Când vorbim despre echinocţiu, ne referim la momentul când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe planeta noastră. Aceasta se datorează faptului că Soarele, în mişcarea sa aparentă pe cer, ajunge exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecţie ale aclipticii (care desemnează traiectoria mişcării aparente a Soarelui pe cer) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocţiale, iar poziţia lor nu este riguros fixată. Acestea evoluează spaţial, conform fenomenului denumit precesia echinocţiilor.

Echinocţiul are loc de două ori pe an, primăvara şi toamna. Prima dată, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie. Atunci este echinocţiul de primăvară în emisfera nordică, şi echinocţiul de toamnă în emisfera sudică a Pământului.

Al doilea echinocţiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, când avem echinocţiu de toamnă în emisfera nordică (şi pe cel de primăvară, în emisfera sudică).

În ziua echinocţiului de toamnă, Soarele răsare exact la Est şi apune exact la Vest. Ziua este egală cu noaptea, după care zilele continuă să scadă ca durată, iar nopţile se lungesc, până la momentul solstiţiului de iarnă (aproximativ 21 decembrie). Excepţiile de la această regulă le constituie zonele polare. Astfel, în zona Polului Nord va începe lunga noapte polară, pe când Polul Sud se bucură de 6 luni de zi polară, Soarele aflându-se deasupra orizontului.

În anul 2010, la ora 00:18, am intrat „oficial” în toamna astronomică. Longitudinea astronomică a Soarelui atinge 180 de grade, şi acesta intră în semnul zodiacal al Balanţei. În tradiţia populară, echinocţiul de toamnă este momentul celebrării zilei morţii, sau mai precis, a „adormirii” Naturii Mamă, Zeiţă a Pământului.

Deloc întâmplător, în această perioadă toate vieţuitoarele se pregătesc pentru lunile de hibernare, de gestaţie organică, de retragere în propria fiinţă şi propriul habitat. Energiile vehiculate de acest moment îndeamnă la culegerea roadelor activităţilor şi eforturilor depuse până atunci. Acum se fructifică perioada fastă a verii, când expansiunea energiilor ne-a adus în ipostaza de a experimenta lucruri şi relaţi noi, de a călători, de a ne extinde fiinţa, în termeni de cunoaştere, sentimente şi aspiraţii.

Acum este o perioadă propice culegerii unor plante de leac, a viţei-de-vie, a roadelor pământului. Se fac schimburi de produse, se organizează târguri, se fixează data nunţilor (sezonul acestora începe, de altfel, pe 16 august şi durează până la 14 noiembrie).

Echinocţiul mai constituie, din perspectivă esoterică, şi o perioadă de echilibru între energiile masculine şi feminine, echilibru care se resimte în întreaga natură. Acum, natura îşi conservă şi prezervă tot ceea ce a rodit peste vară. Dacă echinocţiul de primăvară este corelat cu explozia vieţii, cu creaţia, apoi solstiţiul de vară cu apogeul creaţiei, atunci echinocţiul de toamnă poate fi asimilat cu începutul perioadei de resorbţie energetică, care culminează cu solstiţiul de iarnă.

Acum toate fiinţele de pe Terra tind să-şi evalueze, conştient sau inconştient, rezultatele perioadei precedente, a începutul de an. Apoi, energiile se orientează către interior, spre a se alchimiza în mod tainic, pregătind un nou ciclu de viaţă, ce va izbucni odată cu noul ciclu temporal, în viitoarea primăvară.

În noi, echinocţiul de toamnă echilibrează tendinţa de exteriorizare, de muncă pentru a ne câştiga traiul, cu tendinţa de a ne apleca spre contemplarea frumuseţii şi armoniei lăuntrice. Practic, toate acţiunile care se desfăşoară în cele 3-7 zile în jurul momentului echinocţiului de toamnă sunt marcate de manifestarea unor emoţii intense, sentimente puternice care mătură eforturile inutile, obsesiile materialiste sau atitudinile critice, negativiste.

Acum, tendinţa sufletului este spre a se oglindi în celălalt, a se obiectiva prin intermediul relaţiilor cu fiinţe apropiate. Devenim astfel mai conştienţi de potenţialul evolutiv superior pe care îl au relaţiile. Într-adevăr, creştem mult mai mult în cuplu sau într-un grup consensual, decât de unul singur… De asemenea, ne simţim mai mult înclinaţi către romantism, artă, exprimarea artistică a trăirilor noastre afective, care prevalează în faţa schemelor mentale.

Echinocţiul de toamnă este aşadar un simbol de echilibru masculin – feminin, expresie a stării androginale. Astfel, el poate fi integrat ca o oportunitate de a accede la unitatea sufletului, completarea lui Animus cu Anima, care ne poate conduce la perceperea esenţei Divine a fiinţei noastre. Sufletul se abandonează Sinelui, şi ne descoperim ca fiinţe îndumnezeite, relee de manifestare ale lui Dumnezeu pe pământ…