17 reguli yoghine simple de hranire

Reguli simple de hranire inteleapta

Oricine poate beneficia din aplicarea acestor reguli. Persoanele care aspiră să trăiască viața trăind spiritualitatea în mjlocul vieții acorda atentie mare momentului hrănirii.

Hrănirea poate fi o ocazie minunată și… zilnică de comuniune cu Dumnezeu!

Modul în care ne hrănim este la fel de important ca și ceea ce mâncăm.

Până și hrana care de obicei provoacă dezechilibre poate fi digerată mult mai bine dacă se respectă anumite reguli legate de hrănire. Dacă ingerăm alimente benefice într-o manieră eronată, digestia va fi afectată prin apariția flatulenței, a indigestiei și formare de toxine în organism. Dacă însă se respectă anumite reguli de administrare a hranei și se aleg alimente benefice organismului, digestia va fi optimă.

 

Avantajele practicării regulilor din Yoga Hrănirii:

  • ne bucurăm muuult mai mult de mâncare, chiar și dacă este o mâncare simplă
  • simțim ceea ce este bun la hrana nostră, chiar și prana sau chi-ul din mâncare
  • simțim și ce nu este foarte in regulă, impur sau toxic și, deci, ne putem feri
  • obținem sănătate autentică prin ceva simplu – actul hrănirii zilnice
  • extragem mult mai multă prana (energie) din mâncare, deci putem să mâncăm mai puțin fără nicio frustrare
  • digestia este mai ușoară și completă
  • actul hrănirii se transformă înt-o întâlnire cu Miracolul și Paranormalul ori chiar cu Dumnezeu.

Regula ZERO

Actul hrănirii trebuie să înceapă în Inimă,
să se petreacă în Inimă și
să își găsească aparentul sfârșit în Inimă
(desigur este vorba de inima subtilă, nu de cea fizică).

Adică să fim cât mai interiorizați
cu atenția principală – de exemplu, în mijlocul pieptului sau către Sine – in timp ce folosim toate celealte simțuri pentru a ne bucura de mâncare.

Aceasta regula este recomandată ca fiind fundalul oricăror trăiri pe Calea Inimii – Abheda sau Adya Tantra (yoga și tantra identității fundamentale dintre fiinta umană, lume și Dumnezeu).

Ceva de genul acesta realizăm atunci când închidem ochii li gustăm cu toată ființa noastră o căpșună minunată.

 

Alte reguli

1. Începem fiecare masă cu Prasada
Aceasta simplă invocație schimbă perspectiva pe care o avem asupra mâncării din fața noastră, înlăturând lăcomia. Spiritualizarea actului de a ne hrani ne ajută să „mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca.”
Detalii despre Prasada AICI

2. Este bine sa mancam in tacere
Oricând avem posibilitatea de a alege, este bine să practicăm MAUNA (tăcerea absolută) în timpul mesei. Acest lucru aparent simplu, ne ajută să fim mai prezenți și mai conștienți de ceea ce facem, de cantitatea și calitatea hranei. De asemenea, putem să dăm o valoare vindecătoare hranei, lucrând cu afirmații pozitive, amprentând prana (energia) din mâncare cu o stare elevată, pozitivă.

3. Onorăm și respectăm hrana în sufletul nostru
Hrana este întotdeauna un sacrificiu. Este ceva viu sau care a fost viu sau a aparținut de ceva viu ce a fost sacrificat pentru ca noi să trăim.

4. Starea de smerenie – Vinaya Mudra (explicată AICI)
Este esențială fiindcă ne poziționează într-o perspectivă de autenticitate pentru a putea trăi actul hrănirii ca o mare șansă de a descoperi Frumusetea Vieții.

5. Considerăm fiecare îmbucătură ca un dar prețios
de nectar divin pe care l-am primit de la viață încă o dată astăzi.

6. Ne ferim de lăcomie
Lăcomia este un fel de a mânca animalic, produce excese și nu înțelegem mare lucru din mâncare. Obținem un singur lucru – ne umplem stomacul – de obicei mult prea mult.
Actul hrănirii nu este un concurs de viteză!

*Starea de detașare atunci când mâncăm ne face  să ne simțim liberi față de această nevoie aparent zilnică de a mânca.

7. Mestecăm hrana
până când aceasta capătă o consistență semi-lichidă, înainte de a o înghiți.
Mestecăm hrana lichidă sau apa ca și când ar necesita atenție ca și o hrana solidă.

8. Fără distragerea atenției
Nu mâncăm privind televizorul, fiind antrenați într-o discuție importantă sau citind.

9. Nu consumăm cantități mari de lichide
în timpul meselor, căci acestea, la rândul lor, slăbesc puterea de digestie.
O jumătate de cană de apă la temperatura camerei reprezintă cantitatea medie permisă.

Dacă felurile de mâncare consumate sunt uscate, acestea pot necesita un aport mai mare de lichid, pe când consumul de supe sau mâncăruri zemoase pot suprima complet necesitatea consumului de apă în timpul mesei.

8. Consumăm pe cât posibil numai hrana preparată cu grijă,

de ființe echilibrate. Energia emoțională a persoanei care gătește se transferă asupra hranei. Evităm hrana preparată de cineva care manifestă resentimente.

9. Facem din actul hrănirii un mic ritual benefic
Ne acordăm o pauză, ne relaxăm și spunem o scurtă rugăciune sau ne raportăm la un principiu benefic, înalt, înainte de a începe să mâncăm.

10. După masă ne relaxăm
pentru scurt timp, pentru a permite digestiei să decurgă nestingherită. Sau facem scurte plimbări liniștite.

11. Mâncăm cu moderație
până când cca ¾ din capacitatea stomacului s-a umplut.

12. Lăsăm să treacă minim cca trei ore
între mesele succesive, pentru a beneficia de o digestie completă.

13. Digestia este mai intensă în perioada prânzului
când Soarele este la zenit. Ritmurile organismului reflectă ritmurile universale. De aceea, este cel mai bine să consumăm masa cea mai consistentă a zilei în perioada prânzului. Micul dejun și cina trebuie să fie ușoare.

14. Lichidele reci reduc focul digestiv
și afectează digestia. Acest efect este valabil nu doar în timpul meselor, ci în permanență.
Toate lichidele ingerate în timpul mesei este bine să fie la temperatura camerei sau ceva mai călduțe.

15.Alegeri alimentare înțelepte
O soluție foarte bună ar fi să mâncăm o dată pe zi, iar în rest să consumăm lichide – apă, sucuri de fructe sau legume.
În acest fel are loc un proces de regenerare și însănătoșire care armonizează întregul organism.

16. Alimentația bazata pe plante
Cel mai bine este dacă renunțăm complet la carne în hrana noastră. Există, desigur, multe nivele de alegere sănătoasă – vegan, raw vegan, alimentatia alcalină, vegetarian ketogenică și altele.

17. Repausul alimentar
Este bine ca fiecare om, cu excepțiile precizate, să dedice o zi e săptămână repausului alimentar – postul negru numai cu apă Anaharin descris AICI, pentru detoxifiere, regenerare, întinerire și însănătoșire. Efectele Anaharin sunt atât de valoroase, incât nu avem cuvinte suficiente pentru a lăuda acest procedeu simplu.

 

 

profesor yoga Leo Radutz,

fondatorul sistemului Abheda,

inițiatorul Revoluției OMului Bun

Scroll to Top