Sfaturi de primăvară din medicina ayurvedică

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

Primăvara este regina anotimpurilor – este timpul magic în care soarele devine din ce în ce mai puternic, zilele se măresc, copacii încep să înfloreasă și întreaga natura revine la viață, este un timp al strălucirii, iubirii și creativității.

Aceste transformări care au loc în jurul nostru ne influențeză și pe noi deopotrivă, astfel încât devenim mai plini de energie, și ne dorim să petrecem mai mult timp în natura.

Datorită încălzirii vremii, zăpada acumulată în timpul iernii, începe să se topească. Similar cu aceasta, Kapha, forța biologică responsabilă cu structurarea și susținerea energiei în corp începe să se fluidizeze și să curgă. Din această cauză cei mai mulți dintre noi au tendința de a răci în acest anotimp. În plus, este un moment favorabil alergiilor, datorat prezenței polenului și a mirosurilor dulci emanate de copacii înfloriți.

Dacă aveți secreții nazale, astm, congestii sau alergii, dacă vă simțiți fară energie, cu o senzație de greutate în corp, probabil că aveți un exces de kapha. Cel mai bun mod pentru a evita aceste simptome este să urmați un regim de reducere a kapha dosha.

Iată câteva remedii testate pentru a elimina excesul de khapa:

  • Începeți o detoxifiere de primăvară.

Încearcați să beți în fiecare zi, timp de câteva săptămâni sucuri proaspete de legume și fructe, cum ar fi: sucul de morcovi, de brocoli, de pătrunjel, mere, rodii sau fructe de pădure și luați câte o linguriță de triphala (un compus ayurvedic de plante) cu o ceașcă de apă fierbinte, seara, pentru a curăța colonul. Puteți de asemenea să încercați o cura de 3 până la 10 zile de panchakarma, la o clinică ayurvedică. Panchakarma este un regim de purificare și regenerare care detoxifică întregul corp, purifică țesuturile, și întărește sistemul imunitar. Sub îndrumarea unui specialist, urmați o rasayana personalizată (terapie de reîntinerire ayurvedică) care vă va face să vă simți mai ușor și mai plin de energie.

  • Luați amestecuri de plante energizante.

Printre plantele care reduc excesul de kapha se numără ghimbirul, piperul negru, trikatu, kutki și punarnava. Aceste plante se pot găsi în magazinele online de plante ayurvedice.

  • Rămneți activ.

Nu mai dormiți după răsăritul soarelui, deoarece acest lucru dezechilibrează kapha dosha. Fă activități fizice în natura, cum ar fi plimbările mai lungi sau alergările, mergi la sală sau practică yoga. Realizează salutului soarelui (Surya Namascara) sau asane precum Mayurasana, Salabhasana, Shimshasana, Shirshasana și Sarvangasana, și adaugă în rutina zilnică de hatha yoga și câteva exerciții de respirație pranayama, precum bhastrika (respirația de foc),kapalabhati (respirația craniului strălucitor), și brahmari (respirația albinei).

  • Adaptați-vă dieta.

Focul digestiv sau Agni este destul de scăzut primăvara. De aceea, ayurveda ne sugerează să mâncăm mai puțin în acest anotimp față de cât obișnuim să mâncăm iarna., când focul digestiv este foarte activ, și în mod special dacă dosha ta predominantă este kapha.

  • Măncații feluri ușoare și încâlzitoare

Hrana amară și cu gust astringent sunt ideale pentru primavară. Bucurați;-vă de o dietă bogată în leguminoase precum fasole, linte roșie și verde, produse de soia, și cereale precum ovăz, porumb și orz. Dintre legumele verzi, alege brocoli, spanacul, urzicile, leurda și ceapa verde, dar și aromele iuți ale usturoiului, ghimbirului, piperului negru, roșu, și al ardeiului iute.

Măncații salatele de verdețuri specifice primăverii, cum ar fi cele de păpădie, de frunze proaspete de leurdă, lobodă sau untișor, care vor reduce excesul de Kapha (deși oamenii cu predominanță Vata ar trebui să mănânce aceste verdețuri cu moderație). Puteți mânca, de asemenea, mere, pere, prune, și rodii dar cu moderație.

  • Preparațivă băuturi digestive

Pentru a vă păstra un foc digestiv (Agni) puternic, beți un ceai preparat din chimen, coriandru, și pulbere de chimen dulce, în proporții egale, sau preparați un lassi (băutură cu specific indian pe bază de iaurt). Se amestecă 1 parte iaurt cu 4 părți apă și 1/4 linguriță de semințe de chimen prăjit. Amestecați până devine o cremă.

  • Evitati alimentele reci și grele

Alimentele acre, dulci, și sărate cum ar fi citricele, înghețata, și chips-urile din cartofi cresc Kapha dosha și trebuie evitate. De asemenea, reduceți consumul de produse lactate și băuturi reci care micșorează focul digestiv.

  • Folosiți ca îndulcitor mierea de albine

Potrivit ayurveda, mierea are un efect încălzitor și ajută la echilibrul Kapha dosha pe timpul primăverii. Folosiți-o ca un îndulcitor alternativ, sau răsfățați-vă cu o cană de apă caldă în care ați dizolvat o linguriță de miere.

Sursa:aici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top