Omul care planta copaci – o poveste transpusă în film!

Omul-care-planta-copaciFilmul prezintă povestea lui Elzeard Bouffier, care pe parcursul a peste 35 de ani a plantat o pădure magnifică într-o zonă dezolantă a Franței. Povestea este spusă de un tânăr călător care-l întâlnește întâmplător într-o zi pe acum bătrânul gentilom. Îl vede întorcându-se la pădurea sa de mai multe ori de-a lungul decadelor pentru a observa peisajul.

Oscarul câștigat pentru Crac! i-a permis lui Frédéric Back să își îndeplinească visul de a ecraniza frumoasa poveste scrisă de Jean Giono, Omul care planta copaci (L’homme qui plantait des arbres).

Într-o formă mai distilată, mesajul ecologic și filozofia vieții reflectă preocupările deja prezentate de Back în celelalte filme ale sale. Semințele plantate de cioban sunt simbolul tuturor acțiunilor noastre, bune sau rele, care au efecte atât de ramificate și îndelungate încât cu greu le putem imagina. Depinde de noi să raționăm și să acționăm în acord cu speranțele nostre pentru viitor, și, dacă este posibil, să lăsăm în urmă o lume mai frumoasă și mai promițătoare decât cea moștenită.

Un umanist și militant pentru mediu cu mult înaintea timpului său, scriitorul francez Jean Giorno (1895-1970) s-a inspirat din propria experiență și din istoria regiunii de baștină pentru a scrie Omul care a plantat copaci în 1973. Frédéric Back a întâlnit povestea lui Giorno în revista Le sauvage în 1974. Plantând el însuși peste 30.000 de copaci ca membru al Organizației Contra Poluării, a decis să aducă pe ecrane o poveste cunoscută până atunci doar cititorilor periodicelor specializate.

Transformând povestea lui Giorno într-un film, Back a dorit ca mesajul ei să ajunga la o audiență cât mai mare posibil. Pe parcursul cercetării sale, creatorul de film a descoperit oameni ce duceau aceeași muncă umilă, continuă în lumea reală, fără mijloace decât cele ale ciobanului din poveste. Răspunsul publicului față de film a fost mult mai mare decât și-ar fi putut imagina Back: milioane de copaci au fost plantați pe toate continentele.

(Sursa: Artboom via Ieșirea din Matrix)

Scroll to Top