Chögyal Namkhai Norbu – un mare maestru tibetan și un luptător spiritual

 

Dzogchen este o cale spirituală tibetană care cultivă într-un mod tradițional nondualismul și yoga în mijlocul vieții.

Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche este maestrul incontestabil al Școlii Dzogchen, școală care în lume a fost înțeleasă că făcând parte din Vajrayana dar pe care Maestrul a considerat-o de sine stătătoare.

Lineage-ul Dzogchen îl conține și pe marele maestru yoghin Padmasambhava, care este considerat un maestru Vajrayana.

Indiferent de aceste aspecte, acest Mare Maestru spiritual – aproape contemporan cu noi – a fost un luptător spiritual de un înalt nivel, recunoscut academic.

El a reînviat tradiția Dzogchen și a dezvoltat-o mult, fiind, din multe puncte de vedere, un model pentru multi dintre noi.

S-a născut la 8 decembrie 1938 în districtul Derge din provincia Kham, în estul Tibetului.

Când avea doar doi ani a fost recunoscut de doi maeștri tibetani ca fiind reîncarnarea (tulku) unui mare maestru tibetan care încetase din viață cu puțini ani înainte: Adzom Drukpa (1842-1924), un faimos învățător Dzogchen care trăise tot în Tibetul estic.


La vârsta de opt ani a fost recunoscut de alți doi mari maeștri tibetani ca fiind reîncarnarea minții lui Ngawang Namgyal (1594-1651, zis și Lhodrug Shabdrung Rinpoche), primul conducător al Bhutanului, un lama tibetan care a cucerit, unificat și întemeiat micul stat bhutanez.
Așa se face că încă din copilărie Namkhai Norbu a primit titlul foarte onorant de chögyal (sau dharmaraja, adică rege al credinței).

Datorită statutului său de tulku Namkhai Norbu a avut o copilărie deosebită de a altor copii tibetani

Alături de familia sa, 1957

Între vârsta de opt ani și cea de șaisprezece ani a urmat studii buddhiste sistematice în colegii monastice din estul Tibetului, tânărul învățăcel tibetan dovedindu-se a fi mult mai rapid în progrese decât colegii săi mai în vârstă.
A primit învățături și inițieri de la mai mulți maeștri buddhiști ai timpului, începând cu cei doi unchi ai acestuia, ambii practicanți Dzogchen: Khyentse Chökyi Wangchug Rinpoche, unchiul matern, și Togden Ugyen Tendzin, unchiul patern despre care se știe că în 1962 a realizat miraculosul rainbow body, corpul de lumină.
În 1951 Namkhai Norbu a primit învățături și inițieri de la o faimoasă maestră yoghină pe nume Ayu Khandro (1839–1953), care doi ani mai târziu a realizat și ea rainbow body.
Iar în 1954, când avea șaisprezece ani, Namkhai Norbu a vizitat China comunistă ca reprezentant al tineretului tibetan; aici a servit ca instructor de limbi tibetane la universitatea din orașul Chengdu, din provincia chineză Sichuan, devenind expert în limbile chineză și mongolă.

Însă tânărul însetat de învățătură și-a continuat și în China studiile buddhiste, profitând că întâlnise aici un mare maestru tibetan.
Una peste alta până prin 1955 Namkhai Norbu primise deja o mulțime de învățături și inițieri buddhiste de la mai mulți maeștri foarte renumiți din estul Tibetului.

În 1955 s-a întors în ținutul natal Derge și a pornit să-și caute maestrul principal, în urma unui vis premonitoriu

L-a găsit într-o vale izolată, în persoana lui Changchub Dorje (1826-1978), cunoscut și ca Nyala Rinpoche, un maestru în învățătura Dzogchen și în medicina tradițională tibetană ce conducea o mică așezare laică de practicanți Dzogchen, numită Khamdogar. Changchub Dorje a fost, în mod cert, încă un personaj excepțional din șirul lung de personaje excepționale apărute în viața lui Namkhai Norbu.
Tânărul de șaptesprezece ani a stat cu el șase luni, primind de la el introducerea directă în Dzogchen și mai multe învățături importante. Este socotit discipolul principal al lui Changchub Dorje, iar Namkhai Norbu Rinpoche spune adesea că Changchub Dorje este pentru el root master, maestrul esențial sau maestrul de rădăcină.

In anul 1960, ca urmare a deteriorarii situatiei sociale si politice din Tibet, Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a stabilit in Italia

Namkhai Norbu după plecarea din Tibet către italia, 1960

A dat curs invitației renumitului orientalist prof. Giuseppe Tucci, contribuind astfel în mod direct la răspândirea culturii tibetane în Occident.
La începutul anilor șaizeci a lucrat pentru institutul Ismeo (Istituto per il Medio e l’Estremo Oriente) din Roma, iar mai târziu, între anii 1962-1992, a predat limba și literatura tibetană și mongolă la Istituto Universitario Orientale din Napoli.

Lucrârile sale academice dezvaluie o profundă cunoaștere a culturii tibetane

Alaturi de Dalai Lama

Alimentat în mod constant de determinarea sa de nezdruncinat de a păstra în viața extraordinarul patrimoniu cultural al Tibetului.

Timp de mai muți ani a predat Yantra Yoga, o formă aparte de yoga tibetană care combină mișcarea, respirația și vizualizarea.

În urma interesului tot mai mare, Chögyal Namkhai Norbu a început să predea învățături Dzogchen, mai întâi în Italia, iar apoi în toată lumea. În anul 1981 a întemeiat primul centru al Comunitatii Dzogchen în Arcidosso, Toscana, Italia, cu numele de Merigar.

De-a lungul anilor, mii de oameni din întreaga lume au devenit membri ai Comunitatii Dzogchen

A intemeiat centre în Statele Unite, în diverse țări europene, în America Latina, în Rusia, în Australia și în China. Un asemenea centru al Comunității Dzogchen a fost intemeiat în anul 2007 și în România în localitatea 23 August (Merigar Est).

În anul 1988 Chögyal Namkhai Norbu a fondat organizația ASIA (Associazione per la Solidarieta Internazionale in Asia), o asociație având ca preocupare principală sprijinirea nevoilor educaționale și de sănătate ale unor comunități din Tibet și Himalaya

În anul 1989 Chögyal Namkhai Norbu a Întemeiat Institutul Shang Shung, cu obiectivul principal al conservării culturii tibetane, grav periclitată după tragicele evenimente din Tibet de după 1959.

Și în zilele noastre Chögyal Namkhai Norbu a continuat să călătorească în mod constant în toată lumea, susținând conferințe și retrageri cu participarea a mii de oameni.

Începând cu anul 2007 a fondat Merigar East în Romania, în localitatea 23 August. Acolo Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche a susținut în mod regulat seminarii de vara.

Pe 27 septembrie 2018 a părăsit corpul fizic, la vârsta de 79 de ani și a fost înmormantat la Stupa centrului budist Merigar West, în Italia.

Surse:
https://www.edituraherald.ro/autori/namkhai-norbu
http://www.ici-colo.ro/2014/12/Namkhai-Norbu-Rinpoche-portretul-unui-mare-maestru-tibetan-Dzogchen.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top