d.Ch. = presedintele George Washington stabileste taxe de import pentru canepa, pentru a incuraja productia autohtona.

Thomas Jefferson numeste canepa o necesitate pentru bunastarea si prosperitatea natiunii.

El recomanda fermierilor sa cultive canepa in loc de tutun.

George Washington indeamna: “Bucurați-vă din plin de sămânța de cânepă. Cultivați-o peste tot.”

1941-1945 d.Ch. Campania “Canepa pentru Victorie” apare in SUA din cauza crizei rezervelor de canepa din Japonia în cel de-al doilea razboi mondial.
Fiind folosita pentru articole militare vitale (haine, sfoara, panza), sunt oferite subventii cultivatorilor de canepa, care sunt scutiti chiar si de serviciul militar. Se produc filme promotionale ca “Hemp for Victory”, care ilustrează importanta asa numitelor “gradini ale victoriei.”
Ca urmare, culturile de canepa cresc de cateva mii de ori.
2001 d.Ch. = masina cu canepa” traverseaza America de Nord, folosind un combustibil biologic din canepa (biodiesel).
Masina porneste din Washington D.C. la data de 4 iulie 2001 si se intoarce acasa pe 2 octombrie 2001.
Ea reușește să strabată 10.000 de mile, in scopul de a promova folosirea canepei ca sursa alternativa de combustibil.
Pe teritoriul Romaniei, cultura canepei a fost inlesnita de sciti incepand cu secolul VII i.Ch.
Herodot mentioneaza indeletnicirea femeilor dace in realizarea de imbracaminte si decoratiuni in gospodarie.
Dacii au folosit canepa si la vindecarea ranilor si arsurilor cu cataplasma din inflorescenta.
Traditia cultivarii si prelucrarii canepei in sistem gospodaresc s-a mentinut in unele zone pana in zilele noastre.
Pana in anul 1989 Romania ocupa primul loc in Europa, cultivand 60-70% din productia totala si locul 4 in lume, cu cca 50.000 ha cultivate.
In pofida acestor marturii multimilenare si a utilitatii ei incontestabile, canepa are totusi de suferit din cauza intereselor anumitor cercuri de influenta, care au reusit chiar sa o scoata in afara legii.
Iată de exemplu evenimentele ce au avut loc in SUA , la sfarsitul anilor ’20 si in anii ’30.
Printr-o puternica manipulare a populatiei (mass-media), s-a introdus un cuvant obscur de origine mexicana, “marijuana”.
Astfel s-a indus ideea, că aceasta minunata planta este, de fapt, furnizoarea unui drog.
Aceasta manipulare a culminat cu interzicerea cultivarii canepei si scoaterea ei in afara legii, in septembrie 1937.
Toate acestea au venit ca urmare a presiunilor exercitate de marea corporatie petrochimica DuPont.
Această companie si-a patentat procesul fabricarii plasticului din petrol si carbune, in conditiile in care industria naturala a cânepii ar fi pus, astfel, serios in pericol afaceri de miliarde de dolari.
Prin urmare, declararea canepei ca ilegala era singura lor optiune. Si au reusit lucrul acesta cu ajutorul unor functionari publici aflati in posturi-cheie.
Andrew Mellon (1855-1937), devenit Ministru Finantelor in administratia Hoover, si-a numit nepotul, pe Harry J. Anslinger, la conducerea Biroului Federal de Narcotice si Droguri Periculoase.

In ciuda acestei incadrari total nedrepte, survenita din perspectiva intereselor dirijate de lumea financiara,

cânepa comună (domestică) rămâne o minune a naturii, cu calități extraordinare.

Tulpina de cânepă are cele mai lungi si mai puternice fibre dintre toate plantele.
Aceste fibre pot fi transformate in orice material de constructie (chit, ciment, vopsea, tencuiala, beton armat, izolatie etc.).
Canepa ecologic durabila nu necesita erbicide si pesticide pentru a fi cultivata (cu exceptia unor conditii speciale).
Ea creaza humus, inlatura metalele grele din sol si absoarbe cantitati enorme de dioxid de carbon din atmosfera.
Este o cultura cu o crestere foarte rapida, avand o productie de fibre la hectar, mai mare decat orice alta planta.
Poate produce cu 250% mai multe fibre decat bumbacul, cu un consum mai mic de apa si cu 600% mai mult decat inul.
Toate acestea le realizează, utilizand aceeasi suprafata de pamant.
Structura plantei de canepa este esentiala calitatii sale ca materie prima pentru producerea hartiei.
Scoarta contine fibre liberiene primare si secundare.
Acestea sunt mult superioare calitativ în comparație cu alți furnizori de materie prima pentru hartie.
Tulpina de canepa are nevoie doar de 4 luni pentru a ajunge la maturitate.
Copacii însă le trebuie intre 20 si 80 de ani pentru a fi maturi.
Daca s-ar putea interzice utilizarea combustibililor fosili si a copacilor pentru hartie si constructii,

Canepa, regenerabila anual, ar fi suficienta pentru:
  • a asigura cererea de hartie si textile a lumii
  • soluționarea tuturor nevoilor energetice, casnice, industriale si de transport din intreaga lume
  • reducerea poluării, refacand solul si curatand atmosfera

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top