Proiectul Avatar – de la science-fiction la realitate mai e doar un pas!

Se pare ca unul dintre cele mai ambitioase vise ale omenirii – cel al nemuririi – este pe cale sa se implineasca!

Magnatul rus Dimitry Itskov (miliardar si mogul al presei din Rusia) conduce un proiect de cercetare care intentioneaza sa transforme in realitate una dintre cele mai mari aspiratii ale omenirii si anume, nemurirea!

Proiectul lui Dmitry Itskov se numeste Avatar, el fiind totodata foarte controversat, deoarece se afla la granita dintre stiinta si SF. Acest proiect urmareste sa transfere informatiile din creierul uman in roboti, iar ulterior intr-un cip de calculator. Totul se va intampla in urmatorii 30 de ani, pana in 2045.

avatar1Proiectul AVATAR este structurat in patru etape. Astfel, intre anii 2012-2020 va incepe proiectul Avatar A: un trup android va fi controlat de creierul unui om. Solutia este ideala atat pentru persoanele cu handicap, cat si pentru cei care trebuie sa lucreze intr-un mediu periculos, unde trupurile lor umane ar fi distruse.

Si alti cercetatori s-au gandit la aceasta posibilitate. DARPA a alocat 7 milioane de dolari pentru o cercetare privind crearea unei interfete care sa fie folosita de un soldat si sa actioneze ca o masina de lupta bipeda, similara unui robot-soldat. Alte proiecte vizeaza folosirea undelor cerebrale pentru a controla un robot umanoid.

Al doilea pas, Avatar B, va avea lor intre anii 2020-2025 si va insemna realizarea unui suport autonom care sa gazduiasca creierul uman. Sistemul va fi folosit pentru a “recupera” creierul unei persoane care urmeaza sa moara sau va oferi un trup artificial celor care nu se mai pot misca deloc.

In acest sens, exista experimentele facute in anii 1970 de doctorul Robert J. White, care a reusit sa “transplanteze” cateva capete de maimute. Insa, in cazul oamenilor va fi mult mai greu, pentru ca se doreste nu doar pastrarea creierului intact, ci si continuarea functiilor acestuia, la capacitate maxima.

Odata cu Avatar C, care este estimat sa inceapa in 2035, creierul uman nu va mai fi conservat in forma sa materiala, ci “descarcat” intr-un creier artificial al unui android. Abia in acest caz putem incepe sa vorbim despre “nemurire”. Aici putem sesiza asemanarea cu binecunoscutul film AVATAR, in care era vorba despre acelasi procedeu, transferarea continutului creierului uman intr-un alt corp, special contruit pentru aceasta.

In acest domeniu, al transferului de amintiri si de inteligenta, cercetarile sunt doar la inceput. Transferul va putea fi folosit si temporar, pentru a ajuta la recuperarea unor amintiri pierdute, spre exemplu, prin manipularea acestor informatii, de indata ce sunt mutate pe suport artificial.

Ultimul pas al proiectului este Avatar D si va avea lor dupa anul 2040. Chiar daca tot ce-si doreste Dmitry pare demn de serialul Star Trek, ideile sunt cat se poate de interesante.

Nu mai vorbim de creier, ci de “minte”, care va fi pastrata in cip-ul unui calculator. Trupul care va folosi aceasta minte va putea lua orice forma: poate fi o holograma, care se va deplasa cu viteza lumii si va trece prin pereti sau va fi facut din nanoroboti, care vor putea lua diferite forme materiale.

“Omenirea va avea parte pentru prima data de o evolutie completa si in final va deveni o specie noua”, spune Dmitry.

avatar2Se pare ca proiectul se bucura deja de sustinere, miliardarul rus declara ca a angajat deja 30 de cercatori pentru proiectul Avatar si in acest an va deschide sedii in San Francisco.

El vrea sa-si mediatizeze planurile si sa caute sustinere in special in randul lor interesati de aplicarea acestui proiect in scopuri medicale.

Evident, suma necesara unui proiect atat de ambitios este uriasa, astfel incat Dimitry a trimis deja o scrisoare deschisa   miliardarilor din lista Forbes, cerandu-le sa subscrie la proiectul sau prin donatii.

Poate parea incredibil, insa el a primit deja sustinere din partea Ministerului rus al educatiei si stiintei si chiar binecuvantarea lui Dalai Lama.

sursa: internet

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top