Ce este un Maestru spiritual – din învăţăturile lui Omraam Mikhael Aivanhov

Iată cum descrie  Omraam Mikhael Aivanhov ce înseamnă  un maestru spiritual, el însuși fiind chiar unul dintre ei. Învățăturile sale au fost de natură orală, cărtile fiind scrise de discipolii care îl înconjurau. În rândurile de mai jos veti descoperi ce înseamnă un maestru spiritual și cât de important este să știm în mâinile cui ne punem sufletul.

“Un Maestru, trebuie s-o știți, este la fel ca toți ceilalți oameni: are aceleași organe care-l fac să simtă aceleași nevoi și aceleași dorințe. Iar dacă îi tăiați o bucată de carne, veți vedea că sângele său va curge roșu ca la toată lumea!
Diferența este că la un Maestru conștiința este mult mai vastă decât la majoritatea oamenilor: el are un ideal, puncte de vedere superioare și, mai ales, a ajuns la o perfectă stăpânire de sine. Evident, pentru aceasta trebuie foarte mult timp și o activitate gigantică; de aceea nimeni nu poate deveni Maestru într-o singură încarnare.

Dacă întâlniți un Maestru, să știți că toate calitățile și virtuțile pe care le manifestă, nu le-a achiziționat în această singură viață. Nu, a fost nevoie ca el să lucreze timp de secole, chiar milenii, și cum calitățile pe care le-a câștigat prin proprie activitate nu dispar în momentul în care a trebuit să părăsească Pământul, când revine își aduce din nou aceste calități. Astfel, din încarnare în încarnare, el adaugă noi elemente spirituale, până în ziua în care devine o adevărată călăuză de Lumină și Virtute divină.

Din nefericire, există și ființe care s-au pregătit timp de secole să devină mesageri ai Răului, iar aceștia sunt Maeștrii magiei negre. Ființa umană este liberă să aleagă Binele sau Răul; chiar dacă Inteligența cosmică o lasă să-l facă un anumit timp, în măsura în care s-a ridicat prin comportamentul ei contra ordinii universale, ființa aceea sfârșește totdeauna prin a fi distrusă. Dar, la început, ea are posibilitatea de alegere. Atâta timp cât ființa umană este vie, este liberă să se decidă pentru un sens sau celălalt.

În câteva cazuri, foarte rare, se găsesc ființe care, cu toată această libertate ce le este dată, rămân definitiv determinate. Marii Inițiați, de exemplu” sunt determinați pentru Lumină și pentru Iubire. Unii, bineînțeles, au putut să decadă, dar majoritatea lor au rămas Spirite ale Luminii.
Şi, de altfel, cu cât trece timpul, cu atât mai puțin li se dă posibilitatea să-și schimbe sensul, deoarece, grație activităților spirituale, au reușit să transforme, să divinizeze materia corpului lor și ea a devenit ca un metal inoxidabil: aur pur. Dar atâta timp cât o ființă n-a ajuns la acest grad de evoluție, este totdeauna posibil ca ea să-și schimbe direcția, și s-au văzut cazuri în istorie când magi albi au devenit magicieni negri.

Vă întrebați cum se poate ajunge un magician negru… În realitate, este foarte ușor, chiar pentru voi: este suficient să dați curs naturii voastre inferioare.

Dacă încălcați fără încetare Legile Bunătății, ale Justiției și ale Iubirii încercând să reușiți pe spezele altora, să-i excludeți, să-i distrugeți, nu puteți să mai faceți altfel decât să deveniți un magician negru.

Este simplu, este clar. Mulți își imaginează că pentru a deveni un magician negru, trebuie să ai un Maestru diabolic care să predea arta vrăjilor și conjurațiilor malefice. Aceasta se poate întâmpla, dar, pentru a vă pune în serviciul Răului, nu aveți nevoie deloc de un Maestru; fără instructor, fără rețetă, fără nimic, puteți deveni un magician negru dacă vă lăsați ghidat prea mult de natura voastră inferioară. Şi, la fel, pentru un om care nu se gândește decât să-i lumineze și să-i ajute pe ceilalți: chiar dacă nu are un Maestru pentru a-l instrui, este pe cale să devină un mag alb.

În realitate, fiecare ființă umană are un Maestru, dacă nu este un Maestru vizibil, este un Maestru invizibil. Criminalii au în Lumea invizibilă un Maestru care nu încetează să-i sfătuiască să facă rău celorlalți. Chiar dacă ei spun: “Noi, un Maestru? Niciodată!” Ei bine, trebuie s-o știe, acești orbi, că au un Maestru ale cărui sfaturi dăunătoare le urmează zi și noapte.

Evident, eu, când vorbesc de Maeștri, subînțeleg întotdeauna adevărații Mari Maeștri spirituali, magii albi. Eu știu bine că se dă acest titlu de Maestru multor artizani pentru a arăta că ei excelează în profesia lor și la fel și notarilor, magistraților și artiștilor etc… Este un mod de a vedea lucrurile și eu nu le refuz acest titlu. Dar voi trebuie să știți că un adevărat Maestru, în sensul spiritual al termenului, este o ființă care, în primul rând, cunoaște Adevărurile esențiale, nu ceea ce oamenii au scris, creat sau povestit, ci esențialul după Inteligența cosmică.

În al doilea rând, el trebuie să fi avut voința de a domina totul, de a stăpâni și controla totul în el și să fi reușit. În fine, această știință și această dominație pe care el le-a cucerit nu trebuie să servească decât manifestării tuturor calităților și virtuților unei iubiri dezinteresate.

După dezinteresul (detasarea – n.r.) său veți recunoaște un adevărat Maestru. Fiecare Maestru vine pe Pământ pentru a manifesta în mod particular o calitate: există, deci, Maeștri ai înțelepciunii, Maeștri ai iubirii, sau ai forței, sau ai purității… Dar toți adevărații Maeștri au în mod obligatoriu această mare calitate în comun: dezinteresul.

Există atâta impostori și șarlatani pregătiți să profite de naivitatea oamenilor! Ei au citit doar câteva mici cărți de științe oculte care, deseori, au fost scrise de niște ignoranți și asta este: se vor prezenta peste tot ca Mari Maeștri. Ei nu poartă asupra lor nici un semn după care să arate că Cerul i-a recunoscut; ei înșiși s-au declarat Maeștri și cred că aceasta este suficient.

Privitor însă la ceilalți, în loc să studieze un pic o asemenea ființă pentru a vedea cum se comportă, ei o urmează cu ochii închiși. El îi va înșela, îi va stoarce de bani, îi va aservi, dar ei nu-și vor da, totuși, seama. Ei bine, este magnific, iată cel puțin o ființă inteligentă! Ceilalți sunt proști. De ce nu se întreabă nimeni de unde vine, cum a trăit, cine e Maestrul său, cine 1-a trimis?… Ah, nu, nu, inutil să-și pună întrebări; din moment ce el promite să-i inițieze în trei zile mijlocind cu câteva mii de dolari – ei îl cred. Sunt grăbiți, înțelegeți voi, Inițierea nu trebuie să dureze mai mult de trei zile. Lumea este plină de oameni ca aceștia, glumeți, excroci, care profită de credulitatea și stupiditatea altora. Dar ei, cel puțin sunt inteligenți!

Eu nu neg că acești oameni au ceva puteri – oricine, exersându-se, poate obține anumite puteri -, dar problema este de a ști cum să le folosească și în ce scop. Aici, despre aceasta Cerul se pronunță: Cerul nu se preocupă de mijloacele pe care le posedați, ci de modul în care voi le folosiți. Ceea ce contează pentru el, nu este știința voastră, clarviziunea voastră sau puterile voastre, ci dezinteresul vostru. Voi puteți avea știință, clarviziune și puteri, însă atâta timp cât nu sunteți dezinteresat, chiar dacă oamenii vă recunosc ca Maestru, Cerul nu vă recunoaște.

Nefericirea pentru oameni, este lipsa lor de discernământ: dacă întâlnesc un adevărat Maestru dezinteresat nu se vor încrede, pe când pe primul venit, care le va arunca praf în ochi prezentându‑se ca Maestru, îl vor urma.

În realitate, un adevărat Maestru nu vă va spune niciodată că este un Maestru, niciodată; el vă va lăsa să o simțiți și să o înțelegeți, el nu se grăbește să fie recunoscut.

Din contră, un fals Maestru, din momentul în care a decretat că este un Maestru, nu mai are decât o singură idee: să se impună celorlalți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top