o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii
https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/
JALA-NETI este indicată, în tratatele clasice YOGA și AYURVEDA, în special pentru purificarea zonei capului. Ea facilitează absorbția PRANA-ei la nivelul nasului. NETI este o practică binefăcătoare pentru ochi, urechi, nas, gât, plămâni, precum și pentru procesul gândirii. Această tehnică are un efect de purificare și activare a centrului mental de comandă AJNA CHAKRA.
Modalitatea de execuție
Este foarte important să practicați, chiar dacă nu aveți un vas special. Se poate folosi, de exemplu, o sticlă PET de 0,5 l, care, însă, va permite ca (în mod nedorit) o parte nu prea imporantă din apă să se scurgă pe lângă nară.
Totuși, acest neajuns nu este foarte important și cu ajutorul unei sticle PET de 0,5 l putem să practicăm imediat și chiar cu efecte foarte bune.
Vom descrie în continuare prima variantă de JALA-NETI, care folosește un vas special pentru realizarea exercițiului.
a) Se umple cu apă caldă și sărată (la temperatura și salinitatea sângelui – o linguriță de sare la jumătate de litru de apă – aceasta numindu-se soluție izotonică) o cană specială pentru NETI; apa trebuie sa o simțim la gust ca și o “supă bună”.
b) Capătul sub formă de pâlnie al cănii se introduce cu grijă în nara dreaptă, fără să blocăm canalul nazal. Din acest moment gura se ține deschisă pentru a putea respira pe gură. Urmăriți să nu strănutați, să nu înghițiți, să nu râdeți, să nu vorbiți și să nu aveți nici un fel de mișcări ale aerului prin nas, în timp ce apa se scurge prin el.
c) Capul se înclină lateral, cu nara stânga dedesubt, astfel încât apa să se poată scurge prin ea. Aceasta se petrece după câteva secunde. Urmărim, chiar, să absorbim apa prin nas, până când ea ajunge în locul în care traiectele celor două nări se unesc și apoi o lăsăm să curgă prin cealaltă nară, sau o lăsăm să pătrundă în faringe, până când ajunge în gură, de unde o eliminăm în exterior.
Lăsăm să curgă jumătate din apa cu care ne-am propus să facem jala neti, apoi ne ridicăm capul la verticală.
d) Înainte de a schimba nările, suflați-vă puțin nasul ca să iasă eventualele resturi de apă.
e) Se repetă punctele b) și c) cu singura diferență că acum apa este introdusă prin nara stângă și va ieși prin nara dreaptă, sau prin gură. După aceasta vă ridicați din nou capul la verticală și vă suflați ușor nasul.
f) Dacă mai simțiți canalul nazal blocat de mucus, reluați procesul chiar de câteva ori, dacă este necesar, până când nasul este curat. Dacă după câteva încercări nu reușiți ar fi indicat să vă prezentați la un consult medical pentru a detecta eventualele obturări ale tractului nazal.
O etapă extrem de importantă este uscarea nasului după tehnică. Aceasta nu trebuie neglijată niciodată, mai ales de către cei cu presiune mai ridicată a sângelui. Se realizează în modul următor:
a) Mai întâi vă aplecați în față lăsând capul să atârne cu nasul îndreptat către podea. Presați ușor nasul între degetele de la mână, apoi, lăsându-l liber, inspirați ușor de 10 ori pe gură expirând pe nas. Câteva picături de apă mai pot cădea astfel.
b) Vă ridicați si realizați câteva expirații rapide după cum urmează: de 10 ori pe ambele nări în același timp, de 10 ori pe nara stângă (cea dreaptă fiind acoperită cu un deget), de 10 ori pe nara dreaptă (cea stângă fiind acoperită cu un deget), în final din nou de 10 ori pe ambele nări simultan.
Aceste etape ar trebui să curețe și să usuce nasul. Dacă simțiți că a mai rămas apă acolo, repetați întregul proces până la reușită, pentru că altfel se pot manifesta simptome de răceală timp de câteva ore după aceea, ori se pot produce infecții pornind de la apa impură rămasă în sinusuri ori în trompele lui Eustachio.
Odată învățată, metoda poate fi realizată în aproximativ trei minute și poate fi introdusă în rutina zilnică a igienei corporale. Majoritatea celor care o practică sunt plăcut surprinși de simplitatea acestei tehnici și de eficiența ei în menținerea sănătății.
Eventuale dificultăți
– Apa poate să intre în gât dacă unghiul de înclinare a capului este incorect, dacă respirăm pe nas în timp ce apa se scurge pe acolo ori dacă nara este înfundată.
– Poate apărea o senzație neplăcută în nas dacă apa este prea puțin sărată ori prea caldă, dacă încă nu ne-am obișnuit cu tehnica ori dacă apa și cana nu sunt curate.
– Apa poate fi stopată în curgerea ei de blocaje în interiorul nasului, contractarea involuntară a nasului (trebuie lăsat relaxat), o cantitate de mucus care-l blochează temporar și care va dispărea după câteva încercări, apa prea rece care îl poate face să se închidă, un blocaj permanent care poate fi rezolvat cu ajutorul medicului.
– Pot apărea răni ușoare în interiorul nasului la cei cu tensiunea ridicată ori la cei cu mucoasa nazală foarte sensibilă. În aceste situații practica trebuie întreruptă până la primirea unor sfaturi de specialitate.
În anumite variante ale tehnicii se poate folosi, în loc de apă cu sare, apă hipertonică bogată în compuși ai sulfului, clorului, sodiului, magneziului, bromului sau apă cu extracte de plante.
Efectele tehnicii JALA-NETI:
– îndepărtează din nas tot mucusul plin de impurități, aducând o stare de ușurare imediată;
– ajută la drenarea sinusurilor; ca urmare sunt reprogramate mecanismele naturale de apărare a corpului în caz de febră, alergii, sinuzită și alte dereglări ale tractului respirator ca durere de gât, tuse, nas înfundat, inflamații ale amigdalelor și polipi;
– este binefăcătoare în cazul astmului și al bronșitei reducând tendința de a respira pe gură atunci când nasul este înfundat;
– are un efect răcoritor și liniștitor asupra creierului prin reducerea căldurii excesive, ameliorând durerile de cap și migrenele. Este benefică în cazuri de epilepsie, tulburări psiho-emoționale, isterie, depresie și, în general, în cazuri de tensiuni mentale;
– NETI este de mare ajutor în problemele asociate cu ochii: ajută la curățarea canalelor lacrimare, îmbunătățește vederea, face ochii strălucitori și frumoși;
– poate ajuta în cazul unor afecțiuni ale urechii, ca de exemplu infecții ale urechii mijlocii, urechi înfundate, tinitus (țiuit în urechi);
– NETI îmbunătățește sensibilitatea nervilor olfactivi, ajutând la refacerea simțului mirosului, de aceasta beneficiind și simțul gustului și procesul digestiei;
– are efecte subtile asupra glandelor pineală și pituitară, care controlează sistemul hormonal, efectul fiind armonizarea comportamentului emoțional;
– NETI influențează centrul secret de forță AJNA CHAKRA, ajutând astfel la atingerea unor stări mai profunde în meditațiile yoghine;
– ajută la stimularea unei mai bune puteri de vizualizare și concentrare; duce la o stare de luminozitate și claritate a minții;
– NETI este un remediu excelent pentru cei care încearcă să se lase de fumat, reducând tendința de a respira pe gură; de asemenea resensibilizează nasul în cazul poluării prin ingerare de fum, deprogramând astfel creierul de la dependența fizică și fiziologică.
Recomandări
1. Apa trebuie să fie întotdeauna călduță, niciodată rece sau fierbinte.
2.E bine să sflosiți sare neiodată și fără aditivi.
3. Utilizați un recipient special pentru NETI: o cană cu o prelungire sub formă de pâlnie. În absența acestuia poate fi folosită și o seringă simplă (fără ac!)
4. În anotimpul rece este contraindicat să se iasă afară în aer rece imediat după ce s-a realizat NETI. Aplecarea în față este obligatorie, pentru ca apa rămasă să iasă în totalitate.
5. Dacă auziți de recomandări ferme ale unor companii farmaceutice împotriva acestei tehnici, gândiți-vă că adevăratul motiv este că în timp ce medicamentele costă bani, această tehnică simplă este gratuită.
Confirmări științifice
La Departamentul pentru Medicina Familiei al Universității din Wisconsin, a fost realizat un studiu pentru testarea eficacității irigațiilor nazale zilnice cu apă sărată hipertonică. Grupul experimental a fost constituit din pacienți cu probleme otorinolaringologice și sinuzite frecvente. Aceștia au realizat tehnica zilnic, timp de șase luni. Pentru comparație s-a folosit un grup de control care nu a realizat această tehnică. Concluzia la care s-a ajuns: irigațiile nazale duc la scăderea problemelor sinusurilor, a simptomelor legate de acestea, scad nevoia de a folosi medicamente și spray-uri nazale la pacienJALA-NETI este indicată, în tratatele clasice YOGA și AYURVEDA, în special pentru purificarea zonei capului. Ea facilitează absorbția PRANA-ei la nivelul nasului. NETI este o practică binefăcătoare pentru ochi, urechi, nas, gât, plămâni, precum și pentru procesul gândirii. Această tehnică are un efect de purificare și activare a centrului mental de comandă AJNA CHAKRA.
Un alt studiu pentru determinarea eficacității acestei metode în tratamentul tulburărilor respiratorii a fost realizat la Şcoala de Medicină a Universității din San Diego, California. Testul a fost aplicat asupra unui lot de 211 pacienți cu diverse tulburări ale tractului respirator, prin comparație cu 20 de persoane sănătoase. Ambele grupuri au aplicat tehnica de purificare nazală cu apă sărată timp de trei până la șase săptămâni. Concluzia: la pacienții care au folosit tehnica pentru tratament s-a constatat îmbunătățirea semnificativă a 23 din cele 30 de simptome prezente înainte de experiment, iar la grupul de control s-a constatat o îmbunătățire globală a stării de sănătate.
Accesibilă oricui, practica lui JALA-NETI poate fi o soluție salvatoare pentru starea sănătății noastre atât fizice, cât și mentale și spirituale, mai ales în aceste vremuri în care bolile respiratorii ca astmul, sinuzita, alergiile, febra, răcelile sunt tot mai frecvente, iar pe de altă parte conștiința spirituală este într-o stare de degenerare.
acest articol a fost realizat după un articol asemănător de pe site-ul www.yogaesoteric.ro, semnat de Melania Radu