Sfaturi de primăvară din medicina ayurvedică

Scris de 
Acharya Leonard
 - text de 
3 minute
ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” - Acharya Leonard

Primăvara este regina anotimpurilor – este timpul magic în care soarele devine din ce în ce mai puternic, zilele se măresc, copacii încep să înfloreasă şi întreaga natura revine la viaţă, este un timp al strălucirii, iubirii şi creativităţii.

Aceste transformări care au loc în jurul nostru ne influenţeză şi pe noi deopotrivă, astfel încât devenim mai plini de energie, şi ne dorim să petrecem mai mult timp în natura.

Datorită încălzirii vremii, zăpada acumulată în timpul iernii, începe să se topească. Similar cu aceasta, Kapha, forţa biologică responsabilă cu structurarea şi susţinerea energiei în corp începe să se fluidizeze şi să curgă. Din această cauză cei mai mulţi dintre noi au tendinţa de a răci în acest anotimp. În plus, este un moment favorabil alergiilor, datorat prezenței polenului şi a mirosurilor dulci emanate de copacii înfloriţi.

Dacă aveţi secreţii nazale, astm, congestii sau alergii, dacă vă simţiţi fară energie, cu o senzaţie de greutate în corp, probabil că aveţi un exces de kapha. Cel mai bun mod pentru a evita aceste simptome este să urmaţi un regim de reducere a kapha dosha.

Iată câteva remedii testate pentru a elimina excesul de khapa:

  • Începeți o detoxifiere de primăvară.

Încearcați să beți în fiecare zi, timp de câteva săptămâni sucuri proaspete de legume şi fructe, cum ar fi: sucul de morcovi, de brocoli, de pătrunjel, mere, rodii sau fructe de pădure şi luați câte o linguriţă de triphala (un compus ayurvedic de plante) cu o ceaşcă de apă fierbinte, seara, pentru a curăţa colonul. Puteţi de asemenea să încercați o cura de 3 până la 10 zile de panchakarma, la o clinică ayurvedică. Panchakarma este un regim de purificare şi regenerare care detoxifică întregul corp, purifică ţesuturile, şi întăreşte sistemul imunitar. Sub îndrumarea unui specialist, urmați o rasayana personalizată (terapie de reîntinerire ayurvedică) care vă va face să vă simţi mai uşor şi mai plin de energie.

  • Luați amestecuri de plante energizante.

Printre plantele care reduc excesul de kapha se numără ghimbirul, piperul negru, trikatu, kutki şi punarnava. Aceste plante se pot găsi în magazinele online de plante ayurvedice.

  • Rămneți activ.

Nu mai dormiți după răsăritul soarelui, deoarece acest lucru dezechilibrează kapha dosha. Fă activităţi fizice în natura, cum ar fi plimbările mai lungi sau alergările, mergi la sală sau practică yoga. Realizează salutului soarelui (Surya Namascara) sau asane precum Mayurasana, Salabhasana, Shimshasana, Shirshasana şi Sarvangasana, şi adaugă în rutina zilnică de hatha yoga şi câteva exerciţii de respiraţie pranayama, precum bhastrika (respiraţia de foc),kapalabhati (respiraţia craniului strălucitor), și brahmari (respiraţia albinei).

  • Adaptaţi-vă dieta.

Focul digestiv sau Agni este destul de scăzut primăvara. De aceea, ayurveda ne sugerează să mâncăm mai puţin în acest anotimp faţă de cât obişnuim să mâncăm iarna., când focul digestiv este foarte activ, şi în mod special dacă dosha ta predominantă este kapha.

  • Măncații feluri uşoare şi încâlzitoare

Hrana amară şi cu gust astringent sunt ideale pentru primavară. Bucurați;-vă de o dietă bogată în leguminoase precum fasole, linte roşie şi verde, produse de soia, şi cereale precum ovăz, porumb şi orz. Dintre legumele verzi, alege brocoli, spanacul, urzicile, leurda şi ceapa verde, dar şi aromele iuţi ale usturoiului, ghimbirului, piperului negru, roşu, şi al ardeiului iute.

Măncații salatele de verdeţuri specifice primăverii, cum ar fi cele de păpădie, de frunze proaspete de leurdă, lobodă sau untişor, care vor reduce excesul de Kapha (deși oamenii cu predominanţă Vata ar trebui să mănânce aceste verdeţuri cu moderație). Puteți mânca, de asemenea, mere, pere, prune, şi rodii dar cu moderaţie.

  • Preparaţi-vă băuturi digestive

Pentru a vă păstra un foc digestiv (Agni) puternic, beţi un ceai preparat din chimen, coriandru, și pulbere de chimen dulce, în proporții egale, sau preparaţi un lassi (băutură cu specific indian pe bază de iaurt). Se amestecă 1 parte iaurt cu 4 părți apă și 1/4 linguriță de semințe de chimen prăjit. Amestecaţi până devine o cremă.

  • Evitati alimentele reci şi grele

Alimentele acre, dulci, şi sărate cum ar fi citricele, îngheţata, și chips-urile din cartofi cresc Kapha dosha și trebuie evitate. De asemenea, reduceţi consumul de produse lactate și băuturi reci care micşorează focul digestiv.

  • Folosiţi ca îndulcitor mierea de albine

Potrivit ayurveda, mierea are un efect încălzitor și ajută la echilibrul Kapha dosha pe timpul primăverii. Folosiţi-o ca un îndulcitor alternativ, sau răsfățați-vă cu o cană de apă caldă în care aţi dizolvat o linguriță de miere.

Sursa:aici

S-ar putea sa iti placa si

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
magnifiercross