Sri Aurobindo – maestrul explorator al conștiinței

Sri Aurobindo

Motto:Eu nu am avut nici un impuls către spiritualitate

dar am dezvoltat spiritualitatea.

Am fost incapabil să înțeleg metafizica

dar m-am transformat într-un filozof.

Nu am avut ochi pentru pictură

dar mi l-am deschis prin Yoga.” – Sri Aurobindo

Mare vizionar și înțelept al umanității

Sri Aurobindo,  pe numele sau Aurobindo Ghosh  sau Ghose (15 aug 1872 – 5 dec 1950), a fost un mare filozof, yoghin și poet indian, precum și un neînfricat luptator pentru independența țării sale.

El este considerat unul dintre marii vizionari și întelepți contemporani, nu numai al Indiei ci și al întregii umanități.

Sri Aurobindo a acordat artei și culturii o mare importanță pentru evoluția spirituală a umanității, considerând poezia una din modurile cele mai pure prin care Spiritul poate fi descris. Celebrul sau poemul epic Savitri” poate constitui cel mai elocvent  exemplu în acest sens.

A beneficiat de o educație deosebită

Sri Aurobindo s-a născut la 15 august 1872 la Calcutta într-o familie de indieni europenizați. Tatăl sau de profesie  medic a studiat în Anglia, astfel încât Aurobindo a primit un prenume englez – Akroyd.

 La numai 7 ani el părăsește India împreuna cu cei doi frați ai săi pentru a studia în Anglia, primind o educație strict europeana așa cum iși dorea tatăl său.

Fiind un elev cu rezultate extrem de bune la învățătura, la 18 ani primeste o bursă la universitatea Cambridge unde câștiga în primul an toate premiile de poezie greacă și latină. Din acel moment începe să fie interesat de figurile revoluționarilor  și marile revoluții ale lumii. Îsi descopera in felul acesta vocația pentru politică și devine preocupat de independența țării sale. La 20 de ani, proaspăt absolvent al universitatii Cambridge, hotărește să se întoarcă în India.

Abia acum, întors în țara sa natală, Sri Aurobindo începe să învețe limba bengali. Citește foarte mult, devenind pasionat de textele sacre ale Indiei: Upanisadele, Bhagavad – Gita si Ramayana. Începe să studieze singur limba sanskrita, fiind fascinat de misterul și tradiția spiritualității indiene.

Deși și-a dedicat viața spiritualității

a avut o implicare politică importantă

Între anii 1905 – 1910 se instalează la Calcutta și se avânta în mod deschis în lupta politică, organizând lupta nationaliștilor indieni împotriva ocupației britanice. Rolul său a fost foarte important în trezirea conștiinței naționale și mai ales în dobandirea independenței totale față de colonialismul britanic.

În paralel cu aceasta activitate politica extrem de efervescentă, Sri Aurobindo se desâvarșește ca ființă spirituală. Momentul în care decide să se integreze pe o cale spirituală este acela când, la fratele său grav bolnav, se prezintă un călugăr rătăcitor pe jumatate gol și cu capul acoperit de cenușă – un naga – sannyasin , care rostește  o mantra și face un semn deasupra bolnavului, care în cateva minute se însănătoșește. Din acest moment, Sri Aurobindo, care fusese în realitate martorul manifestarii unor shiddis sau puteri paranormale ale unui yoghin rătăcitor, se hotărește să  pornească pe această cale.

Este inițiat de către yoghinul Vishnu Baskar Lele, alături de care trăiește cateva experiențe spirituale înălțătoare –  este momentul în care Aurobindo experimentează culmea liniștii mentale și o desăvârșită pace interioară. Prin acest nou nivel spiritual atins, el conștientizează ca întreaga sa practica Yoga de până atunci fusese o enormă Iluzie.

În paralel cu această extraordinară “cucerire” interioară, Aurobindo își continuă lupta sa de revoluționar pentru independența Indiei, alături de fratele său Barin cu care organizează unități de gherila în Bengal, mascate sub numele de cluburi sportive sau culturale. Devine liderul unui partid naționalist, participă la reuniuni secrete unde se lansează în discursuri politice, dar acum aceste discursuri  erau inspirate. Sri Aurobindo gândea, scria și vorbea dintr-un alt plan, acela al Sinelui. “ Urmariti sa fiti constienti de aceasta forta din voi si s-o manifestati. Orice ati face, nu considerati ca este actiunea voastra, ci actiunea Adevarului din voi”, sunt cuvintele pe care le adresa oamenilor care îi ascultau discursurile revoluționare.

Toata această efervescență revoluționară se sfârșește pe data de 4 mai 1908 când este arestat, acuzat fiindcă a participat la un atentat împotriva unui magistrat britanic, motiv pentru care este închis la Alipore timp de un an. În acest timp, conștientizează că aceasta “ întâmplare” l-a fortat să-și continue transformarea spirituală. Închisoarea s-a transformat astfel în laboratorul său de experimentare. El exploreaza succesiv planurile supramentale, menținându-se permanent în contact cu Dumnezeu și primind prin Grația Sa, Cunoașterea Ultimă, în acel moment el atinge starea de Conștiință Cosmică.

Eliberat din închisoare la 37 de ani, un an mai târziu, se hotarește să părăseasca definitiv viața politică, dedicându-și în continuare viața spiritualității.

Din acest moment viața sa poate fi împărțită în trei etape: Chandernagor (1910-1920), Pondichery (1920-1926) și retragerea sa totală (1926-1950).

Aurobindo va face

din întreaga lui viața

o practica Yoga

În următorii 40 de ani, Aurobindo se dedică în întregime vieții spirituale. Idealul său era să trezească materia, s-o prefacă și s-o includă în acest proces de spiritualizare. El spunea că în această etapă umanitatea trebuie să depășească nivelul mentalului gregar, de milioane de ani de existență și ca transformarea care urmeaza să se producă, trebuie să aibă loc în conștiința umanități.

Următorii ani îi petrece scriind poezii în stări de inspirație supramentală. Urmează experimentarea somnului conștient. Interiorizarea sa atinge niveluri spirituale nebănuit de înalte, astfel încât în momentele de exteriorizare manifestă o liniște copleșitoare.

Discipola și soția sa de origine franceza Mirra Alfassa, supranumită Mama, este martoră la un astfel de episod, celebru de altfel, când  în timpul unei furtuni deosebit de puternice, urcă să închidă ferestrele larg deschise ale camerei unde Aurobindo scria cufundat într-o stare de inspirație profundă, și constată că în camera sa nimic nu reușise să pătrundă, nici măcar o picătură de ploaie sau o rafală de vânt de afară.

A fost înzestrat cu

importante capacități paranormale

Aurobindo dispunea de o forță psihică excepțională, cu ajutorul căreia a reusit să experiementeze împreună cu Mama și discipolii săi apropiați (aleși cu maximă exigență) multe din puterile spirituale paranormale.

 În ashramul de la Pondichery, care a luat naștere în 1926, se trăia într-o atmosferă cu totul specială, în care cele mai dificile experiențe spirituale erau uimitor de ușor de obținut, ca o joacă. Acolo, în prezenta maestrului, se produceau foarte ușor  ceea ce noi numim în mod obișnuit “miracole”. Astfel, ei au experimentat, pe propriul corp, puterile conștiinței, de exemplu postul prelungit, fără apariția nici unei forme de devitalizare, apoi levitația și rând pe rând au verificat toate așa-zisele legi naturale, descoperind că ele sunt supuse unor anumite stadii ale conștiinței și, prin urmare, pot fi depășite grație controlului și apoi transcenderii acelor niveluri. Însă, constienți fiind că nu acesta este scopul ultim pe calea spirituală, într-o bună zi, au pus capăt acestor experimente și s-au decis, să deschidă larg porțile ashramului lor, pentru a putea oferi învățăturile spirituale tuturor celor care le căutau și aveau nevoie de ele.

Opera sa

În studiile și lucrările lui Sri Aurobindo și ale Mamei, nu se recomandă practicarea unei discipline specifice, dar mai degraba practica Yogai Integrale, care înseamna ca fiecare aspirant ar trebui să urmeze calea spirituala spre care simte ca are o chemare.

Oricine poate să înceapă să studieze această învățătură, nu exista metode sau ritualuri și nici discursuri specifice. Doar practica zilnică susținută pentru a atinge cea mai înaltă stare va primi ajutorul divin, direct de la sursă și  nu prin mijlocirea altcuiva.

Învățăturile spirituale și filozofice ale lui Sri Aurobindo au influențat nu doar gandirea indiana, ci au devenit cunoscute în întreaga lume prin scrierile și cărțile numeroase ale maestrului.

Principalele sale opere literare sunt: “Viata Divina”, în care sunt tratate aspecte teoretice din Yoga Integrala, “Yoga Sintezei”, cu acelasi subiect și “Savitri – legenda simbolului”, un poem epic în 12 volume, care se refera la un anumit pasaj din Mahabharata unde personajele aplica în viețile lor Yoga Integrală.

Opera sa include de asemenea studii filozofice, poezii, traduceri și comentarii ale Vedelor , Upanishadelor si a Gitei.

Și-a dedicat viața

pentru a se transforma pe el însuși

și pentru a-i ajuta pe ceilalți

Viața lui Sri Aurobindo a fost dăruită total ideii de a atinge ceea ce pentru multi oameni părea a fi imposibilul. A dorit cu ardoare să obțină transformarea sa și apoi a tuturor celorlalti oameni și chiar si a destinului țării sale. Putem spune ca a indrăznit mai mult decat a fost posibil de realizat efectiv, pentru ca a crezut cu toataă tăria în această idee fortă care îi aparține:

“ Dacă Pamantul cere și Supremul răspunde, clipa realizarii poate fi chiar aceasta!”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top