o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii
https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/
Vipassana, care înseamnă a vedea lucrurile așa cum sunt în realitate, este o cale de auto-transformare prin auto-observare. Este o cale a realizării directe, prin intrarea în adevărata natură a realității. Cunoașterea directă este o reamintire a “ ceea ce suntem cu adevărat”.
Este o cale de autocunoaștere extraordinară prin simplitatea ei, prin lipsa oricărui dogmatism, dar mai ales, prin rezultatele sale. Tehnica de meditație Vipassana poate fi folosită cu succes de oameni provenind din toate mediile socio-culturale.
Este foarte asemănătoare cu Meditația fundamentală Anuttara din Abheda Yoga.
Vipassana, în antica limba a Indiei, înseamană “înăuntru”. Este esența învățăturii lui Buddha, care spune că prin explorarea lumii interioare ajungi la adevăr. Ea a fost transmisă de-a lungul multor generații și oferă exact rezultatele descrise de Buddha.
După mulți ani petrecuți în meditație profundă, Buddha și-a dat seama că atasamentul și dorința duc la nefericire. El credea că iluminarea sau „Nirvana“ are loc atunci când mintea omului simte compasiune, lipsă de atașament și este concentrată asupra momentului prezent. Buddha și-a petrecut toată viața învățând pe alții cum să se elibereze de suferință și să trăiască o viață plină de compasiune, neînfricare și bucurie.
Meditația Vipassana a fost redescoperită de Gautama Buddha, cu mai mult de 2500 ani în urmă, și a fost predată de el ca un remediu universal , care are ca scop eradicarea totală a impuritățior mentale, rezultând fericirea cea mai înaltă a iluminării și eliberării totale. Ea este predată ca o “ arta de a trăi”.
Practicand Vipassana ajungem să
înțelegem legile care ne guvernează gândurile, sentimentele, judecățile și senzațiile. Înțelegem cum apare suferința și cum ne putem elibera de ea. În acest fel, viața noastră ajunge să fie caracterizată de conștientizare crescută, lipsă de iluzii, auto-control și pace.
Contemplarea impermanenței ne ajută să cunoaștem adevarata natură a realității. Când noi ne observăm gândurile, ne identificam cu observatorul, putem discerne între iluzie și adevăr și ajungem să trăim spiritualitatea în mijlocul vieții. Pentru a afla adevărul avem nevoie de discriminare, să nu ne sprijinim pe lucruri trecătoare, să punem pe primul loc ceea ce este netrecător, adică raportatrea la Sine. Discriminând permanent între ceea ce simțim și lumea exterioară, viața devine din ce în ce mai împlinită.
Cartea “ Arta de a trăi- Mediatația Vipassana așa cum a fost predată de S. N. Goenka”
Tehnica este prezentată foate bine în cartea ce are ca titlu chiar scopul practicii “Arta de a trăi”.
Cartea se bazează pe discursurile și scrierile domnului S.N. Goenka și a luat naștere sub îndrumarea sa personală. Când a apărut, în anul 1987, a reprezentat primul efort de a descrie cu precizie învățăturile sale pentru publicul larg. Au fost incluse atât poveștile domnului Goenka, cât și răspunsurile sale date la întrebările cursanților, cartea reflectând în mod viu spiritul învățăturii sale.
El nu a fost interesat să aibă cusuri scrise sau să își facă publicitate. S-a bazat pe transmiterea orală a practicii și a subliniat ca cel mai important este ca tehnica să fie practicată cu seriozitate.
În prezent, Arta de a trăi a fost tradusă în peste 20 de limbi.
În Romania s-au organizat cursuri de medițatie Vipassanā așa cum este predată de S.N. Goenka începând cu anul 1993 sub egida Fundației Vipassanā România.
Cursurile
Cursurile se țin într-un loc retras, liniștit, în care cursanții au posibilitatea de a se deconecta timp de 10 zile de la lumea exterioară, de la orice îndatoriri sau griji. Ei trebuie să evite orice contact cu ceilalți, să nu vorbeasca decât strictul necesar și doar cu persoanele de la organizare și să stea cât mai mult timp în medițatie.
Cu ajutorul focalzării atenției asupra lumii interioare se începe apoi observarea naturii schimbatoare a întregii existențe, a adevărurilor universale: impermanența, suferința și atașamentele. Tocmai această conștientizare prin intermediul experienței directe constituie procesul de purificare, de elibere de suferintă și cunoașterea fericirii și a păcii.
Sunt trei pași ai antrenamentului:
1. Respectarea codului de disciplină
Acest cod simplu de conduită morală servește la a calma mintea, care altfel ar fi prea agitată pentru a executa sarcina de auto-observare.
Acest cod de disciplină cuprinde următoarele principii:
- abținerea de la uciderea oricărui organism viu
- stați departe de a fura
- abaterile sexuale ar trebui să fie absolut interzise
- asigurați-vă că nu utilizați puterea limbajului în moduri greșite
- nu se tolerează nici un agent de intoxicare
2.Dezvoltarea unui oarecare control al minții
Se practică focalizarea atenției asupra fluxului de respirație, cum aerul intră și iese prin nări, observarea gândurilor și a senzațiilor de pe întreg corpul, înțelegerea naturii impermeneței lor și dezvoltarea ecuanimității prin învățarea de a nu reacționa la ele.
Din ziua a patra mintea se calmează și este mai concentrată, mai capabilă să efectueze practicarea Vipassanei.
3.Meditația iubirii plină de bunăvoință
În final, în ultima zi plină, participanții învață meditația iubirii plină de bunăvoință sau bunavoința față de toți, prin care puritatea dezvoltată în timpul cursului este împărtășita cu toate ființele.
Progresul pe cale cunoaște 3 stadii:
- Învățarea tehnicii- cum se face și de ce
- Punerea în practică
- Pătrunderea, folosind tehnica pentru a străpunge adâncurile realității interioare
Pe parcursul celor 10 zile de curs pot fi învățate elementele esențiale ale Vipassanei, astfel încât să poată fi aplicată în viața cotidiană. Chiar și după cele 10 zile de curs pot să apară rezultate evidente, dar, cu cât tehnica este mai mult practicată, cu atât mai mare este eliberarea din suferință și cu atât mai aproape este scopul final de eliberare totală.
Un accent deosebit se pune pe păstrarea tehnicii în forma sa originală, autentică. Deaceea, nu se face o afacere din predarea ei, ea este oferită gratuit. Nicio persoană implicată în procesul de predare nu primește vreo remunerație sau recompensă materială. Nu există taxe pentru cursuri , nici măcar pentru a acoperi costul mâncării și cazării. Toate cheltuielile sunt acoperite prin donații de la persoane care, urmând un curs complet și experimentând beneficiile Vipassanei, doresc să ofere altora ocazia de a beneficia și ei de ele.
Sunt o serie de similitudini între meditația Vipassana și Zazen
– se fac observând procesul de respirație, gândurile și emoțiile
-se urmărește identificarea cu observatorul
-se fac în tăcere- în Vipassana se păstrează tăcerea pe toată perioada retragerii
Ce este diferit între cele două tehnici:
– în Vipassana se face discriminarea și se acordă atenție asupra observării senzațiilor
– în Zazen se face cu fața la perete, în Vipassana se face oriunde
– în Zen se face cu ochii deschiși, în Vipassana cu ochii închiși
– în plus, la Zen avem atenția în Hara și ne raportăm la un Koan.