Da, exista oameni pentru care "Munca este dragostea scoasa la lumină… !"

Nu muncim pentru profit (dar el este un parametru de care trebuie sa tinem cont pentru a fi eficienti). Muncim pentru a avea un loc în lumea asta, pentru a implini nevoile unor semeni, pentru a ne realiza menirea interioara, pentru a face binele.

În ciuda opoziției unor materialisti, principiul enunțat în legatură cu valoarea autentica a muncii este, după parerea noastră, viitorul omenirii.

Din păcate el nu reprezintă și prezentul ei, dar… depinde de noi.

Depinde de noi atitudinea cu care muncim, cu care căutăm soluțiile,
depind de noi motivațiile pentru care muncim și
dacă facem aceste lucruri înțelepți și detașați sau
văzând doar efectele materiale și ahtiați după profit.

Leo Radutz
Societatea Academică AdAnima

<>Preluat de pe Hotnews.ro
“Experimentul Caveman: Cand cativa oameni pot schimba lumea”
de Magor Csibi

“O fi Banatul fruncea? În cazul asta e. Unde au eșuat Ministerul Agriculturii, Guvernul, Parlamentul, fondurile europene și ceilalti, ei au reușit. Au început să salveze micii agricultori din judetul Timis. Și nu numai atât. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul unui proiect al Consiliului Europei, în parteneriat cu Platforma Europeana IRIS, având ca partener instituțional Primaria Municipiului Timisoara.

Știm că toți vor să salveze agricultura, țăranii, produsele, istoria, dar nimeni nu e capabil să și facă ceva concret. Atâta vreme cât peste tot se vorbește despre fonduri, reformare, strategii, se scriu și se deseneazș sute de pagini despre viitorul fermierului român, ASAT-ul tace și face.

ASAT nu este o asociație juridică. E mai degrabă o asociere între consumator și producător. O relație asemănătoare celei pe care o am eu cu “patronul” magazinului de la parterul blocului meu. Ei nu fac altceva decât să creeze o legatură directă între micul producător, care în mod normal are de luptat cu sute de taxe dar și cu magazinele mari, și consumatorul urban, care nu are mereu unde să găseascp roșii sănătoase.

În cadrul acestui proiect, agricultorul nu doar cultiva legume, ci cultivă legume pentru oameni. Nu se crează o legatură pur comercială între producător și consumator, ci mai degrabă una reală. Cultivatorul știe că se străduie nu numai ca să aibă un trai decent, dar și pentru Dragos, Maria și Andrei, adică pentru oameni normali. În acest fel, producătorul va fi mult mai responsabil și va și primi un feedback real, consumatorul având libertatea să renunțe la serviciile sale, în anumite cazuri.

În ASAT nu toate produsele sunt certificate ca fiind Eco, exigențele fiind destul de mari, dar se garantează că toate produsele sunt obținute în mod natural. Adică fără modificări genetice, fără pesticide, ierbicide și alte substanțe chimice. În acest fel ASAT este un program cu o responsabilitate ridicată față de mediu.

Producătorii n-au voie să apeleze la intermediari, n-au voie să ia produse de la alți producători și trebuie să permită accesul în gospodăriile lor. În acest fel, consumatorul poate să vadă personal cum se cultivă și cum cresc legumele și e totodată încurajat să participe la acest proces.

Mai mult, ASAT responsabilizează consumatorii. Intrând în contact direct cu producătorii, ei vor înțelege greutățile întâmpinate în procesul de cultivare, vor înțelege că în mod natural legumele cresc greu, încet. Părinții, dar mai ales copiii, vor putea înțelege importanța anotimpurilor și vor învața să nu se mai aștepte să aibă acces la toate legumele în orice moment al anului.

Consumatorul poate să își aleagă fermierul direct, făcându-i o vizită la fermă. Astfel, producătorul are siguranța că nu cultivă nimic degeaba. Are consumatori, are un mic avans și un interes real.

Proiectul a fost pornit în 2008 și a avut inițial un grup de 20 de consumatori. Un an mai târziu, la proiect au aderat deja 110 familii, adică aproape 350 de persoane. Să sperăm că în 2010 va continua trendul ascendent. Mai mult, chiar m-aș aștepta să fie “mutat” în alte orașe. Se pare că deja în acest an atât clujenii, cât și sibienii se vor putea bucura de aceasta inițiativă.

Nici nu mai am cum să mai laud acest proiect. E eco, e responsabil, e educativ, e bine gândit, ne ajută să interacționam mai bine, conține toate elementele țn care noi, cei de la TOTB, credem. Dacă aș descoperi astfel de initiative în fiecare saptămână, nu aș mai pune capăt experimentului meu.

Și iată, ce am zis în postarea despre produsele românești e adevărat: “am ajuns la concluzia că poate vom avea și noi o producție a noastră. Numai că e bine ascunsă și trebuie să știm s-o căutăm.”

Mai stiti de asemenea initiative?”

Preluat din www.hotnews.ro

http://think.hotnews.ro/experimentul-caveman-cand-cativa-oameni-pot-schimba-lumea.html

Scroll to Top