O poveste despre ”Constienta”

guru_uchenikIata povestea discipolului care a mers la maestru si a spus: “Ati putea sa-mi dati un sfat intelept? Ati putea sa-mi spuneti ceva care sa ma calauzeasca de-a lungul zilelor mele?

Era ziua de tacere a maestrului, asa ca el a luat o tablita. Pe ea scria:”Constienta”. Cand discipolul a vazut, a spus: “Este prea sumar. Puteti sa-mi explicati un pic?” Asa ca maestrul a luat inapoi tablita si a scris: “Constienta, constienta, constienta.” Discipolul a spus: “Da, dar ce inseamna asta?” Maestrul a luat inapoi tablita si a scris: “Constienta, constienta, constienta inseamna – constienta.”

“Regaseste-te. Observa-te. De aceea spuneam mai devreme ca auto-observarea este un lucru atat de minunat si extraordinar. Dupa un timp, nu trebuie sa mai faci nici un efort, deoarece, pe masura ce iluziile incep sa se naruie, tu incepi sa cunosti lucruri ce nu pot fi descrise. Aceasta se numeste fericire. Totul se schimba, iar tu te indragostesti de starea de constienta.”

“Aceasta insemna sa te supraveghezi pe tine. Nimeni nu-ti poate arata cum sa-o faci, pentru ca te-ar invata o tehnica anume, te-ar programa. Dar observa-te. Cand vorbesti cu cineva, esti constient de ceea ce faci, sau pur si simplu te identifici cu el? Cand te-ai suparat pe cineva, ai fost constient ca erai suparat, sau pur si simplu te-ai identificat cu supararea? Mai tarziu, cand ai avut timp, ti-ai studiat trairea si ai incercat s-o intelegi? Reprimi tot ce nu intelegi si constientizezi. Nu schimbi nimic. Dar cand intelegi un lucru, acela se schimba.”

Fragment din cartea ”Constienta – Capcanele si sansele realitatii” de Anthony de Mello

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top