“Pila lui Carpăn” – o inventie romanească care functionează de peste 70 de ani, a fost “uitată” intr-un muzeu!

Nicolae VASILESCU-KARPENLa Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București există o pilă electrică, construită de Vasile Carpăn, care functionează fără întrerupere de 70 de ani. Nepoții inventatorului au fost la muzeu, recent, și au exprimat intenția de a construi la Politehnica din București o copie fidelă a prototipului realizat în 1950, pentru a studia posibilitatea de produce, pentru România, curent electric gratuit!

Obiectul de patrimoniu stă într-un seif metalic blindat, chiar în biroul directoarei muzeului. Este vorba despre “Pila termoelectrică cu temperatura uniformă”, cunoscută sub numele de “Pila lui Carpăn”, realizată în 1950. Poliția a interzis conducerii muzeului să expună acest obiect fără o masură de securitate excepțională. Dar muzeul nu are bani pentru așa ceva, de aceea o ține închisă în seif.

Pila Karpen 1Pila este, de fapt, un perpetuum mobile, adică un aparat care generează energie la nesfârșit fără intervenție din exterior. Deși ar fi trebuit să se oprească de multe decenii, “Pila lui Carpăn” se încăpățânează să functioneze, așa cum a prevăzut inventatorul ei. Oamenii de stiintă nu pot explica încă cum este posibil așa ceva.

Construirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii. Un aparat care să producă energie la nesfârșit, fără să primească impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizației actuale. În epoca modernă însă, acest vis a fost abandonat pe considerentul că ar fi o utopie.

Cei ce au continuat totuși să caute soluția, au fost marginalizați, lumea stiințifică considerându-i nebuni. Cu toate acestea, un fizician român s-a încăpățănat să-l construiască. Şi se pare că a reușit. Nicolae Vasilescu Carpăn a început să lucreze la acest proiect înainte de Primul Război Mondial.

“Pila” a fost brevetată în 1922. Pentru oamenii de știință de astăzi este de neînțeles cum a fost posibil ca un om de o rigurozitate știintifică excepțională, asa cum a fost Carpăn, să se apuce de o asemenea “nebunie”. Lucrarea teoretică se referă la dimensiunile pe care trebuie să le aibă aparatul și materialele din care trebuie construit. Vasilescu Carpăn susține în aceasta lucrare că pila inventată de el va furniza energie electrică la nesfârșit.

După ce teoria a fost gata, s-a apucat de lucru. Voia să demonstreze printr-un prototip că ceea ce calculase era corect.

pila_karpen_3Prototipul a fost gata în 1950. Era vorba, în fapt, despre două pile electrice legate în serie, care pun în miscare un minimotor galvanometric. Acesta, la rândul său, mișca o paletă conectată la un întrerupător. La fiecare jumătate de rotire paleta deschidea circuitul, pentru ca la a doua jumătate de rotație să-l închidă. Timpul de rotație a elicei era calculat în așa fel încât pilele să aibă timp de reîncărcare, respectiv pentru refacerea polarității în perioada cât circuitul este deschis. Motorul și paletele aveau drept scop demonstrarea faptului că pilele furnizează energie electrică. Astazi nu mai este nevoie de așa ceva, deoarece există aparate de măsură și control performante.

Ieșit din comun este faptul că o pila electrică (generator electric considerat stramoșul bateriei) nu poate trăi mai mult de 5 ani, maximum 10 în cazul celor mai performante. După care se poate arunca, deoarece unul din electrozi se corodează, iar înlocuirea lui înseamnă, de fapt, o pilă electrica nouă. Generatorul electric al fizicianului român s-a încapațânat însă să funcționeze și după 70 de ani de la construire.

pila_karpen_1Măsurătorile făcute recent la bornele pilei indicau un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de știință. Pentru a intra un pic în detaliu, trebuie spus că, spre deosebire de ceea ce se învață la fizică în clasa a VIII-a, “Pila lui Carpăn” are un electrod din aur, altul din platină, iar electrolitul, lichidul în care sunt imersați cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicată. Materialele din care este construita pila reprezintă doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpăn, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit – respectând exact proporțiile celui existent – care să dezvolte o energie mult mai mare.

Un asemenea generator ar putea alimenta la nesfârșit o navă spațială care să călătorească în Cosmos, de pildă. Pentru aplicarea invenției trebuie făcut însă un studiu preliminar de fezabilitate. Or, așa ceva nu este posibil, atâta timp cât despre minunea lui Carpan nu știe decât un cerc restrâns de oameni de specialitate. Au fost câteva comunicari știintifice la Paris, București și Bologna, în care s-a prezentat pe larg invenția. În deceniile trecute, mecanismul minune a constituit chiar obiect de cercetare la Universitatea din Brașov și Politehnica din București.

Surse din cadrul Politehnicii bucureștene ne-a spus că nepoții lui Carpăn au contactat facultatea și muzeul Tehnic pentru a găsi soluția de a face o copie fidelă a pilei electrice, ținând cont și de faptul că documentele care conțin datele tehnice ale obiectului sunt tot la muzeul “Leonida”. Această copie va fi folosită pentru a construi un aparat care să rezolve pentru totdeauna nevoia de energie – adică să producă curent electric gratuit.

Sursa: libertatea.ro

Scroll to Top