Reguli in Zendo

Zendo este spatiul in care se realizeaza Zazen.
Zazen inseamna ”pur si simplu a sta”, dar acest ”pur si simplu” este toată realizarea in zen.
Spatiul in zendo, obiectele si gesturile trebuie sa fie cat mai simple si clare.
In zendo manifestam o anumita smerenie care este, de fapt , o smerenie fata de eu-l nostru superior Sinele Suprem, fata de care ne raportam.

Deci…
Inainte sa intri in zendo, scoate-ti pantofii si pune-i in locul indicat.
Intoteauna intra in zendo cu stangul.
Inainte sa te asezi sa meditezi, pune-ti mainile cu palmele impreunate ca pentru rugaciune, la cativa centimetri in fata pieptului, cu bratele paralele cu solul – o pozitie a mainilor numita gassho in budismul Zen – si inclina-te care altar, care poate fi numai un betisor parfumat aprins pe o masuta din camera. Gassho se foloseste adesea cu o plecaciune, pentru a-i saluta pe ceilalti si a le arata respect. Pozitia aceasta e similara cu mudra namaste din meditatia yoga.
Cand treci prin incapere sa ajungi la locul tau, schimba-ti directia de mers in unghi drept. Nu merge in serpentine, nu traversa direct in fata altarului si nu in diagonala. Cand esti in zendo, misca-te intotdeauna si intoarce-te in sensul acelor de ceasornic. Bineanteles, nu deranja pe nimeni din cei care mediteaza.
Pune-ti din nou mainile in pozitia gassho si inclina-te spre locul tau si spre cei care mediteaza de fiecare parte a ta, care vor raspunde cu plecaciunea gassho.
Intoarce-te in sensul acelor de ceasornic spre ceilalti oameni din camera, inclina-te catre ei in gassho. Ei iti vor raspunde la fel.
Aseaza-te pe zafu (o pernuta speciala pe care stai cand meditezi) sau pe o bancuta de meditatie. Oricare dintre acestea poate fi asezata pe un covoras gros sau pe o salteluta numita zabuton.
Intoarce-te in sensul acelor de ceasornic catre perete, ca sa meditezi in stilul Soto. Intoarce-ti fata de la perete si mediteaza cu privirile spre centru incaperii in stilul Rianzi.
Stai jos si incepe sa meditezi!
Cand ai terminat, ridica-te, inclina-te din nou si paraseste incaperea urmand aceleasi miscari ca atunci cand ai intrat.

………………….
Zen este una dincele mai frumoase si directe cai din fasciculul metodelor pentru trăirea spiritualitatii in mijlocul vietii si, in opinia noastră, are o profunda legatura cu Calea directa a Inimii.

Leo Radutz
Societatea Academica AdAnima

Scroll to Top