• Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga în București, Iași, Cluj, Brasov, Timisoara ...și în toată țara pentru începători se fac ACUM
 • pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms la 0788.377.773
 • suntem pe Facebook AICI
  • ...................Gataa ... citim ARTICOLUL....................

  Vipassana, care inseamna a vedea lucrurile asa cum sunt in realitate, este o cale de auto-transformare prin auto-observare. Este o cale a realizarii directe, prin intrarea in adevarata natura a realitatii. Cunoasterea directa este o reamintire a “ ceea ce suntem cu adevarat”.

  Este o cale de autocunoastere extraordinara prin simplitatea ei, prin lipsa oricarui dogmatism dar mai ales prin rezultatele sale. Tehnica de meditatie Vipassana poate fi folosita cu succes de oameni provenind din toate mediile socio-culturale.

  Este foarte asemănătoare cu Meditația fundamentală Anuttara din Abheda Yoga.

  Vipassana, in antica limba a Indiei, inseamana “inauntru”. Este esenta invataturii lui Buddha, care spune ca prin explorarea lumii interioare ajungi la adevar. Ea a fost transmisa de-a lungul multor generatii si ofera exact rezultatele descrise de Buddha.

  După mulţi ani petrecuţi în meditaţie profundă, Buddha şi-a dat seama că atasamentul şi dorinţa duc la nefericire. El credea că iluminarea sau „Nirvana“ are loc atunci când mintea omului simte compasiune, lipsă de ataşament şi este concentrată asupra momentului prezent. Buddha şi-a petrecut toată viaţa învăţând pe alţii cum să se elibereze de suferinţă şi să trăiască o viaţă plină de compasiune, neînfricare şi bucurie.

  Meditatia Vipassana a fost redescoperita de Gautama Buddha, cu mai mult de 2500 ani in urma, si a fost predata de el ca un remediu universal , care are ca scop eradicarea totala a impuritatior mentale, rezultand fericirea cea mai inalta a iluminarii si eliberarii totale. Ea este predata ca o “ arta de a trai”.

  Practicand Vipassana ajungem sa

  intelegem legile care ne guverneaza gandurile, sentimentele, judecatile si senzatiile. Intelegem cum apare suferinta si cum ne putem elibera de ea. In acest fel, viata noastra ajunge sa fie caracterizata de constientizare crescuta, lipsa de iluzii, auto-control si pace.

  Contemplarea impermanentei ne ajuta sa intram in adevarata natura a realitatii. Cand noi ne observam gandurile, ne identificam cu observatorul, putem discerne intre iluzie si adevar si ajungem sa traim spiritualitatea in mijlocul vietii. Ca sa aflam adevarul avem nevoie de discriminare, sa nu ne sprijinim pe lucruri trecatoare, sa punem pe primul loc pe ceea ce este netrecator,adica raportatrea la Sine. Discriminand permanent intre ceea ce simtim si lumea exterioara, viata devine din ce in ce mai implinita.

  Cartea “ Arta de a trai- Mediatația Vipassana asa cum a fost predata de S. N. Goenka

  Tehica este prezentata foate bine in cartea ce are ca titlu chiar scopul practicii “Arta de a trai”.

  Cartea se bazeaza pe discursurile si scrierile domnului S.N. Goenka si a luat nastere sub indrumarea sa personala. Cand a aparut, in anul 1987, a reprezentat primul efort de a descrie cu precizie invataturile sale pentru publicul larg. Au fost incluse atat povestile domnului Goenka, cat si raspunsurile sale date la intrebarile cursantilor, cartea reflectand in mod viu spiritul invataturii sale.

  El nu a fost interesat sa aiba cusuri scrise sau sa isi faca publicitate. S-a bazat pe transmiterea orala a practicii si a subliniat ca cel mai important este ca tehnica sa fie practicata cu seriozitate.

  In  prezent, Arta de a trai a fost tradusa in peste 20 de limbi, inclusiv in toate limbile oficiale ale Natiunilor Unite.

  In Romania s-au organizat cursuri de meditatie Vipassanā asa cum este predata de S.N. Goenka incepand cu anul 1993 sub egida Fundatiei Vipassanā Romania.

  Cursurile

  Cursurile se tin intr-un loc retras, linistit, in care cursantii au posibilitatea de a se deconecta timp de 10 zile de la lumea exterioara, de la orice indatoriri sau griji. Ei trebuie sa evite orice contact cu ceilalti, sa nu vorbeasca decat strictul necesar si doar cu persoanele de la organizare si sa stea cat mai mult timp in meditatie.

  Cu ajutorul focalzarii atentiei asupra lumii interioare se incepe apoi observarea naturii schimbatoare a intregii existente, a adevarurilor universale: impermanenta, suferinta si atasamentele. Tocmai aceasta constientizare prin intermediul experientei directe constituie procesul de purificare, de elibere de suferinta si cunoasterea fericirii si a pacii.

  Sunt trei pasi ai antrenamentului:

  1.Respectarea codului de disciplina

  Acest cod simplu de conduita morala serveste la a calma mintea, care altfel ar fi prea agitata pentru a executa sarcina de auto-observare.

  Acest cod de disciplina cuprinde urmatoarele principii:

  • abținerea de la uciderea oricărui organism viu
  • stați departe de a fura
  • abaterile sexuale ar trebui să fie absolut interzise
  • asigurați-vă că nu utilizați puterea limbajului în moduri greșite
  • nu se tolerează nici un agent de intoxicare

  2.Dezvoltarea unui oarecare control al mintii

  Se practica focalizarea atentia asupra flux de respiratie, cum aerul intra si iese prin nari, observarea gandurilor si a senzatiilor de pe intreg corpul, intelegerea naturii impermenetei lor si dezvoltarea ecuanimitatii prin invatarea a nu reactiona la ele.

  Din ziua a patra mintea se calmeaza si este mai concentrata, mai capabila sa efectueze practicarea Vipassanei.

  3.Meditatia iubirii plina de bunavointa

  In final, in ultima zi plina, participantii invata meditatia iubirii plina de bunavointa sau bunavointa fata de toti, prin care puritatea dezvoltata in timpul cursului este impartasita cu toate fiintele.

  Progresul pe cale cunoaste 3 stadii:

  1. Invatarea tehnicii- cum se face si de ce
  2. Punerea in practica
  3. Patrunderea, folosind tehnica pentru a strapunge adancurile realitatii interioare

  Pe parcursul celor 10 zile de curs pot fi invatate elementele esentiale ale Vipassanei, astfel incat sa poata fi aplicata in viata cotidiana. Chiar si dupa cele 10 zile de curs pot sa apara rezultate evidente, dar, cu cat tehnica este mai practicata cu atat mai mare este eliberarea din suferinta si cu atat mai aproape este scopul final de eliberare totala.

  Un accent deosebit se pune pe pastrarea tehnicii în forma sa originală, autentica. Deaceea, nu se face o afacere din predarea ei, ea este oferita gratuit. Nicio persoană implicată în procesul de predare nu primeste vreo remuneratie sau recompensa materiala. Nu exista taxe pentru cursuri , nici macar pentru a acoperi costul mancarii si cazarii. Toate cheltuielile sunt acoperite prin donatii de la persoane care, urmand un curs complet si experimentand beneficiile Vipassanei, doresc sa ofere altora ocazia sa beneficieze si ei de ele.

  Sunt o serie de similitudini intre meditatia Vipassana si Zazen

  – se fac observand procesul de respiratie, gandurile si emotiile
  -se urmareste identificarea cu observatorul
  -se fac in tacere- in Vipassana se pastreaza tacerea pe toata perioada retragerii

  Ce este diferit la cele doua tehnici:

  in Vipassana se face discriminarea si se acorda atentie asupra abservarii senzatiilor
  -in Zazen se face cu fata la perete, in Vipassana se face oriunde
  – in Zen se face cu ochii deschisi,in Vipassana cu ochii inchisi
  -in plus la Zen este ca avem atentia in Hara si ne raportam la un Koan

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...