Despre fizica si filozofia gandului

the universe is a giant brain3„In timp ce lumina călătorește cu circa 300.000 de kilometri pe secundă, gândurile ajung practic instantaneu la locul de destinatie. Gândul este mai fin decât eterul (n.n. Shivanada nu vorbește aici despre Akasha, materia subtilă ultimă, ale cărei vibrații produc întreaga manifestare, deci și gândul, ci de mediul subtil prin care se transmite electricitatea), mediul electricității.

Prin intermediul unei transmisii radio, un cântăreț care cântă la Calcutta poate fi ascultat în propriul nostru apartament din Delhi. Orice mesaj poate fi recepționat prin intermediul unor asemenea transmisii.
Într-un mod asemănător se comportă și mintea omului. Un sfânt ce emană valuri spirituale de pace, armonie și echilibru, trimite de fapt în lume gânduri de pace și armonie. Acestea călătoresc mai repede decât lumina în toate direcțiile, pătrunzând în mințile altor oameni și producându-le, prin fenomenul subtil al rezonanței, gânduri similare de armonie și pace. În schimb, un om angrenat în activități lumești, a cărui minte este plină de gelozie, răzbunare și ură, emite gânduri discordante ce pătrund la rândul lor în mințile a mii de oameni, creându-le stări asemănătoare, dizarmonioase.

Mediul prin care călătorește gândul

Dacă aruncăm o piatră într-un bazin cu apă, ea va produce o succesiune de valuri concentrice având drept epicentru locul impactului. Lumina unei lumânări va da și ea naștere unor valuri de vibrații eterice călătorind în toate direcțiiile, pornind de la centru.

În același mod, atunci când un gând, bun sau rău, străbate mintea unei persoane, el dă naștere unor vibrații în MANAS, (sau atmosfera mentală), care vor călători în toate direcțiile, la mare distanță de emițător.
Care poate fi mediul prin care călătorește gândul de la o minte la alta?
Cea mai bună explicație este că MANAS, sau substanța minții, umple ca un eter întregul spațiu, servind drept vehicul pentru gânduri, la fel cum PRANA este vehiculul pentru sentimente, lumină și electricitate, iar aerul pentru sunet. Eterul spațiului înregistrează gândurile

Forța sau puterea gândului este atât de mare, încât poți învârti pământul prin intermediul ei. Ea poate fi transmisă de la un om la altul. De pildă, puternicele gânduri ale marilor înțelepți de altădată, numiți și RISHIS, se păstrează încă înregistrate în AKASHA.

Yoghinii clarvăzători pot percepe aceste gânduri-imagine. Ei le mai pot încă citi. Suntem practic înconjurați de un ocean de gânduri. Plutim în acest ocean. Cu toții absorbim anumite gânduri și emitem altele în acest univers al gândurilor. Astfel, fiecare are propria lui lume a gândurilor, și toate aceste lumi se dizolvă în marele ocean al Minții Cosmice.

Gândurile sunt vii

Gândurile trăiesc. Ele sunt la fel de solide în lumea lor ca și o piatră în lumea fizică. Corpul nostru poate înceta să mai fie, dar gândurile noastre nu pot muri niciodată. Fiecare schimbare de gând este însoțită de o vibrație nouă în materia mentală. Gândul-forță are nevoie de o anumită materie subtilă (un mediu) pentru a putea acționa. De aceea, cu cât mai puternice sunt gândurile, cu atât mai devreme vor apare rezultatele lor. Când gândul este focalizat, dându-i-se o anumită direcție particulară, el va produce anumite efecte, direct proporțional cu puterea de concentrare a emițătorului (adică cu forța cu care acesta emite gândul). […]

Minunile vibrațiilor-gând

Orice gând care pornește de la voi este o vibrație ce nu va muri niciodată. El va continua să treacă prin vibrația sa toate particulele universului, și dacă este un gând nobil, sfânt și plin de forță, el va activa în mod similar toate mințile ce rezonează cu el. Acest mecanism va permite tuturor celor care vă seamănă să preia gândurile voastre în mod inconștient și să înceapă să emită gânduri asemănătoare, în funcție de propria lor capacitate lăuntrică. Rezultatul va fi că, chiar fără să cunoașteți consecințele propriilor voastre acțiuni, voi veți fi pus în mișcare forțe uriașe, amplificate prin puterea rezonanței, care vor înfrânge gândurile malefice emanate de cei egoiști sau răi.”

 

Extras din cartea “Puterea Gandului” de Swami Sivananda

Scroll to Top