In memoriam Ravi Shankar

S-a stins din viata un mare cantaret, maestru al sitar-ului. Cantaretul indian Ravi Shankar  a parasit  aceasta lume, pe data de 11 decembrie 2012, la varsta de 92 de ani, in urma unei inverventii chirurgicale pe cord.

George Harrison l-a denumit ,,Parintele muzicii mondiale”, el fiind cel care a adus sunetul raga-ului in constiinta muzicala occidentala, fiind de asemenea  primul interpret si compozitor care a reusit sa creeze o legatura intre muzica indiana si restul lumii.

Ravindra Shankar – sau Robindro Shaunkar in bengaleza- Choudhury s-a nascut in orasul sfant Benares, astazi Varanasi, fiind  cel mai mic dintre cei cinci copii ai unei familii de brahmini bengalezi din Jessore, care au fost influentati de  ideile reformiste ale lui Rabindranah Tagore, unul dintre figurile majore ale Renasterii Indiene.

Inca din timpul copilariei, petrecute in Benares, Ravi a vadit o deosebita pasiune pentru muzica, care i-a fost trezita de catecele Vedice.

In 1930, Ravi ajunge la Paris, impreuna cu familia si fratii sai, unde va sta doi ani, timp in care va veni in contact cu muzica clasica, muzica de chitara a lui Andres Segovia si muzica de opera.

Intors in India, si-a propus sa invete sa cante la sitar; astfel la varsta de 18 ani a devenit elevul lui Wazir Khan. Primul sau concert a avut loc in 1939., dupa care a inceput sa fie cunoscut in intreaga Indie; mai tarziu a inceput sa compuna muzica pentru filmele indiene , si aceast fapt i-a consolidat notorietatea.

Shankar a cantat cu multi cantareti celebri din vest, primii find membrii formatiei Beatles: Paul McCarthney si George Harrison; printre alte nume celebre cu care acesta a mai cantat, se numara violonistul Yehudi Menuhin, si flautistul Jean-Pierre Rampal.

In 1967 a castigat premiul Grammy si a  participat la festivalurile de la Monterey – California in 1967 si Woodstock in 1969. De-a lungul anilor a fost rasplatit cu numeroase premii si distinctii din partea oficialitatilor, fiind privit ca un ambasator al muzicii indiene in intreaga lume.

Prin geniul sau, Shankar nu si-a transcens doar cultura, rasa si zona geografica dar si diferentele dintre generatii si clasele sociale.

In ultimii ani de viata el si-a impartit activitatea intre Statele Unite si India la New Dlehi unde a si infiintat Institutul de Muzica si Arte – Ravi Shankar, implinidu-si visul sau de-o viata.

In urma sa au ramas cele doua fiice ale sale, celebrele cantarete Anoushka si Noah Jones, care continua sa raspandeasca in intreaga lume traditia muzicala indiana, ambele fiind castigatoare a numeroase premii Grammy.

 

sursa: internet

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top