Trăim într-un univers interconectat, în care, cu fiecare zi tot mai mult, descoperim legături între obiectele şi fiinţele care se află într-o anumită zonă spaţială. Legătura este cu atât mai puternică cu cât distanţa dintre aceste elemente este mai mică (deşi există experimente din lumea particulelor elementare care probează faptul că distanţele nu ar avea o atât de mare importanţă, pentru că anumite efecte şi influenţe energetice se pot transmite instantaneu în orice colţ de univers!). La nivelul Sistemului Solar, este evidenţă influenţa reciprocă pe care o exercită corpurile cereşti unele asupra altora, fiecare evoluând în limitele orbitale impuse de atracţia gravitaţională, ca rezultantă a forţelor de atracţie exercitate de toate planetele din sistem.

Astrologia, ca ştiinţă a trecutului, care cunoaşte un reviriment tot mai amplu astăzi, sublinia rolul deosebit de important pe care planetele, asteroizii şi alte corpuri cereşti (inclusiv cele care ne traversau ocazional sistemul planetar, ca de exemplu cometele sau meteoriţii) îl exercită asupra vieţii de pe pământ şi a evenimentelor, atât cele la scară individuală, cât şi cele macro-sociale. Anumite războaie, perioade de secetă, foamete sau apariţia unor epidemii erau corelate cu anumite poziţii ale astrelor, şi confirmate prin evenimentele care se produceau efectiv.

Astăzi, oamenii de ştiinţă încep să ia în calcul tot mai mult influenţa factorilor planetari asupra anumitor aspecte ale vieţii de pe Terra. Dincolo de orice speculaţie metafizică, corpurile cereşti îşi „pun amprenta”, într-un mod tăcut şi tainic, asupra noastră, modulând dispoziţia noastră sufletească, tonusul fizic şi psihic, dar şi aspecte mai generale, cum ar fi starea vremii, regimul termic global etc.
Luna este corpul ceresc cel mai apropiat de Pământ. Este foarte firesc ca influenţa acesteia să constituie un factor astronomic de prim rang în desfăşurarea vieţii pe planeta noastră. Legătura dintre Lună şi maree, ciclurile de creştere a plantelor, dispoziţiile emoţionale şi alte evenimente individuale sau globale este bine cunoscută, de sute de ani. Astăzi, tot mai mulţi oameni ţin cont de fazele Lunii şi de anumite influenţe planetare, atunci când îşi stabilesc programul zilnic.

Într-un sens mai profund, ştiinţa modernă demonstrează cu prisosinţă că trăim într-un univers eminamente energetic, în care materia densă nu este decât un caz particular. În acest context, postulatele astrologiei apar ca instrumente deosebit de preţioase, care ne pot ajuta, dacă ţinem cont de ele, să ne conducem în mod înţelept viaţa, programându-ne activităţile în acord cu anumite influenţe planetare.
Să începem cu studiul Lunii şi a modului cum acest astru îşi pune amprenta asupra vieţii noastre de zi cu zi:

Fazele Lunii
Luna Nouă: este faza în care Luna se află pe aceeaşi direcţie liniară cu Soarele şi Pământul, soarele aflându-se între cele două. Astfel Luna este aparent invizibilă de pe Pământ. Acest aspect durează cca 1 zi, iar noaptea corespunzătoare este denumită „noaptea fără Lună”, sau în tradiţia esoterică indiană, „noaptea lui Shiva” (Stăpânul Universului). Energiile lunare fiind diminuate, este o perioadă de maxime energii de tip yang, care predispun la acţiune într-un plan emoţional, subtil – energetic; acum avem ocazia ca, prin puterea gândurilor ferm dirijate sau a meditaţiilor, să depăşim în forţă propriile condiţionări inconştiente, propriile scheme de gândire şi comportament infructuoase sau limitatoare. Ne putem rupe de tipare învechite la nivel emoţional, şi putem efectiv să adoptăm o nouă perspectivă asupra fiinţei noastre şi a modului cum ea se integrează în viaţă. Din punct de vedere esoteric, acum se poate arde masiv karma individuală şi de grup, se poate obţine Graţia Divină şi se poate marca începutul unei noi activităţi evolutive.

Capacitatea de dezintoxicare este maximă într-o zi de Lună Nouă. Se poate eventual ţine post complet, numai cu apă, în această zi. De asemenea, este un moment potrivit pentru a iniţia şi începe efectiv acţiuni noi (este bine ca Luna să înceapă să crească pentru a demara efectiv o activitate!). Oamenii reacţionează mai calm la pierderi, capacitate de detaşare este mai bună, iar emoţiile sunt mai bine ţinute sub control.

Luna în creştere: reprezintă perioada dintre Luna Nouă şi Luna Plină, în care dimensiunile Lunii pe cer sunt aparent în creştere. Durează aproximativ 2 săptămâni. Această perioadă este propice începerii de noi acţiuni legate de acumulare, de creştere (inclusiv plantarea, creşterea plantelor), de obţinere a unor rezultate concrete dintr-o activitate în care ne concentrăm forţele. Se pot începe acţiuni sistematice legate de vitalizare, armonizare, obţinere a unor efecte durabile, acumulări de orice fel.

Luna în creştere susţine absorbţia lichidelor în organism, conferă putere şi vigoare, permite stocarea de energie la nivel organic şi psihic. Iar aceste efecte sunt cu atât mai intense, cu cât Luna Plină este mai aproape. Corpul va câştiga mai uşor în greutate, consumând aceeaşi cantitate de hrană. Acumulările de apă în corp sunt mai mari, iar eliminarea lor este mai dificilă.

Toate simptomele de intoxicare sau otrăvire au un efect mai puternic acum, indiferent că este vorba despre o înţepătură de viespe sau de consumul accidental de ciuperci otrăvitoare. Reversul constă în faptul că, în această perioadă, corpul absoarbe la fel de eficient şi orice substanţe benefice!

Cu cât Luna Plină este mai aproape, cu atât şansele de reuşită ale intervenţiilor chirurgicale scad mai mult, vindecările sunt mai lente, iar riscul de menţinere a cicatricelor este mai mare.

Luna Plină: este perioada în care Luna vizibilă pe cer a atins dimensiunile sale maxime. Soarele este pe aceeaşi linie cu Luna şi Pământul, fiind diametral opus acestuia din urmă. Aşadar, energiile lunare se află la un apogeu care durează cca 36 de ore, trecând printr-un maxim. În această perioadă se amplifică foarte mult receptivitatea tuturor entităţilor de pe Pământ, scade solaritatea, creşte principiul Yin, pasiv, haotic, nebulos, scade atenţia, concentrarea, voinţa, capacitatea de acţiune şi de decizie plină de discernământ. De aceea este indicată evitarea în această perioadă a deciziilor importante, a semnării unor acte importante, a călătoriilor lungi, cu grad sporit de periculozitate, a discuţiilor în contradictoriu, a operaţiilor chirurgicale, a fuziunilor amoroase (de a căror energie imensă pot profita entităţi subtile cu vibraţii joase), etc. Este o perioadă foarte indicată pentru meditaţii, pentru punerea la unison cu aspecte cosmice, Divine, pentru reverie creatoare, pentru relaxare şi odihnă.

Postul realizat în ziua de Lună Plină are şi el avantajele lui: acum, corpul absoarbe optim anumite substanţe, deci şi aditivii alimentari! Aşadar, simpla respectare a unui post complet în ziua de Lună Plină echivalează cu o cură de dezintoxicare.

Este foarte periculos să se realizeze intervenţii chirurgicale în această zi, deoarece leziunile şi inciziile au tendinţa să sângereze foarte abundent. Vindecarea nu va surveni prea repede… De asemenea, este indicat să se evite eforturile fizice şi psihice intense în această perioadă, în care organismul este foarte solicitat energetic, şi oarecum slăbit.

Luna în scădere: este perioada dintre Luna Plină şi Luna Nouă, şi durează aproximativ 2 săptămâni. Diametrul aparent al Lunii pe cer scade progresiv. Acum sunt susţinute orice procese de eliminare, de rupere a unor rezonanţe. Aşadar, este o perioadă propice pentru cure de dezintoxicare, de purificare, pentru începerea unor acţiuni de eliminare a karma-ei negative, de anihilare a unor rezonanţe nefaste din fiinţă. Tot acum, în acest interval de timp de aproximativ 2 săptămâni, este cel mai bine să se recolteze plantele, să fie smulse buruienele şi plantele parazite. Orice formă de eliminare este utilă în această perioadă, inclusiv renunţarea la anumite obiceiuri dăunătoare.

Efectele Lunii în scădere se pot repercuta şi asupra acţiunilor de întreţinere a casei: curăţenia efectuată în această perioadă este mult mai eficientă şi durează mult mai mult timp decât dacă s-ar fi efectuat pe Lună în creştere.
Tot în această perioadă, operaţiile chirurgicale au şanse mai mari de reuşită, mai ales dacă este vorba de extirparea unor structuri organice (de exemplu, extracţia unui dinte, a apendicelui etc.). Vindecarea va fi mai rapidă, iar rănile nu vor sângera foarte mult.

Desigur, Luna este doar unul dintre corpurile cereşti care ne influenţează viaţa pe Pământ. În plus, pe lângă prezenţa lor efectivă, planetele mai intervin în ambianţa energetică terestră şi prin poziţiile lor relative la un moment dat. Pentru a putea trăi acordaţi la viaţa universală, merită să cunoaştem, să integrăm şi să respectăm toate aceste aspecte, care ne permit să acţionăm într-un mod mai înţelept, la unison cu energiile acestui colţ de univers în care fiinţăm.