Regenerarea dinților va deveni în curând posibilă!

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

dinteSe pare ca într-un viitor foarte apropiat dinții noștri nu vor mai avea nevoie de plombe, ei se vor putea regenera singuri cu ajutorul folosirii unei terapii cu laser de de intensitate scăzută.
Autorii acestei tehnici sunt de părere că metoda lor are un potențial uriaș, întrucât ea va putea fi utilizată nu doar în stomatologie, ci în întregul domeniu al medicinei regenerative.

Cercetătorii americani au folosit raze laser de mică intensitate pentru a stimula celulele sușă dentare să formeze dentină, acel țesut dur, asemănător oaselor, din care este alcătuită cea mai pare parte a unui dinte. Studiul a fost realizat pe șoareci, dar a inclus și teste realizate în laborator pe celule umane.

Savanții nu au regenerat un dinte întreg, întrucât regenerarea smalțului dentar reprezintă o operațiune complicată. Însă obținerea de dentină contribuie deja la îndepărtarea nevoii de a realiza o obturație de canal, dureroasa intervenție ce constă în îndepărtarea nervului și a bacteriilor dintr-un dinte.

Studiul a fost coordonat de Praveen Arany, de la National Institute of Dental and Craniofacial Research, o divizie a National Institutes of Health din Statele Unite.
Folosind metodele actuale de regenerare celulară, cercetătorii extrag celule sușă din organism, le cultivă în laborator și apoi le reintroduc în corp. Această tehnică nouă stimulează pur și simplu intrarea în acțiune a celulelor sușă care există deja în organismul pacientului.

Oamenii de știință au remarcat de multă vreme că terapia cu raze laser de intensitate scăzută poate să stimuleze mai multe procese biologice, precum rejuvenarea pielii și creșterea părului.

Coordonatorul studiului insistă asupra dozării corecte a intensității razelor laser: “Dacă intensitatea e prea mică, tratamentul nu dă rezultate. Dacă este prea mare, atunci poate să producă daune”. Razele laser de intensitate mare sunt folosite pentru a tăia diverse obiecte și pentru a cauteriza.

Savanții americani au descoperit că expunerea dinților la raze laser de intensitate scăzută acționează asupra unor substanțe chimice active, molecule ce conțin oxigen, care activează o proteină celulară implicată în funcțiile de dezvoltare, vindecare și imunizare.

Această proteină țintește celulele sușă prezente în pulpa dentară și le obligă să se transforme în dentină. Celulele sușă sunt celule capabile să se transforme în diverse tipuri de celule și țesuturi din organism.
Cercetătorii americani consideră că metoda lor ar putea fi folosită pentru a vindeca răni, pentru a regenera țesut cardiac, pentru a scăderea inflamațiile și pentru a repara fracturile osoase.

Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

 

Sursa: http://www.mediafax.ro

Scroll to Top