Polii magnetici ai soarelui se inverseaza

soare-pete-solare-afp

Potrivit observatiilor efectuate de cercetatorii de la NASA, aceasta inversare completa de polaritate, se produce la apogeul fiecarui ciclu solar de 11 ani. Apropiindu-se de punctul care marcheaza jumatatea celui de-al 24-lea ciclu solar, polul sudic al Soarelui se va deplasa catre polul nordic, inversand astfel polaritatea campului magnetic.“Se pare că suntem nu mai departe de trei-patru luni distanță de o inversare completă a polarității câmpului solar”, a declarat Todd Hoeksema, fizician și directorul Observatorului Solar Wilcox din cadrul Universității Stanford, într-un comunicat postat pe site-ul agenției spațiale americane. “Această modificare va avea o mulțime de efecte în tot Sistemul Solar”, a adăugat el.

Expertii de la Nasa precizeaza ca schimbarea de polaritate va avea anumite efecte asupra heliosferei, domeniu solar care se intinde dincolo de planeta Pluto cu cateva miliarde de kilometri, dar unul dintre efectele majore la care ne putem astepta va consta in aparita unui spatiu furtunos in jurul planetei noastre.

In cazul producerii unor furtuni geomagnetice, de catre exploziile solare care vor avea loc mai intens in aceasta perioada, este posibil  ca ele sa afecteze campul magnetic al planetei. Aceste perturbari pot sa influenteze sistemele de comuncatii  la nivel global,  sau pot periclita activitatea navetelor spatiale si astronautilor care se afla in spatiu. Insa “impactul major se va produce asupra retelelor de electicitate. Vor fi pene masiv de curent, ne vor trebui ani intregi sa ne revenim”, sustine astronomul Daniel Baker.

Totusi exista si o parte frumoasa a fenomenului, si anume faptul ca se pot observa superbe aurore boreale, care vor deveni vizibile dincolo de zona Cercului Polar.

Ciclul de 11 ani regleaza activitatea solara, iar in acest an de maxima activitate solara, care marcheaza apogeul  activitatii solare, se vor putea observa cresterea numarului de pete solare si a nivelului de turbulente solare. Totusi  fizicienii au precizat ca apogeul activitatii solare din acest an, este unul dintre cele mai slabe, observate pana in prezent, avand un nivel relativ minim de activitate solara.

 

Pentru subtitrarea filmuletului, click pe captions ( primul dreptunghi ) -> click pe translate captions -> alege din lista limba romana si da ok!

susrsa: internet

 

Scroll to Top