2 octombrie – Ziua de nastere a lui Mahatma Gandhi

În ziua de 2 octombrie 1869, un om remarcabil se năștea în India. Visul acestui om a fost acela de a schimba umanitatea în bine. El a condus India către independență, și a inițiat mișcări sociale care au militat pentru non-violență, drepturi civile și libertate, în întreaga lume, până la sfârșitul vieții sale, când a fost asasinat în anul 1948. Acest om a fost bineințeles, nimeni altul decât marele Mahatma Gandhi.

Titlul onorific de Mahatma care în traducere înseamnă “ Marele Suflet” i-a fost acordat în anul 1914, ca o recunoaștere a tuturor meritelor sale excepționale care au transformat pentru totdeauna societatea indiană. În India el a mai fost denumit și Bapu sau “Tatăl”, spunându-i-se “Tată al Națiunii”.

În India, ziua sa de naștere este comemorată sub numele de Gandhi Jayanti, fiind de altfel o sărbătoare națională, iar pe plan international, 2 octombrie este Ziua dedicata Non-Violentei!

The Legacy of Gandhi

Filozofia lui Gandhi a fost o filozofie practică, pragamatică, orientată către lumea exterioară, constituidu-se într-un instrument pe care oricine îl poate folosi în  viața reala. Când a fost întrebat care este mesajul său către oamenire, el a răspuns

“ Mesajul meu este însăși viața mea!”

Pentru a-i celebra ziua de naștere (chiar daca cu o mica întârziere),  am selectat câteva dintre cele mai inspirate citate ale sale, care au și in ziua de astăzi aceeași semnificație majoră ca și atunci când au fost rostite pentru prima oară!

  • Victoria obținută prin violență este echivalentul unei înfrângeri, pentru că este întotdeauna temporară.
  • Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!
  • Non-violența este primul articol al credinței mele. Este, de asemenea, și ultimul articol al crezului meu.
  • Libertatea nu are nici o valoare dacă nu include și libertatea de a face greșeli.
  • Cei slabi niciodată nu iartă. Iertarea e puterea celor tari.
  • Nu trebuie să ne pierdem credința în umanitate. Umanitatea este ca un ocean, doar dacă câteva picături din ocean sunt murdare, oceanul nu va deveni și el murdar!
  • Iubirea și non-violența sunt similare în efectele lor.
  • Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele.
  • Legea iubirii este cea care conduce omenirea.
  • Fericirea te face dulce, încercările te fac puternic, regretele te fac uman, eșecurile te fac umil, succesul te face să strălucești, Dumnezeu te face să continui…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top