Cum detoxifiem mintea?

Cum detoxifiem mintea?

Adică, felul în care putem elimina impuritățile mentale.

Ce sunt impuritățile mentale?

Desigur, gânduri sau trăiri impure, dar este important să înțelegem că impur este ceea ce ne împiedică să ne conectăm la noi înșine, la sufletul nostru cel viu, pentru a reuși trecerea de la ignoranță la cunoaștere, de la finit la infinit.

Pe de o parte, este necesar să eliminăm cele trei otrăvuri principale, din care rezultă sau derivă și celelalte impurități:

– maiyamala – impuritatea prin care luăm drept real ceea ce este ireal, ne simțim limitați și luăm decizii greșite bazându-ne pe aparenta limitare umană

– karmamala – impuritatea prin care ne atașăm de fructele acțiunilor, ceea ce duce la suferință și acțiuni de susținere a acumulării

– anavamala – impuritatea prin care ne simțim diferiți și separați de celelalte ființe, ceea ce duce la violență și egoism.

De aici, însă, apar și stările de instabilitate emoțională, emoțiile inferioare – invidia, gelozia, furia, frica, indiferența, nesimțirea, orientarea către exterior, lașitatea, dependența față de instincte.

Cum detoxifiem mintea în acest caz?

Meditația fundamentală este cheia, fiindcă pe măsură ce realizăm aceasta, ne distanțăm față de ceea ce genera atașament;
ne conectăm la o sursă interioară ce oferă și intensitate, stabilitate, detașare… și înțelepciune.

Nu există instrument mai puternic decât meditația fundamentală, care rezolvă problemele minții dintr-o poziție superioară, fiindcă ne conduce într-o stare de suveranitate asupra minții.

În final, desigur, accesăm o stare desăvârșită de inspirație, inteligență și de empatie.
Dar este important faptul că nu numai la final ci chiar în drumul până la final deja aceste impurități tind să se estompeze proporțional cu reușita meditației.
Oricum, simpla hotărâre de a nu manifesta tendințele inferioare, dacă este puternică, deși nu ne scapă de otrăvurile mentale ne ajută să nu apară efectul lor, chiar dacă nu sunt înlăturate, in acest fel, cauzele.
Dar cu o frână azi, cu una mâine, cu timpul tendințele inferioare slăbesc și în final dispar.
Totuși, dacă intenționăm să folosim mintea pentru a rezolva problemele minții de obicei nu reușim sau avem rezultate slabe.
Aici sunt prețioase metodele supramentale din yoga nondualistă Abheda.

În suita de procedee Shat Karmas există două tipuri de acțiuni care ajută la „detoxifierea minții”: Trataka și Kapalabhati.

Procedeul Trataka este o formă de concentrare care ne conduce la meditație cu obiect

Kapalabhati este o formă de pranayama care energizează atât de puternic capul și creierul încât mintea ne va funcționa într-o formă minunată. Totuși, acest procedeu purifică bioenergetic zona capului dar impuritățile mentale și emoționale rămân.

Autosugestia pozitivă poate fi de mare ajutor.

Rugăciunea este un instrument fascinant care ne poate scoate din multe „gropi emoționale” și evident Ananta, metoda acumulării Grației.

În cazul în care problemele legate de trăirile noastre se petrec având ca fundal starea de grație în care energia fundamentală Kundalini este trezită atunci este necesar să urmăm indicațiile specifice cazului nostru oferite de o persoană care are pricepere în această direcție.

Ce facem dacă, după ce am aplicat aceste metode, totuși, avem în continuare probleme? Continuăm. Nu înseamnă decât că încă nu e suficient.

 

 Leo Radutz, fondatorul sistemului Abheda, inițiatorul Revoluției OMului Bun

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top