Halasana – postura pentru o minte agera si clară

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

Indicații, efecte și beneficii ale acestui procedeu

Prin practica perseverentă, Halasana ne oferă

  • claritate şi agerime mentală
  • dinamizare şi forţă mentală,
  • memorie mult îmbunătăţită.

POSTURA PLUGULUI constituie un tonic puternic, deoarece ea acţionează asupra întregii coloane vertebrale, care conţine şi protejează măduva spinării, fiind dublată de lanţul ganglionilor simpatici care influenţează întreaga viaţă vegetativă.
Această postură are în mod deosebit efecte profund revitalizante şi reîntineritoare, care ţin în mare măsură de consonanţa cu energiile ce vin de la pământ.
Anumite feluri de mialgie (reumatism muscular), lumbago, nevralgii şi luxaţii sunt vindecate prin POSTURA PLUGULUI. Prin practica POSTURII PLUGULUI, muşchii abdominali, musculatura anală şi muşchii coapselor sunt de asemenea tonificaţi şi hrăniţi.

Yoghinii ce practică POSTURA PLUGULUI pot ameliora LENEA. 🙂

Tehnica de execuție

Postura se execută din poziţia culcat, cu faţa în sus.
Înainte de a începe execuţia acestei posturi este foarte important să tragem uşor de cap pentru a ne întinde gâtul, aşezându-ne apoi ceafa cât mai aproape de sol.

În faza finală a posturii urmărim să aducem cât mai aproape bărbia de piept, deoarece aceasta îmbunătăţeşte circulaţia energiilor subtile şi permite o mai bună comprimare a glandei tiroide în faza finală.
Vom căuta, de asemenea, să sprijinim coloana vertebrală la sol, mai ales în regiunea cervicală, pentru a stabili un contact cât mai intim cu suprafaţa de sprijin.

Ne arcuim şi ne ridicăm picioarele, urmărind sa ajungem, apoi, cu vârfurile picioarelor în contact cu solul.
Ne putem ajuta de mâini pentru a ne susţine spatele, pâna când ajungem în poziţia dorită, după care vom aşeza mâinile pe sol pe lângă corp, cu palmele situate cu faţa în jos.
Este bine să nu cedăm tentaţiei ca, printr-un elan brusc, să aducem picioarele în spatele capului, în special în situaţia în care nu am mai realizat aceasta şi nu ne cunoaştem limitele.
În cazul în care coloana este rigidă, execuţia propriu-zisă a acestei posturi poate fi precedată de o fază dinamică, cuprinzând derulări lente, succesive, ale coloanei vertebrale pe întreaga sa lungime. Această fază va preceda perioada de imobilizare, care este postura propriu-zisă.

Faza statică, la care trebuie să se ajungă fără nici o violentare, constă în a ne imobiliza în poziţia maximă atinsă la sfârşitul fazei dinamice, (cu picioarele întinse deasupra capului, sprijinite de sol doar pe vârfurile degetelor de la picioare), poziţie pe care o vom menţine pe întreaga durată de execuţie statică (3-7 min).

Concentrarea și conștientizarea în timpul execuției

Conform ințierii de la curs

Concentrarea și conștientizarea imediat după execuție

Conform inițierii de la curs

Greșeli posibile și remedii

În execuţie NU vom îndoi genunchii mai ales în faza finală.
Nu vom forţa absolut deloc şi vom căuta să lucrăm gradat, evitând orice oboseală. Orice violentare poate avea efecte nefaste asupra muşchilor.
Vom evita să contractăm umerii, maxilarul şi gâtul.
În cazul în care respiraţia este insuficientă, aceasta poate să cauzeze o stare de sufocare.

Contraindicații

Persoanele care suferă de forme grave de hernie sau hernie strangulată nu vor executa această postură.
Nu este indicată nici persoanelor cu hipertensiune arterială gravă. În aceste situaţii se va plasa un scaun în spatele capului pe care se vor aşeza în faza finală picioarele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top