Salutul Soarelui și originile sale

Scris de 
Acharya Leonard
 - text de 
2 minute
ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” - Acharya Leonard

 

Unul dintre exercitiile extrem de valoroase pe care il invatam inca de la inceput in Abheda Yoga este Salutul Soarelui.

Origini

Surya Namaskar (Salutul Soarelui), provine dintr-o secventa de cuvinte sacre.
Traditia vedica care a precedat yoga clasica cu cateva mii de ani, onora Soarele ca simbol al Divitatii. Potrivit lui Ganesh Mohan, renumit savant si profesor in traditia vedica si yoga din Chennai, India, la rasaritul soarelui se recitau mantrele pentru celebrarea soarelui. Aceste mantre se regasesc in Rig Veda.

Intreaga practica includea 132 de pasaje in limba sanskrita, care insumate durau mai mult de o ora pentru a fi recitate. Dupa fiecare pasaj, practicantul realiza o prosternare completa, cu fata orientata catre rasarit, cu o atitudine de devotament fata de obiectul adorarii sale, abandonandu-se complet in fata lui Dumnezeu, reprezentat aici de Soare.

Legatura dintre divinitate si Soare

se regaeste de-a lungul traditiei vedice cat si in yoga. Cu toate acestea, originile Salutului Soarelui in hatha yoga moderna sunt misterioase. ” Nu exista nicio referire la asane ca forma de salutare a Soarelui” spune Ganesh Mohan.

Asadar, de unde provine aceasta secventa de asane?

Cel mai vechi text de yoga, in care se face referire la Salutul soarelui este Makranda Yoga, text scris in 1934 de catre T. Krishnamacharya, care este considerat de multi ca fiind cel care a pus bazele hatha yoga moderne.

Nu este clar daca Krishnamacharya a invatat secventa de la profesorul sau Ramamohan Brahmachari sau daca a inventat-o el insusi.  Mohan scrie in cartea sa” Viata si invataturile lui  Krishnamacharya” ca cel mai important lucru pentru acesta era atitudinea cu care se executa Surya Namaskar. Indiferent daca Krishnamacharya preda mantrele Vedice sau secventa de asane, intentia sa era aceeasi:  aceea de a oferi salutul sau Divinitatii, reprezentata de Soare, ca sursa a luminii care inlatura intunericul unei minti incetosate, fiind in acelasi timp si sursa vitalitatii care facea sa dispara orice boala din corpul fizic.

Krishnamacharya a predat Salutul Soarelui  studentilor sai, din care au facut parte Pattabi Jois (fondatorul sistemului Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (fondatorul sistemului  Iyengar Yoga) si  Indra Devi care a fost recunoscuta ca fiind prima femeie care a predat yoga in lumea occidentala.

Toti acesti studenti au devenit ulterior profesori de yoga renumiti pe plan international,  incluzand  Salutul Soarelui in practica elevilor lor.  Astfel Surya Namaskar a devenit o parte integranta a practicii moderne in hatha yoga.

 

Sursa: http://www.yogajournal.com

S-ar putea sa iti placa si

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
magnifiercross