Uttitha Ardha Dhanurasana – postura yoghină pentru echilibru interior

Practicile yoghine au efecte minunate asupra structurii noastre fizice: îmbunătățirea flexibilității, tonifierea și elasticizarea musculară și ameliorarea sau chiar vindecarea anumitor probleme de sănătate.

Dar atunci când începem să pătrundem în universul yoga tradițională descoperim că aceasta este mult mai mult decât un sport, este o știință a vieții.

În plus, ea are efecte mult mai ample decât cele vizibile pe corpul fizic, dar din păcate, majoritatea cursurilor de yoga, pe care le putem întâlni la noi în țară și nu numai, se rezumă doar la a preciza beneficiile fizice.

Una dintre minunile acestei discipline milenare, yoga, este faptul că ne oferă instrumente accesibile și eficiente pentru a putea accesa diverse stări pe care le dorim, și chiar pentru a ne schimba sau controla starea la voință.

Un instrument în această direcție, potrivit chiar și pentru cei începători este Uttitha Ardha Dhanurasana.
Ea poate fi tradusă ca postura jumătății de arc ridicat și este una dintre tehnicile yoghine frumoase, atrăgătoare, atât atunci când o privim, cât și în momentul în care o executăm, prin starea pe care ne-o oferă.

Beneficiile posturii

Uttitha Ardha Dhanurasana are ca efect dezvoltarea unui echilibru interior special, pe care-l putem manifesta apoi în orice activitate.
Această stare de echilibru conduce la armonie, intuiție fină și rafinament.

Pe lângă acestea, postura
-energizează și elasticizează articulațiile
-amplifică aptitudinea de a menține echilibrul fizic și îmbunătățește funcționarea sistemului vestibular
-fortifică picioarele, trunchiul și brațele
-ne îmbogățește ființa cu o atitudine corporala fermă, deschisă și echilibrată

Tehnica de execuție

Tehnica de execuție Uttitha Ardha Dhanurasana este o postură polară, deci are două variante, pe partea stângă și pe partea dreaptă. Lateralitatea este dată de partea pe care se realizează jumătatea de arc dintre un picior și o mână.

Pentru a realiza varianta pe partea stangă, poziționăm piciorul drept pe sol, care trebuie sa fie, în final, drept la nivelul genunchiului. Întindem mâna dreaptă paralelă cu solul, țintim un punct imaginar în fața noastra ușor sub linia orizontului iar cu mana stângă ne prindem de laba piciorului stâng realizand un arc cât mai înalt.

Nu forțăm, ne concentrăm mai mult către a menține starea de echilibru și abia apoi către a ne îmbunătăți postura.
Eficiența posturii inclusiv a echilibrului este proporționala cu gradul de interiorizare.

Varianta pe partea dreaptă se execută asemănător, dar poziționând piciorul stâng pe sol, arcul realizându-se pe partea dreaptă.

Respirația trebuie să fie liberă, liniștită.

Dacă structura nu permite, putem realiza postura atingand cât mai ușor un obiect cu mâna întinsă sau cu bazinul ori altă parte a corpului, doar pentru susținerea minimală a stării de echilibru.

Contraindicații

Nu există contraindicații semnificative în afara celor precizate de bunul simț.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top