De ce albinele sunt pe cale de dispariție?

beeCercetatorii au afirmat de curând ca una din cauzele dispariției coloniilor de albine este neonicotinoida, o formă de insecticid care acționează prin deteriorarea funcțiilor creierului și perturbarea sistemului nervos al albinelor. După o perioadă de excitabilitate nervoasa, insectele expuse la neonicotinoidă, paralizează și ulterior mor.

Într-un nou sudiu publicat de Universitatea Harvard din Statele Unite, Chensheng Lu, doctor în biologie si colegii săi, susțin că albinele expuse la neonicotinoidă sunt mult mai susceptibile de a suferi un colaps al coloniei decât cele care nu au fost expuse. Simptomul de colaps al coloniei (CCD) include un comportament extrem de imprevizibil al albinelor, albinele părăsindu-și colonia în timpul iernii fără a se mai întoarce înapoi. Acest comportament apare mai ales după expunerea la pesticidul mai sus amintit, care se pare că interferarează cu activitatea neurotransmițătorilor din creierele albinelor.

Cu toate că mai sunt încă necesare multe cercetări, e clar că neonicotinoida ar trebui să fie eliminată din arsenalul nostru de insecticide. În mod ironic, într-un efort de a ne proteja culturile contra dăunătorilor, s-ar putea să le distrugem din greșeală.

Fără albine, extrem de multe plante nu s-ar putea reproduce, iar aceasta ar duce la dispariția a aproximativ 40% din plantele pe care le cunoaștem printre care merele, ceapa, avocado si multe altele. Fără albine care sa fertilizeze plantele sau pomii fructiferi, am putea să pierdem pentru totdeauna foarte multe specii, iar o parte din ecosistem sa fie distrusă.

Aceasta este un semnal de alarmă de care ar trebui să ținem cont, având în vedere că suntem încă în măsură să salvăm aceste minunate insecte de la dispariție, și pe noi împreună cu ele!

 

Sursa: http://io9.com

Scroll to Top