CÂNEPA – uluitorul dar divin al belșugului si sănătății

CÂNEPA – uluitorul dar divin al belșugului si sănătății

In cea mai mare parte a Europei de Est si de Vest, in America de Nord (chiar si in SUA, unde este ilegal sa cultivi canepa ), Rusia, China, India, America de Sud, Orientul Mijlociu si multe alte tari, nu exista interdictia de a folosi produsele din seminte de canepa. Din pacate, exista inca o perceptie gresita in randurile populatiei in legatura cu beneficiile alimentare obtinute prin consumul de produse rezultate din semintele de canepa.

Uleiul din seminte de canepa este obtinut prin presare din soiurile industriale ale plantei (cannabis sativa L), inerta din punct de vedere psihoactiv.
Aceste seminte nu contin THC (tetrahidrocanabinol), compus activ al drogului si nu au efecte psiho-active.
Daca aplicatiile practice nu sunt suficiente pentru a ne convinge de beneficiile plantei, atunci valoarea nutritionala ar trebui sa o faca.

Cercetarile asupra acestei valori ale semintelor de canepa au produs cele mai uluitoare descoperiri din ultimii ani si sunt gata sa arunce in aer vechile tipare de gandire ale omenirii.
Semintele de canepa sunt de neintrecut ca aliment nutritiv. Ele contin anti-oxidanti, proteine, caroten, fitosteroli si fosfolipide, precum si o serie de minerale, inclusiv calciu, magneziu, sulf, potasiu, fier, zinc si fosfor. Ele reprezinta o sursa completa de proteine (au de doua ori mai multe proteine decat majoritatea produselor din carne) si contin toti cei 20 de aminoacizi cunoscuti, inclusiv cei 9 aminoacizi esentiali.

Semintele si uleiul contin deasemenea vitaminele A (betacaroten in forma liposolubila), B1,B2, B3, B6, C, D si E (antioxidant natural), toate intr-o forma usor digerabila.
Ele mai contin cam 30-35% din greutatea lor ulei, care are un bogat continut de acizi grasi esentiali. Este cel mai echilibrat ulei din natura pentru consumul uman, cu o ratie de 3:1 de acid linoleic (Omega 6), de acid alfa-linoleic (omega 3) si, practic, ar putea sa asigure pe viata tot necesarul de acizi grasi esentiali, inclusiv de acid gama-linoleic.
Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o sanatate buna si sunt responsabili pentru luciul pielii, a parului si a ochilor si chiar si pentru claritatea procesului de gandire, fiind responsabili de transferul de oxigen catre fiecare celula din corp.
De asemenea, acestia lubrifiaza si curata arterele, intaresc imunitatea si ajuta la prevenirea amenintarilor virale sau de alta natura la adresa sistemului imunitar.
Trebuie stiut ca acizii grasi esentiali nu sunt produsi de organismul uman, ei trebuie obtinuti din alimentatie. Iar in acest sens, semintele sau uleiul din seminte de canepa reprezinta o varianta mai mult decat fericita.
Uleiul din seminte este in principal folosit in scop alimentar si ca supliment nutritiv si este usor digerabil. Consumat zilnic, continutul si proportia de acid linoleic si alfa-linoleic dintr-o lingura de ulei de canepa (15 mililitri) asigura cu usurinta necesarul zilnic uman de acizi grasi esentiali.


Uleiul de canepa poate fi congelat pentru perioade mai lungi de timp decat alte uleiuri, fara a exista riscul spargerii recipientului, deoarece, datorita numarului mare de lanturi de acizi grasi nesaturati, acesta nu se solidifica.
Spre deosebire de uleiul de in, uleiul de canepa poate fi folosit regulat, fara riscul de a dezvolta o deficienta sau un dezechilibru de acizi grasi esentiali.
Semintele de canepa si uleiul din seminte de canepa sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic in diverse afectiuni:

  • constipatie, hemoroizi
  • piele si par uscat
  • rata scazuta a metabolismului
  • slabiciune generala si energie scazuta
  • tuberculoza, HIV, deficiente ale imunitatii
  • nivel instabil al hormonilor
  • diabet, obezitate
  • eczema, psoriazis, acnee
  • menopauza, sindrom premenstrual
  • cancer, scleroza multipla, artrita reumatoida
  • colesterol crescut
  • hipertensiune, circulatie proasta, boli cardiovasculare,
  • boala Crohn,
  • pietre la fiere,
  • sindromul de deficit de atentie,
  • degenerare renala.

Folosit in cosmetice si produse de ingrijire corporala, uleiul de canepa este:

  • antimicrobian
  • antiinflamator
  • anti-imbatranire
  • echilibreaza pH-ul pielii si nivelul de umiditate
  • ajuta la vindecarea leziunilor pielii si are proprietati antioxidante

De ce au devenit grasimile atat de importante in zilele noastre ?
Secretul acizilor grasi esentiali a fost descoperit de stralucitoarea biochimista germana Johhana Budwig (1908-2003).
In anii ’50 ea a descoperit cu ajutorul hartiei pentru cromatografie modul in care se pot diferentia structurile variate de grasimi.
Ea a observant ca in sangele unei persoane care este bolnave, lipidele vor aparea avand o culoare diferita la microscop.
Ulterior a experimentat saturarea dietei cu un volum crescut de acizi grasi combinati cu aminoacizi sulfurosi.
Astfel, afectiunea sanguina va fi eliminata si simptomele bolii vor disparea intr-un mod miraculous.
Acestea au fost primele studii clinice despre efectul acizilor grasi esentiali asupra organismului uman.
In Europa si America de Nord, lista alimentelor care au fost create folosind seminte de canepa este bogata : faina de canepa, lapte, unt, paine de nuci, paste, burger, clatite, prajituri, torturi, inghetata, humus, proteine vegetale texturate, aluat, paine etc.
Făina de cânepă
Se folosește în amestec cu alte făinuri integrale în proporție de maximum 20% pentru pâine, biscuiți și prăjituri.

Semintele de Canepa

pot fi consumate crude, amestecate in mancare, transformate în lapte, preparate ca ceai sau utilizate în salate si sucuri / smoothies.
Cinematografele chinezesti vând chiar seminte prajite de cânepă. Frunzele proaspete poate fi, de asemenea, consumate in salate.
Este de preferat sa pastram Semintele de Canepa in borcane de culoare inchisa sau la intuneric.
Semințele decorticate de cânepă pe lângă faptul că pot consuma ca atare, goale, se pot și combina în diverse rețete.
Se recomandă a fi adăugate în salate de fructe și legume, musli sau pentru prepararea laptelui de cânepă.
Uleiul de cânepă are miros și gust plăcut, asemănător celui de nucă.
Poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, peștele sau poate fi combinat cu alte uleiuri utilizate în mod tradițional.
Există în magazinele naturiste produse din cânepă, atât semințe cât și ulei.
Se recomandă uleiul de canepa pentru prăjit, deoarece grăsimile nesaturate poate fi o problemă la temperaturi ridicate.
Din punct de vedere nutrițional uleiul presat la rece de canepa este mai bun decat uleiul de măsline.
Prin urmare, putem folosi ulei de canepa pentru salate, smoothies și in alte utilizări fara prăjire.
Gătirea oricarui ulei ii reduce valoarea nutritivă și poate converti acizii grasi benefici in substanțe mai putin benefice.

DACĂ…
  • s-ar cultiva canepa in toate tarile din lumea a treia
  • alimentele obtinute din seminte de canepa s-ar furniza țărilor sărace

cu siguranta acest lucru ar contribui la eliminarea foametei mai bine decat oricare alt aliment.
Dar, din cauza asa-zisului “razboi impotriva drogurilor” care se poarta la nivel global , aceasta varianta pare greu realizabila…
Din fibre de cânepă se pot dealiza foarte bune materiale izolante care înlătura dezavantajele termoizolatorilor cunoscuti și sunt ecologici.
Hainele din cînepă sunt, cu adevărat, foarte plăcute.
Ele echilibrează distribuția energiilor eterice și a electricității statice și împiedică transpirația în mod aproape miraculos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top