Influenţa fazelor Lunii asupra ritmurilor vieţii pe Pământ. Cum să ne optimizăm activităţile în funcţie de fazele lunare


Trăim într-un univers interconectat, în care, cu fiecare zi tot mai mult, descoperim legături între obiectele și ființele care se află într-o anumită zonă spațială. Legătura este cu atât mai puternică cu cât distanța dintre aceste elemente este mai mică (deși există experimente din lumea particulelor elementare care probează faptul că distanțele nu ar avea o atât de mare importanță, pentru că anumite efecte și influențe energetice se pot transmite instantaneu în orice colț de univers!). La nivelul Sistemului Solar, este evidență influența reciprocă pe care o exercită corpurile cerești unele asupra altora, fiecare evoluând în limitele orbitale impuse de atracția gravitațională, ca rezultantă a forțelor de atracție exercitate de toate planetele din sistem.

Astrologia, ca știință a trecutului, care cunoaște un reviriment tot mai amplu astăzi, sublinia rolul deosebit de important pe care planetele, asteroizii și alte corpuri cerești (inclusiv cele care ne traversau ocazional sistemul planetar, ca de exemplu cometele sau meteoriții) îl exercită asupra vieții de pe pământ și a evenimentelor, atât cele la scară individuală, cât și cele macro-sociale. Anumite războaie, perioade de secetă, foamete sau apariția unor epidemii erau corelate cu anumite poziții ale astrelor, și confirmate prin evenimentele care se produceau efectiv.

Astăzi, oamenii de știință încep să ia în calcul tot mai mult influența factorilor planetari asupra anumitor aspecte ale vieții de pe Terra. Dincolo de orice speculație metafizică, corpurile cerești își „pun amprenta”, într-un mod tăcut și tainic, asupra noastră, modulând dispoziția noastră sufletească, tonusul fizic și psihic, dar și aspecte mai generale, cum ar fi starea vremii, regimul termic global etc.
Luna este corpul ceresc cel mai apropiat de Pământ. Este foarte firesc ca influența acesteia să constituie un factor astronomic de prim rang în desfășurarea vieții pe planeta noastră. Legătura dintre Lună și maree, ciclurile de creștere a plantelor, dispozițiile emoționale și alte evenimente individuale sau globale este bine cunoscută, de sute de ani. Astăzi, tot mai mulți oameni țin cont de fazele Lunii și de anumite influențe planetare, atunci când își stabilesc programul zilnic.

Într-un sens mai profund, știința modernă demonstrează cu prisosință că trăim într-un univers eminamente energetic, în care materia densă nu este decât un caz particular. În acest context, postulatele astrologiei apar ca instrumente deosebit de prețioase, care ne pot ajuta, dacă ținem cont de ele, să ne conducem în mod înțelept viața, programându-ne activitățile în acord cu anumite influențe planetare.
Să începem cu studiul Lunii și a modului cum acest astru își pune amprenta asupra vieții noastre de zi cu zi:

Fazele Lunii
Luna Nouă: este faza în care Luna se află pe aceeași direcție liniară cu Soarele și Pământul, soarele aflându-se între cele două. Astfel Luna este aparent invizibilă de pe Pământ. Acest aspect durează cca 1 zi, iar noaptea corespunzătoare este denumită „noaptea fără Lună”, sau în tradiția esoterică indiană, „noaptea lui Shiva” (Stăpânul Universului). Energiile lunare fiind diminuate, este o perioadă de maxime energii de tip yang, care predispun la acțiune într-un plan emoțional, subtil – energetic; acum avem ocazia ca, prin puterea gândurilor ferm dirijate sau a meditațiilor, să depășim în forță propriile condiționări inconștiente, propriile scheme de gândire și comportament infructuoase sau limitatoare. Ne putem rupe de tipare învechite la nivel emoțional, și putem efectiv să adoptăm o nouă perspectivă asupra ființei noastre și a modului cum ea se integrează în viață. Din punct de vedere esoteric, acum se poate arde masiv karma individuală și de grup, se poate obține Grația Divină și se poate marca începutul unei noi activități evolutive.

Capacitatea de dezintoxicare este maximă într-o zi de Lună Nouă. Se poate eventual ține post complet, numai cu apă, în această zi. De asemenea, este un moment potrivit pentru a iniția și începe efectiv acțiuni noi (este bine ca Luna să înceapă să crească pentru a demara efectiv o activitate!). Oamenii reacționează mai calm la pierderi, capacitate de detașare este mai bună, iar emoțiile sunt mai bine ținute sub control.

Luna în creștere: reprezintă perioada dintre Luna Nouă și Luna Plină, în care dimensiunile Lunii pe cer sunt aparent în creștere. Durează aproximativ 2 săptămâni. Această perioadă este propice începerii de noi acțiuni legate de acumulare, de creștere (inclusiv plantarea, creșterea plantelor), de obținere a unor rezultate concrete dintr-o activitate în care ne concentrăm forțele. Se pot începe acțiuni sistematice legate de vitalizare, armonizare, obținere a unor efecte durabile, acumulări de orice fel.

Luna în creștere susține absorbția lichidelor în organism, conferă putere și vigoare, permite stocarea de energie la nivel organic și psihic. Iar aceste efecte sunt cu atât mai intense, cu cât Luna Plină este mai aproape. Corpul va câștiga mai ușor în greutate, consumând aceeași cantitate de hrană. Acumulările de apă în corp sunt mai mari, iar eliminarea lor este mai dificilă.

Toate simptomele de intoxicare sau otrăvire au un efect mai puternic acum, indiferent că este vorba despre o înțepătură de viespe sau de consumul accidental de ciuperci otrăvitoare. Reversul constă în faptul că, în această perioadă, corpul absoarbe la fel de eficient și orice substanțe benefice!

Cu cât Luna Plină este mai aproape, cu atât șansele de reușită ale intervențiilor chirurgicale scad mai mult, vindecările sunt mai lente, iar riscul de menținere a cicatricelor este mai mare.

Luna Plină: este perioada în care Luna vizibilă pe cer a atins dimensiunile sale maxime. Soarele este pe aceeași linie cu Luna și Pământul, fiind diametral opus acestuia din urmă. Așadar, energiile lunare se află la un apogeu care durează cca 36 de ore, trecând printr-un maxim. În această perioadă se amplifică foarte mult receptivitatea tuturor entităților de pe Pământ, scade solaritatea, crește principiul Yin, pasiv, haotic, nebulos, scade atenția, concentrarea, voința, capacitatea de acțiune și de decizie plină de discernământ. De aceea este indicată evitarea în această perioadă a deciziilor importante, a semnării unor acte importante, a călătoriilor lungi, cu grad sporit de periculozitate, a discuțiilor în contradictoriu, a operațiilor chirurgicale, a fuziunilor amoroase (de a căror energie imensă pot profita entități subtile cu vibrații joase), etc. Este o perioadă foarte indicată pentru meditații, pentru punerea la unison cu aspecte cosmice, Divine, pentru reverie creatoare, pentru relaxare și odihnă.

Postul realizat în ziua de Lună Plină are și el avantajele lui: acum, corpul absoarbe optim anumite substanțe, deci și aditivii alimentari! Așadar, simpla respectare a unui post complet în ziua de Lună Plină echivalează cu o cură de dezintoxicare.

Este foarte periculos să se realizeze intervenții chirurgicale în această zi, deoarece leziunile și inciziile au tendința să sângereze foarte abundent. Vindecarea nu va surveni prea repede… De asemenea, este indicat să se evite eforturile fizice și psihice intense în această perioadă, în care organismul este foarte solicitat energetic, și oarecum slăbit.

Luna în scădere: este perioada dintre Luna Plină și Luna Nouă, și durează aproximativ 2 săptămâni. Diametrul aparent al Lunii pe cer scade progresiv. Acum sunt susținute orice procese de eliminare, de rupere a unor rezonanțe. Așadar, este o perioadă propice pentru cure de dezintoxicare, de purificare, pentru începerea unor acțiuni de eliminare a karma-ei negative, de anihilare a unor rezonanțe nefaste din ființă. Tot acum, în acest interval de timp de aproximativ 2 săptămâni, este cel mai bine să se recolteze plantele, să fie smulse buruienele și plantele parazite. Orice formă de eliminare este utilă în această perioadă, inclusiv renunțarea la anumite obiceiuri dăunătoare.

Efectele Lunii în scădere se pot repercuta și asupra acțiunilor de întreținere a casei: curățenia efectuată în această perioadă este mult mai eficientă și durează mult mai mult timp decât dacă s-ar fi efectuat pe Lună în creștere.
Tot în această perioadă, operațiile chirurgicale au șanse mai mari de reușită, mai ales dacă este vorba de extirparea unor structuri organice (de exemplu, extracția unui dinte, a apendicelui etc.). Vindecarea va fi mai rapidă, iar rănile nu vor sângera foarte mult.

Desigur, Luna este doar unul dintre corpurile cerești care ne influențează viața pe Pământ. În plus, pe lângă prezența lor efectivă, planetele mai intervin în ambianța energetică terestră și prin pozițiile lor relative la un moment dat. Pentru a putea trăi acordați la viața universală, merită să cunoaștem, să integrăm și să respectăm toate aceste aspecte, care ne permit să acționăm într-un mod mai înțelept, la unison cu energiile acestui colț de univers în care ființăm.

Scroll to Top