Swami Sivananda – cu adevărat, un mare maestru spiritual indian (Swami Sivananda Sarsawati)

Swami Sivananda
Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

Sivananda Saraswati (1887 – 1963) binecunoscut învățător spiritual al Indiei, doctor – om de știință, care a devenit mai apoi ascet și  propovăduitor al sistemelor Yoga și Vedanta, s-a născut sub numele de Kuppuswami în orășelul Pattamdai, din districtul Tiruvannamalai al regiunii Tamil Nadu.
http://www.youtube.com/watch?v=tomzepwxoLY
Swami Sivananda este un UN VERITABIL MODEL DIVIN, manifestând o condiție umană superioară, generând o provocare pentru orice om din epoca modernă.

A fost cunoscut ca “doctorul fără de arginți”

A terminat facultatea de medicină cu rezultate exepționale, a practicat medicina în mod strălucit, de multe ori „fără de arginți” și a obținut rezultate foarte bune în cazuri fără speranță.
A devenit swami și s-a manifestat ca un sadhu multă vreme, obtinând realizarea spirituală supremă.
El a format și ghidat numeroși discipoli care, la rândul lor, au avut rezultate excepționale,
A scris în jur de 300 de cărți, trăind într-o țară săracă așa cum era India și în perioada în care a tipari o carte era un eveniment deosebit chiar și în bogatele țări occidentale.

Cu alte cuvinte, înțelegând cât-de-cât viața sa, în inima cititorului apare o admirație față de excelența manifestată în ceea ce făcea și în ceea ce Swami Sivananda era.

Încă din adolescență a manifestat calități uimitoare având o voce placută și o memorie excelentă,  fiind un elev eminent cu rezultate foarte bune la învățătura.  După terminarea studiilor liceale s-a decis să studieze  medicina  la Școala Medicala din Tanjore, unde a devenit în scurt timp cunoscut pentru capacitățile sale intelectuale, uneori depășindu-și  cu mult profesorii, prin cunoștiințele sale foarte ample.

In 1913, după terminarea studiilor  medicale, tânărul doctor Kuppuswamy,  căruia nu-i lipsea spiritul de aventură s-a hotărât să plece în Malaezia unde a început să lucreze ca doctor rezident la Estate Hospital din Singapore.

Tânărul doctor muncea din greu, dar era mereu cu un zâmbet pe buze,  era blând,  empatic  și plin de umor. La el veneau cazurile fără speranță, dar succesul era sigur, toți pacienții săi declarau că avea un dar special de la Dumnezeu, astfel încât tratamentele prescrise de el aveau rezultate extraordinare, uneori miraculoase, vindecând de nenumarate ori cazuri considerate imposibile. Pentru oamenii săraci, Dr Kuppuswamy, oferea consultații gratuite și chiar le dăruia bani sau le cumpara tratamentele, fiind recunoscut pentru generozitatea sa. De asemenea el îi trata pe oamenii sfinți, pe Sadhusi, Sannyasini și chiar și pe cerșetori, într-un mod total dezinteresat, filantropia sa și spiritul de a fi în serviciul celorlalti, i-au adus din partea oamneilor recunoastere, acestia denumindu-l “ Inima Iubirii

A practicat o întreaga varietate a formelor de Yoga și a călătorit aproape prin întreaga Indie

Tot în acest timp a început să studieze învățăturile spirituale, citind cărti scrise de Swami Rama Tirtha, Swami Vivekananda, Sankara, Biblia și literatura Societatii Teosofice. Din practica sa zilnică faceau parte rugăciunile, asanele Yoga, studiul textelor sacre precum Gita, Mahabharata, sau Ramayana. Uneori recita cântece Bhanjas sau Kirtans.

Pe masură ce timpul trecea, iși dădea mai bine seama că dorește să renunțe la lume. Inima sa se purificase prin serviciul oferit celorlalti, astfel încât în 1923, Dr. Kuppuswamy renunță la practica sa medicală, și precum Prințul Siddharta părăsește Malayezia, pentru a se reîntoarce în India, începand o nouă etapă în viața sa – Sadhana.

Pelerinajul său a început la Benares, unde a avut prima sa viziune (Darshan) a Lordului Visvanath.

Un an mai târziu, în 1924 ajunge la Rishikesh, unde iși va întalni maestrul, pe Swami Visvananda. Swami Vishnudevanandaji Maharaj, care îl va iniția în ordinul Sannyas, dăruindu-i tânărului doctor numele de Swami Sivananda Saraswati.

A urmat o lunga perioadă în care tânărul Swami Sivananda Saraswati  a călătorit, urmându-și sadhana. Chiar atunci când practica Tapas-uri extrem de intense el nu refuza să ajute oamenii, oferindu-le servicii medicale de care aveau nevoie. În tot acest timp Swamiji a practicat întreaga varietate a formelor de Yoga și a studiat  scripturile. A calatorit aproape prin întreaga Indie vizitând locurile de pelerinaj din Sudul Indiei, inclusiv Rameswaram, a vizitat Asharamul lui Sri Aurobindo și l-a întâlnit pe Sri Ramana Maharishi în ashramul său. Dupa ani de practică intensă și neîntreruptă  el a fost binecuvantat cu starea de Nirvikalpa Samadhi. Ajunsese la finalul călătoriei sale spirituale, la realizarea supremă.

Pune bazele Societatii Vietii Divine – Divine Life Society

In 1936, pelerinajul său ia sfârșit, întrocându-se la Rishikesh, unde va pune bazele Societatii Vietii Divine – Divine Life Society, în apropierea râului Gange, într-un grajd vechi, dar care în scurt timp a devenit neîncăpător, datorită numeroșilor săi discipoli care doreau să-i stea alături.

În această poză Swamiji împarte Gurudev Brahma Vidya (sau Grația Cunoașterii spirituale ce vine prin maestrul spiritual, o binecuvântare primită de la maestru într-un mod ritual) discipolilor săi (de la stânga la dreapta) Swami Venkatesananda, Swami Krishnananda, Swami Chidananda și Swami Satchidananda.

A avut un concept de sinteza în practica medicala, dar și în practica yoga

Swami Sivananda credea în conceptul de sinteză, pe care l-a aplicat nu numai in Yoga (yoga pe care o preda o numea Yoga Sintezei) dar și în medicină. La el tratamentul alopat era inseparabil de cel naturist, ayurvedic, bazat pe tratamentul cu plante himalayene, ajungând ca în 1945 să fondeze Farmacia Ayurvedica Sivananda.

Tot în acest timp, activitatea sa a cunoscut o expansiune uimitoare, astfel că în anul 1948  înfiintează  Yoga-Vedanta Forest Academy,  pentru a da un continut sistematic  învățăturilor sale, oferite discipolilor săi sau căutătorilor care veneau să-l viziteze.

În 1957, din micul dispensar care exista pe lângă ashram,  a luat naștere un adevărat spital, cu tehnologie de raze X și alte facilitati, deosebite pentru acea vreme, având denumirea de Spitalul de ochi Sivananda.

A fost un scriitor prolific

Sivananda a fost nu doar un medic de excepție dar și un scriitor prolific,cu peste 300 de cărti scrise în întreaga sa viață.

Tematica subiectelor abordate de Sivananda  este exhaustivă, pornind de la metafizică, yoga, religie, filozofie vestică, etică, educație, sănătate, până la biografie și poeme. Cărțile sale subliniază importanța aplicabilității parctice a filozofiei Yoga mai mult decât cunoașterea ei teoretică.

El obișnuia să spună: “ Un gram de practică este mai bun decat o tonă de teorie. Practicati Yoga, religia și filozofia în viața voastră zilnică și veți obține realizarea Sinelui”.

Prin toate aceste scrieri, (în afara de cărțile menționate mai sus, au mai existat multe alte publicatii periodice și scrisori) Swami Sivananda și-a răspândit mesajul său divin inspirat și plin de măreție, fiind considerat unul dintre cei  mai renumiți maestri indieni contemporani.

Stilul de Yoga, care a fost predat de Shivananda, denumită chiar de el “Yoga Sintezei”

Mesajul său divin a fost răspândit foarte mult de discipolul sau Swami Vishnudevananda, care a primit de la el investitura de a răspândi în lumea occidentala yoga sub egida Sivananda Yoga Vedanta Centres.

Stilul de Yoga, care a fost predat de Sivananda, denumita chiar de el “Yoga Sintezei”, reprezintă o perspectiva completa spiritual-stiintifica a acestui sistem.

Aceasta Yoga urmareste efectele unei dezvoltari armonioase a omului ca întreg, reunind practicile Karmei  Yoga,cu  Janana Yoga și Bhakti Yoga și reprezintă fundamentul practicilor nondualiste Abheda – Yoga in Life.

Swami Sivananda a părăsit această lume, intrând în Mahasamadhi pe data de 14 iulie 1963.

Bibilografie selectivă:

Sivananda (Swami)  – Siva – Gita: o autobiografie epistolara.  The Sivananda Publication League, 1946
Sivananda (Swami)  – Upanishadele pricipale: cu text, note si comentarii. Yoga Vedanta Forest University, Divine Life Society, 1950
Sivananda (Swami) – Raja Yoga, teorie si practica. Yoga Vedanta Forest University, Divine Life Society, 1950
Sivananda (Swami) – Cântece inspirate și kirtans. Yoga Vedanta Forest University, Divine Life Society, 1953
Sivananda (Swami) – Yoga Sintezei. Yoga Vedanta Forest University – 1956
Sivananda (Swami) –  Adorarea lui Shiva. Yoga-Vedanta forest academy, Divine life Society, 1962
Sivananda (Swami) – Practica yoga, pentru dezvoltarea și creșterea puterilor fizice, mintale și spirituale. D.B. Taraporevala Sons, 1966.
Sivananda (Swami) – Paisprezece lectii de Raja Yoga. Divine Life Society, 1970
Sivananda (Swami) – Dictionar Yoga Vedanta. Yoga Vedanta Forest Academy. 1970
Sivananda (Swami) – Kundalini Yoga. Divine Life Society, 1971.
Sivananda (Swami) – Stiinta pranayamei. Divine Life Society,1971.
Sivananda (Swami) – Zece Upanishade: cu note si comentarii. Divine Life Society,1973.
Swami Sivananda – Practica yoga. Divine Life Society,  1979.
Sivananda (Swami) –  Autobiografia lui Swami Sivananda. Divine Life Society,1980.
Sivananda (Swami)  –  Japa Yoga: un tratat cuprinzator privind Mantra-Sastra. Divine Life Society,1981
Sivananda (Swami)  –  Stinta Rajei Yoga. Divine Life Society,1981
Sivananda (Swami)  – Moksha Gita, Divine Life Society,1982
Sivananda (Swami)  – Samadhi Yoga. Divine Life Society,1983
Sivananda (Swami)   – Yoga Samhita. Divine Life Society,1984
Sivananda (Swami)   – Upanishad Brihadaranyaka: textul sanscrit cu traducere in lb. engleza si comentarii. Divine Life Society,1985
Sivananda (Swami) – Karma Yoga. Divine Life Society,1985
Sivananda (Swami) – Bhakty Yoga,. Divine Life Society,1987
Sivananda (Swami) – Domnul Shanmukha si adorarea sa. Divine Life Society,1996
Sivananda (Swami) – Raja Yoga. Kessinger Publishing, 2005.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top