Este posibila reîntinerirea prin Yoga?

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

In urma unui studiu recent, s-a constatat ca adoptarea unui stil de viata sanatos incluzand dieta vegetariana, exercitiile fizice si de relaxare, face mai mult decat sa incetineasca procesul de imbatranire, acestea impreuna cu practica yoga pot face adevarate minuni, ducand pana la regenerarea celulara si chiar reintinerirea fizica a unei persoane!

Persoanele care practica tehnici de relaxare, precum yoga si adopta un stil de viata sanatos au telomerii mai lungi.

 

Dar ce sunt telomerii?

Telomerii sunt portiuni din ADN-ul repetitiv situati la capatul fiecarui cromozom liniar al majoritatii organismelor vii implicati in procesele de senescenta celulara. Dimensiunea telomerilor reprezinta unul dintre cei mai precisi indicatori ai ratei de imbatranire. Cromozomii sunt structurile care inamagazineaza intreg materialul genetic din celulele umane, iar telomerii reprezinta structurile de protectie de la capatul fiecarui cromozom, iar cu cat acestia sunt mai lungi, cu atat sansele la o viata mai lunga sunt mai mari. Este cunoscut faptul ca pe masura ce inaintam in varsta, telomerii se scurteaza, totusi se pare ca exista mai multi factori care pot duce la incetinirea acestui proces.

In cadrul unui studiu, realizat de echipa de cercetatori condusa de Ronald DePinho la Dana-Farber Cancer Institute din Boston pe cobai care imbatranesc precoce din cauza unui defect genetic, s-a demonstrat ca, prin reactivarea unei enzime responsabile cu mentinerea ADN-ului intact, respective telomeraza. animalele reintineresc in toata puterea cuvantului: testiculele, splina si intestinul, organe aflate in curs de degradare, se regenereaza, si chiar si creierul, iar animalele pot chiar redeveni fertile.

Enzima-cheie a acestui proces de “reintinerire pilotata” este telomeraza, capabila sa repare extremitatile cromozomilor si sa opreasca procesul de imbatranire. Telomeraza este produsa de o gena localizata pe cromozomul 5 care a fost denumita gena longevitatii.  Aceeasi metoda, explicata pe larg in cel mai recent numar al revistei Nature, ar putea fi utilizata si la oameni pentru a repara organe bolnave, prin reactivarea targetata a enzimei telomeraza, de exemplu doar intr-un ficat afectat de ciroza.

Deocamdata, pana cand genetica va fi in masura sa ne ofere aceasta posibilitate de reintinerire pilotata, avem la dispozitie si alte instrumente care sunt foarte accesibile si tin doar de schimbarea stilului de viata si de introducerea in rutina noastra zilnica a practicii yoga.

In cadrul unui alt studiu publicat in revista  The Lancet Oncology, au fost observate doua grupuri de barbati care sufereau de cancer de prostata non-agresiv, in stadiu incipient si care nu au apelat la operatie sau radioterapie, ci doar la examinari periodice. In grupul de control alcatuit din 25 de barbati, nu s-a realizat nici o schimbare, iar in cel de-al doilea grup format din 10 barbati au fost aplicate o serie de transformari majore sub indrumarea nutritionistilor, psihologilor si a medicilor.

Astfel dieta lor s-a transformat total fiind alcatuita din proteine de origine vegetala, fructe, legume, cereale integrale si saraca in grasimi saturate si carbohidrati (cereale rafinate). De asemenea au invatat tehnici de reducere a stresului precum yoga si meditatia, in plus au ales sa faca mai multa miscare, aproximativ 30 de minute in fiecare zi.

Rezultatele studiului, dupa o peroada de 10 ani, au aratat ca telomerii persoanelor care si-au schimbat radical stilul de viata,  s-au alungit cu aproximativ 10%, practic inversand procesul natural de imbatranire!

In schimb, telomerii persoanelor care n-au facut nici o schimbare s-au  micsorat cu 3%!

“Noul studiu sugereaza ca prin reducerea stresului, imbunatatirea dietei si intensificarea activitatiii fizice se poate ajunge la inversarea procesului natural de imbatranire inregistrandu-se cresteri ușoare in dimensiune a telomerilor”, explică Dr. Lynne Cox de la Universitatea Oxford, care a participat la realizarea studiului.

Avem aici o evidenta clara a faptului ca daca nu realizam o schimbare majora a stilului de viata, si asteptam sa se intample o minune, fara sa depunem nici cel mai mic efort, cu siguranta vietile noastre nu se vor imbunatati semnificativ.

Doar printr- o practica constata a yogai si prin linistirea mintii cu ajutorul meditatiei, dublate de un stil de viata sanatos ne putem asigura ca vom avea parte de o functionare cat mai buna a corpului nostru, inversand procesul de imbatranire,  si mentinandu-ne cat mai mult intr-o stare infloritoare si constanta de sanatate si tinerete!

 

 

sursa: http://www.eva.ro/

Homepage

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top