Guru Purnima – Ziua Maestrului Spiritual

Guru Purnima este o sărbătoare dedicată maestrului spiritual, cel care acționează ca o lumină călăuzitoare pentru căutătorul spiritual, aflat în drumul său către desăvârșire, către îndumnezeire. În această zi, discipolii își manifestă recunoștința față de maestru pentru învățătura, îndrumarea, susținerea și pentru lecțiile de viață primite.

Se crede că în această zi practica spirituală are un efect important prin care discipolul se poate apropia mai mult de Maestrul său, cât și de natura să divină.

Se sărbătorește de lunii plină, ziua ce poartă numele de Purnima, în luna hindusă Ashadu, care este, de obicei, în iunie sau iulie.

 

 

Această sărbătoare subliniază importanța relației Guru Shishya( maestru-discipol).

“Atunci când discipolul este pregătit, Maestrul apare.

Dacă discipolul nu( mai) este pregătit, Maestrul dispare.”

Ce este un maestru spiritual?

Guru sau învățătorul este considerat ca fiind un om ca toți oamenii dar care, datorită abilității pe care le manifestă poate oferi  învățătură spirituală și poate, deasemenea, gida un om în devenirea lui interioară. De aceea, atunci când manifestă starea de maestru este considerat ca fiind o manifestare a lui Dumnezeu sau o sursă a ghidării divine.

Maestrul este orice învățător, profesor sau altă persoană care te îndrumă într-o anumită direcție. Așa cum și părinții sunt maeștrii pentru copiii lor. Aceștia realizează în mic, ceea ce Dumnezeu face în mare în întreaga Creație.

Diferența în ceea ce privește Maestrul spirituall este aceea ca el te conduce spre desăvârșire, către realizarea supremă, care înseamnă să fii liber, viu și fericit, să fim în starea de unitate cu Infinitul din noi, dar și cu tot ce există. Înseamnă că nu depindem de exterior să ne simțim împliniți, ci că regăsim în noi tot ce avem nevoie pentru a fi fericiți, pentru a depășii orice obstacole.

El seamănă semințele cunoașterii prin care ajungem la realizarea supremă. În acest fel ajungem să îl cunoaștem pe Dumnezeu în inima noastră, să cunoaștem adevărul și să ne eliberăm de suferință, trăind adevărata realitate- aceea a identității între noi, lumea exterioară și Dumnezeu.

Pentru a ajunge la realizarea spirituală este nevoie de un maestru spiritual pentru că altfel este foarte probabil să nu putem singuri să trecem de limitele egoului.

Cum îl recunoaștem?

Există situația în care simțim că am găsit într-adevăr un maestru spiritual autentic, dar pentru aceasta este nevoie de o anumită trezire spirituală. În cazul în care nu putem simți acest lucru, putem evalua daca este un maestru spiritual autentic prin coerența învățăturii sale.

Atunci când găsim un maestru și alegem să îl urmăm este important să ascultăm îndrumările sale și în momentele în care nu înțelegem sau nu putem cuprinde cu mintea umană limitată ceea cel el spune. Uneori poate fi dincolo de ceea ce mintea noastra poate să cupridă. În aceste momente este important să ne abandonăm lui și să ne păstrăm încrederea în el pentru a putea depășii limita cu care ne confruntăm.

Este bine să ne găsim un singur maestru pe care să îl urmăm și nu mai mulți, pentru că învățăturile pot fi diferite și este posibil să apară posibilitatea să evităm momentele importante în care ne confruntăm cu limitele egoului și să le depășim.

Semnificația numelui

Cuvântul Guru este format din  gu și ru .

Gu înseamnă întuneric sau ignoranță și Ru înseamnă îndepărtarea întunericului, sugerând rolul maestrului spiritual, și anume acela de a elimina întunericul în viața discipolului său.

Acest cuvânt sanscrit se poate traduce prin „cel care ne eliberează de ignoranță”

Semnificația acestei zile

Guru Purnima coincide cu ziua de naștere a lui  marelui rishi Ved Vyasa, mare înțelept considerat ca fiind Ady Guru sau Guru primordial, cel care a scris Vedele, Puranele și Mahabharata. Din acest motiv s-a considerat ca ziua lui de naștere să fie celebrată ca și ziua maestrului în general.

Rolul și importanța maestrului a fost foarte bine reliefată în marile epopee indiene precum Ramayana și Mahabharata.

Prin urmare Guru Purnima este, de asemenea, sărbătorită și ca Vyasa Purnima.

Se spune că în această zi, Lordul Shiva a devenit Adi Guru – primul Guru și a oferit cunoștințe Saptarishis.

Ziua este sărbătorită și de către budiști, fiind considerată ziua în care Buddha a atins iluminarea și a ținut prima sa predică la Sarnath.

Consilierul ayurvedic senior, Dr Vishakha Mahindroo, spune:

„Veda Vyasa, a structurat cele patru vedete, a compus epopeea Mahabharata, a creat fundamentul pentru numeroase Puranas și vaste enciclopedii sacre hinduse. Guru Purnima reprezintă data la care Lordul Shiva, ca Adi Guru sau guru original, i-a învățat pe cei șapte rishis care au fost văzătorii Vedelor. În Sutra Yoga, Ishvara ca Pranava sau Om se spune că este Adi Guru al Yoga. Domnul Buddha s-a spus că a dat prima sa predică în această zi la Sarnath, reflectând puterea acestui timp sacru. ”

Ritualurile Guru Purnima și Guru Pooja

 

Cu ocazia acestei zile, au loc diverse activități spirituale, în diverse temple, ashramuri sau alte locuri, printre care și Guru Pooja, cântări, rugăciuni și post.

La temple se pregătesc mese festive, cu preparate specifice acestei ocazii, precum Charnamrit (o combinație de caș dulce și fructe uscate) împreună cu alte delicatese simple, dar delicioase, care includ Ladoos, Gulab jamuns, khichdi, Puri Choley, Barfi și câteva alte lucruri.

Pentru un discipol a-și întâlni maestrul înseamnă a găsi o „mamă” care acceptă să îl poarte nouă luni, pentru a-l ”naște” Lumii spirituale. Odată ce s-a născut, adică s- a trezit, ochii săi descoperă frumusețea Creației, urechile sale ascultă Cuvântul divin, gura sa gustă hrana cerească, picioarele sale îl duc în diferitele locuri ale spațiului pentru a face Binele și mâinile sale învață să creeze în Lumea subtilă a sufletului.”

 „Dar voi trebuie să știți că un adevărat Maestru, în sensul spiritual al termenului, este o ființă care, în primul rând, cunoaște Adevărurile esențiale, nu ceea ce oamenii au scris, creat sau povestit, ci esențialul după Inteligența cosmică. În al doilea rând, el trebuie să fi avut voința de a domina totul, de a stăpâni și controla totul în el și să fii reușit. În fine, această știință și această dominație pe care el le-a cuceri tnu trebuie să servească decât manifestării tuturor calităților și virtuțile unei iubiri dezinteresate. După dezinteresul său veți recunoaște un adevărat Maestru.” Din cartea „Viața maeștrilor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top