ShivaFizica modernă a arătat că ritmul de creație și distrugere nu se manifestă numai în succesiunea anotimpurilor și în toate creaturile vii , dar este, de asemenea, chiar esența materiei anorganice!
Pentru fizicienii moderni, dansul lui Shiva este chiar dansul materiei subatomice …
“Cu sute de ani în urmă, artiștii indieni au creat imagini vizuale ale lui Shiva intruchipat ca dansator celest, în frumoase statuete de bronz.
În timpurile noastre, fizicienii au folosit cele mai avansate tehnologii pentru a portretiza modelele dansului cosmic.
Metafora dansului cosmic unifică astfel mitologia antica, arta religioasă și fizica modernă …”
Acesta este un citat al celebrului fizician Fritjof Capra, in care se vorbeste atat de frumos despre locul unde fizica cuantica si mitologia hindusa isi dau intalnire, si anume imaginea dansatorului cosmic personificat prin zeul Shiva.
shiva cernCitatul se regaseste pe o placa expusa langa statuia lui Shiva in ipostaza sa de dansator cosmic, care a fost realizata in anul 2004 si care se gaseste la CERN, in Elvetia, la Centrul European de Cercetari in Particule Subatomice de la Geneva.
Nataraja sau Nataraj, reprezinta manifestarea zeului Shiva sub forma dansatorului cosmic, fiind o sinteza simbolica al unuia dintre cele mai importante aspecte ale filozofiei hinduse, si insumand totodata principiile centrale din scrierile Vedantice.
Termenul “Nataraj” se traduce prin “Regele Dansului” din sanskrita (nata = dans si raja = rege)
O alta interpretare a acestui cuvant o da Ananda K. Coomaraswamy ( filozof indian contemporan) care spune: “Nu exista nici o arta sau religie care sa se poate lauda cu o o imagine mai clara a activitatii lui Dumnezeu,…cu greu poate fi gasita o imagine mai fluida si mai plina de energie decat imaginea zeului Shiva dansand”

Care este semnificatia dansului lui Shiva, in traditia hindusa?
Dansul cosmic al lui Shiva este numit “Anandatandava,” care inseamna Dansul Extatic si simbolizeaza ciclurile cosmice ale creatiei si disolutiei, la fel ca si ciclul vietii si al mortii din lumea umana. Dansul lui Shiva insumeaza intr-o alegorie de imagini cele cinci manifestari principale ale energiei eterne: creatia, distrugerea, conservarea, ocultarea si gratia. Potrivit lui Coomerswamy,, dansul lui Shiva reprezinta de asemenea si cele cinci activitati ale sale: „Shrishti” (creație, evoluție); „Sthiti” (conservare, sau suport); „Samhara” (distrugere, disolutie); „Tirobhava” (iluzie, ocultare), și „Anugraha „(eliberare, emancipare, grație).
Caracteristica imaginii lui Shiva este paradoxala, ea sugerand linistea perfecta interioara in acelasi timp cu o activitate frenetica exterioara.
In incheiere, redam mai jos un fragment despre Shiva, extras dintr-un inspirat poem al lui Ruth Peel :

“[…]Sursa orcarei miscari,
Dansul lui Shiva,
Este cel care da ritm intregului Univers,
El danseaza in locurile demoniace
Dar sii in cele sacre.
El creaza si sustine,
Distruge si elibereaza.

Noi suntem parte din dansul sau,
Acest mit etern,
Si vai noua, daca orbiti fiind
De catre iluzie,
Ne desprindem din dansul cosmic,
Din armonia universala[…]”