Ziua internațională a voluntariatului - 5 decembrie

Ananda Kali05/12/2019

RADIO OM BUN
un radio pentru suflet, minte si spirit

Acum citim articolul
„ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” Acharya Leonard

„Să poți, să ai cui și să faci Binele este, de fapt,
un privilegiu al existenței noastre.”

Acharya Leonard

Astăzi, 5 decembrie celebrăm firescul de a face Binele și iubirea manifestată prin acțiuni dezinteresate, care în yoga se aprofundează în cadrul lecțiilor despre Karma Yoga - yoga acțiunii.

Iar pentru noi, la Abheda, această zi are o semnificație deosebită, fiindcă ne raportăm cu bucurie la misiunea noastră... 🙂
„Să dobândim măiestria în a face binele!”

De fapt, voluntariat nu înseamnă neapărat să facem ceva pentru care nu suntem plătiți

Desigur, mai ales acțiunile probono sunt voluntariat, dar conceptul de Karma Yoga este fascinant și merge mult mai departe, putând genera un sens fundamental vieții oricui.

Chiar dacă suntem angajați și avem salariu ori chiar dacă primim o recompensă (din perspectiva celui care oferă aceasta) pentru munca realizată,
este fundamental să facem totul cu atitudinea interioară că ceea ce am primit (dacă am primit) nu reprezintă o contravaloare a ceea ce am oferit ci un alt dar pe care viața, prin cineva, ni l-a făcut.

În această zi ne putem raporta cu admirație, recunoștință și chiar iubire la cei ce dăruiesc timp, energie, compasiune, talent și diverse abilități, pentru a face Binele, fără a aștepta ceva în schimb.

Sărbătoarea a fost înfiinţată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1985 pentru a evidenţia contribuţia importantă a acţiunilor de voluntariat în dezvoltarea societăţii, dar şi pentru a oferi exemple de urmat în acest sens.

Aceasta zi este un prilej pentru organizaţiile ce desfăşoară acţiuni de voluntariat cât şi pentru voluntari de a sărbători eforturile lor depuse de-a lungul unui an, de a împărtăşi cu ceilalţi valorile pe care le preţuiesc şi de a-şi promova munca în cadrul comunităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, agenţiilor ONU, autorităţilor guvernamentale sau în cadrul sectorului privat.

United Nations

De ce voluntariat?

Pentru că trăi viața având un sens clar, autentic și a face Binele pentru noi și Binele pentru alții este un privilegiu.

Uităndu-ne la felul în care a ajuns societatea, am putea spune despre voluntari că sunt o specie diferită de oameni, dar totuși, a face voluntariat stă la îndemâna noastră, a tuturor. Lumea noastră are mare nevoie de făcători de Bine.

Voluntariatul ne împlinește sufletește și ne ajută să dobândim sau să amplifcăm virtuți umane excepționale, cum ar fi: generozitatea, compasiunea, entuziasmul, responsabilitatea sau spiritul de ințiativă. Pe lângă acestea, cei ce fac voluntariat mărturisesc faptul că i-a ajutat să se cunoască mai bine pe ei înșiși.

Atitudinea de voluntar poate fi aplicată și în viața de zi cu zi

Când facem voluntariat, este important să fim detașați de munca noastră și de rezultatele ei. Chiar dacă nu suntem remunerați pentru efortul nostru, pentru a fi cu adevărat voluntari, este important să nu așteptăm laudă, mulțumiri din partea celor ajutați sau orice alt fel de „plată”.
Totuși, există situații în care este posibil să ne fie oferite diverse pentru munca depusă. În acest caz, putem accepta respectivele ofrande dacă ne putem raporta la ele ca la un cadou neobligatoriu, opțional, nu ca la o contravaloare a efortului nostru.

Putem să ne însușim această atitudine și să o folosim inclusiv în felul în care ne raportăm la mersul la serviciu, pentru care suntem plătiți. Adică să ne raportăm la banii câștigați cu detașare, nu ca la un schimb.

Şi doar acela este mare care ştie să transforme vocea vântului într-un cântec ce se aude şi mai alinător datorită dragostei sale.
Munca este dragostea scoasă la lumină.
Şi, dacă nu poţi să munceşti cu dragoste ci cu scârbă, atunci mai bine părăseşte lucrul tău şi aşează-te la poarta templului spre a primi pomană de la cei care cu bucurie muncesc.

„Profetul” - despre muncă, khalil gibran
Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
Top magnifiercross