Sri Nisargadatta Maharaj – fragment din "Realitatea Ultimă"


„Atunci cand constiinta devine implicata in corpul-minte, este individuala.
Este conditionata de corp si minte.
Mintea este un concept.
Tot ceea ce primim prin cele cinci simturi, si este stocat, numim minte.
Oricare ar fi cuvintele care sunt rostite, de asemenea sunt tot mintea.
Atunci cand constiinta este conditionata de corp si de minte, este o individualitate, o personalitate.
Si intotdeauna le spun oamenilor, tu te poti depersonifica prin neidentificarea cu corpul-minte. Atunci cand faci asta, esti principiul manifestat; nu mai esti o personalitate esti doar constiinta.

In momentul in care  te afli in acea stare de constiinta si esti in masura sa observi fluxul mintii, orice ganduri care iti apar – tu esti deja in afara gandirii. Nu te identifica cu acest gand. Din moment ce observi  corpul si actiunile sale, nu esti una cu acestea; esti in afara lui. Astfel, esti acum in constiinta; care este prima etapa.
Deci, atunci cand esti doar constiinta, tu te manifesti in intregime, si aceasta este ceea ce trebuie realizat.  Apoi, tu esti acela ce este, lumea ta este și Dumnezeul tau la fel. Tu esti cauza primara, conditia prealabila pentru ca totul sa existe, fie că este vorba de Dumnezeul tau sau de lumea ta. Te vei supune doar constiintei. In atentia  ta,  numai constiinta ar trebui să fie acolo. Aceasta este meditatia.

Acum, urmatorul pas este – intrebarea adresata in aceasta dimineata – te afli in pozitia de a observa constiinta? Acesta este, de asemenea, ultimul pas.
Cand esti in masura sa respecti sau sa asisti ca martor constiinta – si, desigur, suflul vital, corpul si actiunile sale – apoi prin virtutea aceastei observatii, te afli in afara constiintei.

Deci, atunci cand esti in masura sa observi constiinta, iesi din constiinta. Atunci te afli in ceea ce noi numim “starea de conștientizare,” sau denumirea ei corespunzatoare „vijnana” sau „jnana” in limba sanskrita.”

 

~ Sri Nisargadatta Maharaj

Extras din „Realitatea ultima” capitolul IX – “In cele din urma, trebuie sa renunti la aceasta asociere cu constiinta

Scroll to Top