• Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga în București, Iași, Cluj, Brasov, Timisoara ...și în toată țara pentru începători se fac ACUM
 • pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms la 0788.377.773
 • suntem pe Facebook AICI
  • ...................Gataa ... citim ARTICOLUL....................

  Dzogchen este o minunată cale spirituală tibetană care cultivă într-un mod tradițional nondualismul și yoga în mijlocul vieții.

  Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche este maestrul incontestabil al Școlii Dzogchen, școală care în lume a fost înțeleasă că făcând parte din Vajrayana dar pe care Maestrul a considerat-o de sine stătătoare.

  Lineage-ul Dzogchen îl conține și pe marele maestru yoghin Padmasambhava, care este considerat un maestru Vajrayana.

  Indiferent de aceste aspecte, acest Mare Maestru spiritual – aproape contemporan cu noi – a fost un luptător spiritual de un înalt nivel, recunoscut academic. El a reînviat tradiția Dzogchen și a dezvoltat-o mult, fiind, din multe puncte de vedere, un model pentru multi dintre noi.

  S-a născut la 8 decembrie 1938 în districtul Derge din provincia Kham, în estul Tibetului. Când avea doar doi ani a fost recunoscut de doi maeștri tibetani ca fiind reîncarnarea (tulku) unui mare maestru tibetan care încetase din viaţă cu puţini ani înainte: Adzom Drukpa (1842-1924), un faimos învăţător Dzogchen care trăise tot în Tibetul estic.
  La vârsta de opt ani a fost recunoscut de alţi doi mari maeștri tibetani ca fiind reîncarnarea minţii lui Ngawang Namgyal (1594-1651, zis și Lhodrug Shabdrung Rinpoche), primul conducător al Bhutanului, un lama tibetan care a cucerit, unificat și întemeiat micul stat bhutanez.
  Așa se face că încă din copilărie Namkhai Norbu a primit titlul foarte onorant de chögyal (sau dharmaraja, adică rege al credinţei).

  Datorită statutului său de tulku Namkhai Norbu a avut o copilărie deosebită de a altor copii tibetani

  Alături de familia sa, 1957

  Între vârsta de opt ani și cea de șaisprezece ani a urmat studii buddhiste sistematice în colegii monastice din estul Tibetului, tânărul învăţăcel tibetan dovedindu-se a fi mult mai rapid în progrese decât colegii săi mai în vârstă.
  A primit învăţături și iniţieri de la mai mulţi maeștri buddhiști ai timpului, începând cu cei doi unchi ai acestuia, ambii practicanţi Dzogchen: Khyentse Chökyi Wangchug Rinpoche, unchiul matern, și Togden Ugyen Tendzin, unchiul patern despre care se știe că în 1962 a realizat miraculosul rainbow body, corpul de lumină.
  În 1951 Namkhai Norbu a primit învăţături și iniţieri de la o faimoasă maestră yoghină pe nume Ayu Khandro (1839–1953), care doi ani mai târziu a realizat și ea rainbow body.
  Iar în 1954, când avea șaisprezece ani, Namkhai Norbu a vizitat China comunistă ca reprezentant al tineretului tibetan; aici a servit ca instructor de limbi tibetane la universitatea din orașul Chengdu, din provincia chineză Sichuan, devenind expert în limbile chineză și mongolă.

  Însă tânărul însetat de învăţătură și-a continuat și în China studiile buddhiste, profitând că întâlnise aici un mare maestru tibetan.
  Una peste alta până prin 1955 Namkhai Norbu primise deja o mulţime de învăţături și iniţieri buddhiste de la mai mulţi maeștri foarte renumiţi din estul Tibetului.

  În 1955 s-a întors în ţinutul natal Derge și a pornit să-și caute maestrul principal, în urma unui vis premonitoriu

  L-a găsit într-o vale izolată, în persoana lui Changchub Dorje (1826-1978), cunoscut și ca Nyala Rinpoche, un maestru în învăţătura Dzogchen și în medicina tradiţională tibetană ce conducea o mică așezare laică de practicanţi Dzogchen, numită Khamdogar. Changchub Dorje a fost, în mod cert, încă un personaj excepţional din șirul lung de personaje excepţionale apărute în viaţa lui Namkhai Norbu.
  Tânărul de șaptesprezece ani a stat cu el șase luni, primind de la el introducerea directă în Dzogchen și mai multe învăţături importante. Este socotit discipolul principal al lui Changchub Dorje, iar Namkhai Norbu Rinpoche spune adesea că Changchub Dorje este pentru el root master, maestrul esenţial sau maestrul de rădăcină.

  In anul 1960, ca urmare a deteriorarii situatiei sociale si politice din Tibet, Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a stabilit in Italia

  Namkhai Norbu după plecarea din Tibet către italia, 1960

  dand curs invitatiei renumitului orientalist prof. Giuseppe Tucci, contribuind astfel in mod direct la raspandirea culturii tibetane in Occident.
  La inceputul anilor saizeci a lucrat pentru institutul Ismeo (Istituto per il Medio e l’Estremo Oriente) din Roma, iar mai tirziu, intre anii 1962-1992, a predat limba si literatura tibetana si mongola la Istituto Universitario Orientale din Napoli.

  Lucrarile sale academice dezvaluie o profunda cunoastere a culturii tibetane

  Alaturi de Dalai Lama

  alimentata in mod constant de determinarea sa de nezdruncinat de a pastra in viata extraordinarul patrimoniu cultural al Tibetului.

  Timp de mai muti ani a predat Yantra Yoga, o formă aparte de yoga tibetană care combină mișcarea, respiraţia și vizualizarea.

  În urma interesului tot mai mare, Chögyal Namkhai Norbu a inceput sa predea invataturi Dzogchen, mai intai in Italia, iar apoi in toata lumea. In anul 1981 a intemeiat primul centru al Comunitatii Dzogchen in Arcidosso, Toscana, Italia, cu numele de Merigar.

  De-a lungul anilor, mii de oameni din intreaga lume au devenit membri ai Comunitatii Dzogchen

  fiind intemeiate centre in Statele Unite, in diverse tari europene, in America Latina, in Rusia, in Australia si in China. Un asemenea centru al Comunitatii Dzogchen a fost intemeiat in anul 2007 si in Romania in localitatea 23 August (Merigar Est).

  In anul 1988 Chögyal Namkhai Norbu a fondat organizatia ASIA (Associazione per la Solidarieta Internazionale in Asia), o asociaţie având ca preocupare principală sprijinirea nevoilor educaţionale și de sănătate ale unor comunităţi din Tibet și Himalaya

  In anul 1989 Chögyal Namkhai Norbu a intemeiat Institutul Shang Shung, cu obiectivul principal al conservării culturii tibetane, grav periclitată după tragicele evenimente din Tibet de după 1959.

  Si in zilele noastre Chögyal Namkhai Norbu a continuat sa calatoreasca in mod constant in toata lumea, sustinand conferinte si retrageri cu participarea a mii de oameni.

  Incepand cu anul 2007 a fondat Merigar East în Romania, în localitatea 23 August. Acolo Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche a sustinut in mod regulat seminarii de vara.

  Pe 27 septembrie 2018 a parasit corpul fizic, la vârsta de 79 de ani și a fost înmormantat la Stupa centrului budist Merigar West, in Italia.

  Surse:
  https://www.edituraherald.ro/autori/namkhai-norbu
  http://www.ici-colo.ro/2014/12/Namkhai-Norbu-Rinpoche-portretul-unui-mare-maestru-tibetan-Dzogchen.html

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...