Swami Sivananda despre puterea Tapas-ului

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
19.12.2014
text de 
2 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
19.12.2014
 - text de 
2 minute

Motto: "Prin Tapas, mintea, vorbirea și Indriyasurile (organele de acțiune) sunt purificate."  Swami Sivananda

Tapas – ul este denumirea în limba sanscrită a efortului spiritual și face parte din Nyama, care este cea de-a doua ramura din Yoga, conform Yoga Sutra lui Patajali.

Cele 8 ramuri din Yoga sunt: Yama (cele cinci „abtineri"), Nyama (cele cinci „respectăi”), Asana (posturile corporale),  Pranayama (controlul Pranei sau al „Fortei Vietii”), Pratyaharanfranarea organelor de simț), Dharana (concentrarea), Dyana (meditația) și Samadhi (Extazul).

În limba sanscrita Tapas înseamnă literal „foc”sau „a arde” și reprezintă motivația interioră a fiecarui yoghin; este disciplina și determinarea care ne aprinde și ne propulsează catre obiectivele și visurile noastre.

Altă semnificație a cuvântului tapas în sanscrită, mai este și acela de „curățare”.Asadar prin practicarea tapas-urilor ne curățăm și ne purificăm interior, prin caldura generata de focul interior al acestuia, la fel ca procesul de purificare al aurului.

Mai jos redam un scurt fragment din scrierile lui Swami Sivananda despre aceast minunat instrument al fiecarui yoghin – tapas-ul.

 ૐ

„Ceea ce purifica mintea impura este tapas. Ceea ce regenereaza natura animala inferioara și genereaza natura divina (în om) este tapas. Ceea ce curață mintea și distruge pofta, mânia, lăcomia, este tapas. Ceea ce distruge tamas (letargia) și rajas (impuritățile) și creste Sattva (puritatea) este tapas.

Ceea ce stabilizeaza mintea și o fixează în cel etern este tapas. Ceea ce opreste tendințele către exterioritate, distruge vasana (obiceiurile), egoismul, raga (simpatiile), dvesa (antipatiile), și genereaza detasarea, discriminarea și meditatia este tapas.

Tapas-ul este cel de-al treilea aspect al Niyamei (disciplina sau respectarea regulilor spirituale) în Raja Yoga.

Este unul dintre cele trei elemente din Kriya Yoga.Tapas inseamna austeritate sau o practica de penitență. Omul tapas-ului este strălucitor ca un foc aprins.

Tapas înseamnă reținerea simțurilor și meditația. De asemenea, tapas conduce la controlul minții. Stând într-un picior, ridicând o mână, pentru un timp îndelungat, este de asemenea tapas, dar acest tapas este tamasic și aparține omului ignorant.

Pancagni este tapas-ul în care se stă în mijlocul a patru focuri aprinse sub razele fierbinți ale soarelui, soarele fiind cel de-al cincilea foc. Vairagis (ascetii)  practică acest tapas foarte des. Dorința intensifică simțurile, ea poate fi controlată doar în cazul în care simțurile sunt potolite. Tapas-ul anihileaza dorintele. Egoismul anihileaza tapasul (mândria asuterității). Tapasvin (ascetul) neinteligent este mereu iritabil, impulsiv și mândru. Exersați tapas-ul în mod inteligent!

Tapas-ul mental este mai puternic decat tapas-ul fizic. Cel care suporta căldura și frigul face tapas-uri fizice. El isi crește puterea de rezistență, dar nu este în măsură să suporte insulta. El va fi usor deranjat de un cuvânt aspru sau urât. El se poate razbuna cu aceeasi monedă și nu are nici un control asupra  minții. El și-a disciplinat doar corpul fizic.

A pastra o minte echilibrată în toate condițiile de viață, a suporta insulta, prejudiciul și persecuțiile, a fi mereu senin, mulțumit și linistit, a fi vesel în condiții nefavorabile, a avea tăria de a înfrunta pericolul, a avea prezența de spirit și tolerantă, toate acestea sunt forme de tapas mentale.”

Swami Sivananda

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross