Partea întunecată a Ayahuascăi

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

Articol de Jonathan Evatt

Sursa: https://jonathanevatt.com/warning-dark-side-ayahuasca-1390/

Un număr tot mai mare de oameni se îndreaptă în prezent spre folosirea ayahuascăi pentru înțelegere spirituală, vindecare, experimentarea altor realități și încă multe altele. Unii consideră ayahuasca ca stând la baza căii lor spirituale. Dar este ayahuasca cu adevărat bună? În materialele despre ayahuasca de pe internet, în filme, documentare, în cărți și materialele promoționale ale oamenilor care oferă ceremonii cu ayahuasca, rareori se vorbește despre potențialele probleme și pericolele utilizării acestei plante. În ultimii ani, mai mulți oameni mi-au cerut opinia despre Aya (ayahyasca) iar feedbackul pe care l-am primit a fost că le-an oferit o perspectivă mai profundă, mai largă și mai utilă decât ceea ce au auzit anterior.

Stuart Wilde, profesor aparținând curentului New Age este cel care a adus ceremonia cu ayahuasca în prim-planul atenției publice. Odată cu apariția cărții sale Supernatural, cercetătorul de arheologie alternativă, scriitorul Graham Hancock a crescut, de asemenea, gradul de conștientizare al ayahuascăi. Poate că prima persoană care i-a atras într-un mod semnificativ pe occidentali către ayahuasca (și unul dintre componentele sale chimice, DMT) a fost Terence McKenna. Sunt familiarizat cu opera fiecăruia dintre acești trei lideri, admirați pentru contribuția lor semnificativă asupra aspectelor spirituale ale existenței – și totuși, am văzut că au abordat foarte puțin, sau aproape deloc partea potențial întunecată a ayahuascăi. Poate că aceasta înseamnă că nu are un astfel de aspect. Sau că ayahuasca este toată numai Lumină și Iluminare? Nu mă deranjează să fiu cel care să afirme contrariul. În acest articol intenționez să vă ajut să înțelegeți de ce și ce anume să urmăriți dacă decideți să vă aventurați în spațiul misterios al acestei băuturi sacre.

Înainte de a continua, doresc să clarific că nu sunt împotriva folosirii ayahuascăi sau a oricărei alte plante entheogene autentice și tradiționale. Toate își au locul lor în marea perfecțiune a Vieții. Cheia este să știm cum să o abordăm în mod corect, la locul și momentul potrivit și într-o stare mentală adecvată. De asemenea, să știm cum să percepem în siguranță ceea ce se intâmplă. Dar oare cunoaștem provocările cu care ne putem confrunta atunci cănd folosim această plantă? Atât lumina cât și întunericul sunt o provocare. Deci, scriu acest articol dintr-o perspectivă rațională, vrând să ofer o înțelegere mai exactă a ceea ce se poate întâmpla unei persoane care participă la un ritual cu ayahuasca. Există informații din belșug pe Internet despre energia “pozitivă” a ayahuascăi, așa că nu intenționez să mă concentrez pe asta, dar nu pentru că nu ar exista aspecte potețial pozitive ale acesteia, dimpotrivă, sunt o mulțime.

Entitățile

Principala problemă pe care am întâlnit-o la cei care au folosit ayahuasca – și la cele mai multe substanțe care modifică starea de conștiință – este infiltrarea entităților în câmpul auric al acestora. De fapt, din experiența mea, am întâlnit foarte puțini oameni care au folosit ayahuasca și care nu aveau entități atașate corpului lor de lumină.

Nu presupun că utilizarea ayahuascăi este singura sursă, sursa primară sau doar una dintre sursele din care provin aceste entități. Așa cum am menționat mai sus, un mare număr de oameni se confruntă (fără să știe) cu efectele intruziuniilor sau atașamentelor psihice, chiar dacă nu au folosit niciodată plante psihoactive. Cu toate acestea, merită să subliniez că există un număr remarcabil de situații în care am constatat un grad semnificativ de intruziune psihică la cei care au utilizat în mod direct ayahuasca. Voi adăuga că partenera mea cu care am fost împreună timp de cinci ani, care practică medicina energetică shamanică, fiind o femeie cu o viziune spirituală uimitoare – pe care numai primul meu profesor spiritual și șaman din Columbia, o putea depăși, a încercat să explice acest fenomen contribuind la elaborarea articolului. În practica ei extensivă de vindecare, cât și în timpul călătoriilor noastre globale, ea a identificat de multe ori oamenii care au luat ayahuasca pur și simplu prin observarea câmpului lor auric, De asemenea, a idendificat rapid și cu precizie persoanele care au fumat canabis în același mod. De obicei, ceea ce ar fi făcut mai întâi ar fi fost să ia în considerare entitățile care erau atașate de acești oameni. Însă, doar adresându-le o mică întrebare, aceștia confirmau că au folosit ayahuasca. Din nou, acest lucru nu înseamnă în mod logic sau implică faptul că toți cei care iau ayahuasca au și entități. Prietena mea vedea entitățile și urmărea sursa lor. Alte surse obișnuite pentru acestea erau vrăjitoria, traumele, legăturile de familie, alcoolul etc. Cu toate acestea, ar trebui să subliniez că intruziunea entităților nu este singurul element care aparține “părții întunecate” a ayahuascăi.

Voi adăuga, de asemenea, că problema entităților este mai mare, atunci când vine vorba de oameni (foarte mulți) care fumează în mod obișnuit canabis. Din experiența mea și cea a numeroșilor consumatori (de canabis) pe care i-am putut studia, canabisul este un atractor major de entități (fiind de asemenea o cauză a decăderii spirituale). Dar deja am mai scris despre asta și doresc să mă concentrez pe ayahuasca în acest articol.

Din nefericire, în culturile noastre “occidentale” s-a pierdut cunoașterea aspectelor subtile legate de entități. Cred că creștinismul a avut un rol important în pierderea acestor cunoștințe. Creștinismul ortodox a concentrat oarecum toate formele de entități și ființe anorganice într-un personaj demonic numit “Satan” sau “Lucifer”. În același fel, multe zeități păgâne și precreștine au fost adunate ntr-un personaj cu atribute divine, denumit “Dumnezeu”. Pierderea cunoașterii noastre asupra acestor aspecte ale realitații subtile poate fi comparată cu eliminarea tuturor cunoștințelor (inclusiv a cunoștințelor istorice) a multor culturi umane de pe Pământ și concentrarea tuturor într-o singură ființă numită X-Man, ceea ce ar reprezenta o pierdere de bogăție, înțelegere și diversitate. Cam așa s-a întâmplat și cu pierderea cunoașterii noastre asupra entităților și ființelor anorganice.

De ce este important acest lucru? Pur și simplu, pentru că marea majoritate a oamenilor pe care îi întâlnesc sunt afectați de entități. În Huna antică Hawaiiană (învățătură de tip șamanic) așa cum am învățat-o eu și care provenea dintr-o linie genetică veche și rară, spre deosebire de Huna, care este populară astăzi, aceste entități sunt numite Malu. Malu se traduce prin “spirite care iau viața”. Acestea sunt spirite sau entități care devalorizează viața, o depreciază, o consumă. Dacă intrați într-o relație cu un Malu (indiferent dacă știi sau nu), veți fi afectat de el. Aceasta se va hrăni din fluxul vieții care curge prin voi și prin relațile voastre. Psihologia modernă ar putea argumenta că aceste Malu sunt pur și simplu aspecte ale propriului nostru psihic. Acest lucru este posibil, deși nu reușește să explice în mod adecvat câteva lucruri importante. Oricum, acestea sunt în detrimentul bunăstării noastre și au un impact foarte real asupra oamenilor.

Merită menționat faptul că, după eliminarea entităților (sau Malu) din câmpul energetic al unei persoane, aceasta vor experimenta niște schimbări palpabile. Îndepărtați un Malu furios și cineva ar putea constata că încetează să mai aibă probleme cu furia. Îndepărtați un Malu cu o înclinație spre alcool, iar cineva cu o problemă de lungă durată legată de alcool se va trezu brusc “vindecat” de această problemă. Aș putea cita sute de exemple din viața reală, însă pentru moment este suficient. Sunt convins că v-am oferit o imagine de ansamblu a fenomenului cu care avem de-a face.

Ceea ce am descoperit este că atunci când oamenii devin “luați” (un termen frecvent folosit asupra unei persoane care ia droguri), corpul luminos le-a devenit într-o oarecare măsură, vacant, creând un fel de vid. Acest “spațiu” este destinat să fie ocupat de conștiința simțitoare. În cazul în care conștiința dvs. simțitoare a ieșit afară din corp, este posibil ca altcineva să îl ocupe. Problema este că acest oaspete neinvitat este prosibil să rămână agățat chiar și după întoarcerea conștiinței în corp.

Lipsa de conștientizare legată de existența acestor entităților și modurile în care se leagă și afectează omul este un aspect care face consumul ayahuascăi o experiență potențial dăunătoare. Este un aspect a ceea ce se ascunde în umbra ayahuascăi. Fosta mea partenera (vindecătoare cu energie și shaman extrem de talentat) a lucrat pe un număr semnificativ de clienți care sufereau de simptomele negative apărute în urma consumului de ayahuasca. Problema principală cu care se confruntau aceștia erau entitățile din sistemul lor energetic luminos. Consecințele unor astfel de intruziuni variază larg, de la insomnie, paranoia, izbucniri emoționale, schimbări de dispoziție, depresie, până la boli fizice și multe altele.

Entitățile unei singure persoane pot afecta persoanele cu care aceasta intră în contact. Recent, o studentă dragă și prietenă de-a mea a intrat într-o relație cu cineva care consuma ayahuasca ca parte a căii sale spirituale (prin Biserica Sante Diame). Prietena mea și cu mine i-am arătat că după ce a început această relație, numeroase umbre au început să apară în interiorul personalității sale, precum și o serie de entități legate de consumul de droguri care o afectau pe diferite niveluri. Trebuia doar să mă conectez cu acestă studentă și imediat vedeam cum entitățile o perturbă, ca o consecință a relației pe care o avea. Pur și simplu, ea a fost contaminată în mod subtil. Fotografiile pe care le-am văzut de la ea, de când a început să se întâlnească cu acest bărbat, mi-au arătat că are entități care o afectează.

Inutil să mai spun că, după ce a început relația cu acest bărbat, legătura ei cu prietena mea și cu mine aproape a încetat printr-un lanț de evenimente instigat inconștient de partenerul ei. Desigur, în timp, lucrurile se vor lămuri, cu toate acestea nu pot decât să renunț și să las evenimentele să se desfășoare. Acesta este unul din multele exemple, despre cum entitățile afectează oamenii direct și indirect prin intermediul ayahuasca.

Poate că cea mai mare provocare legate de entități sau Malu este că majoritatea oamenilor nu știu că le au. Când nu suntem identificați cu poziția de Martor (cu Sinele nostru lăuntric) ne identificăm cu obiectele percepției noastre, cu lumea fenomenală, cu egoul. Entitățile ne pot afecta pe toate nivelurile, de la cel emoțional și mental până la cel fizic. Majoritatea persoanelor întâlnite care au realizat ceremonii cu ayahuasca aveau una sau chiar mai multe entități nou dobândite nefiind deloc conștiente că erau parazitate. Eventual se simțeau puțin “terminate”, fiind tentate să pună acest fapt pe seama procesului lor de vindecare sau ajustare din cauza “uimitoarei ceremonii” prin care tocmai trecuseră. În realitate, însă aveau o nouă “companie”.

 

Forțele demonice

Când am călătorit îtimp de 7 săptămâni n Peru și lucram cu ayahuasca, am întâlnit un bărbat în vârstă foarte interesant. El petrecuse mulți ani călătorind în America de Sud, documentându-se despre folosirea ayahuascăi. Din câte îmi amintesc făcea un documentar. Întâmplarea face ca acest om să fie clarvăzătoar. În timpul unei conversații cu el, acesta a făcut observația că a întâlnit foarte puțini ayahuasqueros care nu lucrează cu demoni sau cu forțele demonice. El a făcut acest comentariu deoarece era încântat că Ayahuasquero care ne conducea ceremoniile cu ayahuasca nu lucra cu forțe demonice. El a spus că acest lucru este rar și trebuie respectat.

De ce ar lucra un Ayahuasquero cu forțe demonice? Din câte îmi dau seama, este vorba de mai multă putere. Atunci când sunteți capabili să vindecați, acest lucru vă oferă putere și statut într-o societate – la fel cum a fi doctor dă putere și statut oamenilor din societatea noastră – există întotdeauna tentația de a folosi tot ce se poate pentru a crește capacitățile de vindecare. Mulți dintre medicii noștri occidentali nu reușesc să vadă greșelile în utilizarea produselor farmaceutice și a procedeelor invazive excesive, cu prețul ignorării alternativelor naturale, deoarece le oferă senzația unui nivel crescut de putere. Același lucru se poate întâmpla și cu vindecătorii tradiționali, cum ar fi Ayahuasqueros. Diferența este că acum avem de-a face cu evenimente și împrejurări din alte dimensiuni.

Inutil să spunem că, dacă forțele demonice sunt utilizate de Ayahuasquero pentru a lucra în spațiul de vindecare atunci când utilizează ayahuasca, vor exista consecințe negative. Cam atât despre asta, deocamdată.

 

Implanturi, săgeți psihice, pachete și energii intruzive

Acesta este un subiect important pe care îl voi atinge doar pe scurt. Voi începe cu o poveste. Cei dintre noi care sunt conștienți în târâmurile metafizice sunt capabili să învețe cum să se angajeze în războiul psihic. Denumirea obișnuită pentru acest lucru este Magia neagră sau Vrăjitoria. Unul dintre instrumentele disponibile pentru un vrăjitor sunt săgețile psihice sau săgețile otrăvitoare psihice. Aceste săgeți pot fi utilizate pentru a purta intenții greșite sau pentru a transporta energie toxică în câmpul de energie luminos al țintei.

Un alt instrument este pachetul psihic. În timpul călătoriei mele din nordul Perului am cunoscut un bărbat care venise să lucreze cu Ayahuasquero cu care lucram și eu. Era prieten cu cel care făcea documentarul despre ayahuasca. Au venit împreună. Acest tânăr, pe nume Benjamin, avea o poveste interesantă.

Benjamin era de relegie catolică, având multe necazuri în viața sa. Se întâmplau lucruri ciudate și negative. Juan, cel care era clarvăzător, i-a spus lui Ben că a fost supus atacului psihic, fiind influențat de energii întunecate sub formă de pachete magice. Benjamin nu a crezut nimic din asta și l-a ignorat pe Juan. Dar, după un timp, Ben a experimentat atâtea evenimente negative în viața lui, încât a fost dispus să îl asculte pe Juan.

Juan i-a spus lui Ben să viziteze un șaman din Lima pentru a elimina energiile negative. Șamanul a organizat o ceremonie de vindecare pentru acesta, iar Ben a povestit că 8 pachete s-au materializat căzând în spațiul din jurul corpului său. Acum este posibil ca acest vindecator să fi făcut un fel de manevră, pentru a crea această iluzie, cum că aceste pachete s-au manifest în aer și au căzut pe podea. Dar Ben le-a putut vedea cum au căzut din spațiul care îi înconjura corpul. A deschis unul – și a făcut fotografii, pe care le-am văzut și eu- pachetele conțineau ierburi, o mică efigie a unui bărbat, niște pietre mici, etc. Vindecătorul i-a spus lui Ben că un vrăjitor le-a pus în câmpul său. După acest eveniment, Ben a devenit interesat să afle mai multe despre practicile tradiționale de vindecare din Peru și așa am ajuns să ne cunoaștem.

 

Ayahuasqueros, șamanii cu două fețe

Când eram în Cuzco pentru câteva săptămâni am întâlnit o femeie de origine germană care locuia în Cuzco, orașul vechi. Ea avea formare de psihoterapeut obținută în Germania. De asemenea, ea fusese pregătită de indenii Q’ero din regiunile îndepărtate ale Anzi. Unul dintre motivele pentru care locuia în Cuzco era de a-i ajuta “pe occidentalii” care fuseseră “perturbați” sau deranjați de experiențele lor ayahuasca. Mi-a spus despre șamanii cu două fețe. Ea a spus că mulți dintre șamanii ayahuasca aveau două fețe, ceea ce înseamnă că au o față de vindecător benefic pe de o parte și o fața răuvoitoare de cealaltă parte.

Mi-a povestit despre câteva din multiplele tactici pe care le folosesc aceștia pentru câștigul lor. Una dintre ele era cea a unei săgeți de intenție. Ea a spus că nu este deloc neobișnuit ca mulți dintre Ayahuasqueros să așeze o săgeată în corpul luminos al unei persoane pe care o conduc în ceremonie. Săgeata este plasată cu intenția de a influența acea persoană să se întoarcă în țara lor de origine și să spună cât mai multor persoane despre Ayahuasquero, chiar să organizeze grupuri care să vină și să lucreze cu Ayahuasquero. Ayahuasquero face acest lucru în beneficiul său, pentru a obține “clienți”. Mi-a povestit și alte întâmplări despre partea întunecată a comerțului cu ayahuasca din Peru. Ea a spus că din cele câteva sute de Ayahuasquero cu care a intrat în contact, marea majoritate sunt cu două fețe. Această afirmație pare să se lege în paralel de comentariul lui Juan că majoritatea Ayahuasquero cu care a lucrat în ceremonii se flosesc de ființele demonice. Bănuiesc că motivația pentru astfel de lucruri merge mână în mână.

Femeia din Cuzco mi-a relatat multe povestiri despre oamenii care au devenit destul de confuzi, deranjați și instabili din punct de vedere mental, ca urmare a folosirii ritualurilor cu ayahuasca. Mi-a amintit de o fată din New York care a rămas câteva nopți la locul unde locuiam în junglă. Ea a făcut o ceremonie în două nopți diferite. După prima ceremonie, am putut “vedea” că a devenit destul de tulburată. Dar nu a vrut să vorbească despre asta. După ceremonia din ziua a 3-a, s-a simțit mizerabil, astfel încât și-a încheiat călătoria mai devreme și a plecat imediat la New York. Nici nu mai vorbea cu oamenii. Ea descoperise ceva neplăcut din trecutul ei, care a șocat-o profund sau care a adus trauma la suprafață, fiind un moment pe care nu putea să-l depășească singură.

Femeia de origine germană din Cuzco a mai spus că un motiv-cheie pentru care s-a întors în Peru a fost să-i ajute pe oameni să aibă o experiență cât mai integrată cu ayahuasca. Ea a mai spus că mintea unei persoane care trăiește în cultura peruviană este foarte diferită de cea a unei persoane europene sau “occidentale”. Din acest motiv, a simțit că mulți dintre ei nu erau pregătiți să facă față unor astfel de experiențe, ajungând într-o stare mai proastă decât cea în care au venit.

 

Concluzii

Am atins doar în treacăt aceste aspecte legate de ayahuasca, dar am încredere în faptul că am oferit suficientă informație pentru ca persoanele interesate să experimenteze ayahuasca să aibă grijă de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă recurg la folosirea acestei plante. Aș putea adăuga că ceea ce am scris aici despre ayahuasca se aplică mai mult sau mai puțin în mod similar și altor substanțe care modifică percepția, de exemplu droguri precum Canabis, DMT, LSD, Ecstasy sau alcool, ca să amintesc doar câteva.

Există posibilitatea să mergeți într-o călătorie cosmică cu ayahuasca într-un mod integrat, dar acest fapt nu este atât de obișnuit și nici garantat. Din punctul meu de vedere, mulți dintre occidentali nu au competențele necesare de percepție și expertiză multidimensională pentru a naviga într-adevăr cu claritate și luciditate în domeniile spirituale. În afară de aceasta, cei mai mulți șamani indigeni nu au neapărat un temei moral pentru ca ei să facă o astfel de ceremonie într-un mod adecvat. Aceste două lucruri combinate fac ca experiența cu ayahuască sa fie destul de dificilă.

Cu altă ocazie, am întâlnit un terapeut din California care participase la două ceremonii cu ayahuasca în timp ce era în Panama. El a simțit că primise ceva valoros și pozitiv – dar luase de asemenea o cantitate semnificativă de paraziți – entități și energie densă. El putea simți impactul acestor entități, dar nu îi era clar dacă era doar obosit sau indispus din punct de vedere emoțional.

Știu că ayahuasca poate avea și niște beneficii pozitive pentru oameni, în special oameni care nu au avut altă experiență spirituală profundă experimentată prin adevărata lor natura Dacă o persoană are un grad semnificativ de auto-realizare, ayahuasca nu le folosește prea mult.

Pentru mine a fost o curiozitate, ceva ce m-a intrigat și am dorit să experimentez cu 15 ani  înainte de a călători prin junglele din Peru. De fiecare dată când am băut ayahuasca în timpul călătoriilor mele în junglă, am ajuns în același “spațiu interior”, pe care îl cunosc prin practica spirituală și prin realizarea Sinelui – Vidul Absolut din care iau naștere toate formele de viață și în care se întorc, fie ele forme fizice, forme gând, forme psihice, viziuni etc.

În aceaste experiențe am avut o recunoaștere aproape viscerală că totul – absolut orice lucru – este creat prin conceptualizare (în lipsa unui cuvânt mai bun) de ceea ce poate fi denumit drept minte cosmică. Fiecare idee, credință, percepție, experiență, concept, etc., provine din vidul acelei minți. Totul a fost visat -ca să spunem așa – și singura Realitate care merită să fie în cunoștință de cauză este Cunoscătorul, Visătorul visului. Ceea ce mi-a arătat ​​Mama Ayahuasca a fost ceea ce am văzut anterior, dar acum totul mi-a fost confrimat foarte puternic și profund. Jonathan a încetat literalmente să existe. Cel care ședea la picioarele șamanului și a băut o băutură cu puternic gust de must, a dispărut. Acea linie de timp a dispărut. Ceea ce a rămas a fost doar Martorul, Cunoscătorul, Visătorul… înconjurat de întuneric, de vidul total, fără nimic în jur. Nu este un întuneric ciudat, ci un fel de întuneric foarte puternic și viu, ce s-ar putea asemăna cu întunericul dintr-un pântec cosmic.

Astfel, din propria mea experiență cu ayahuasca am plecat cu această confirmare și cu o experiență la prima mână a lumii ayahuascăi, cultura din care s-a născut, o secțiune transversală a oamenilor implicați în ea și așa mai departe. Simt că, din perspectiva lumească, aspectul mai important a fost motivul pentru care am fost atras să lucrez cu ayahuasca, acela de a împărtăși cu oamenii anumite perspective asupra ei, obținute dintr-o experiență directă.

 

Post scriptum

La câteva zile după ce am scris articolul de mai sus, am citit în presă că un bărbat american a fost găsit mort după ce a luat ayahuasca – ceea ce arată că există un pericol real în ceea ce privește utilizarea ayahuascăi.

 

Reacția publică

(Adăugat în ianuarie 2015) Acest articol este de departe cel mai popular pe site-ul meu. El a primit cele mai multe comentarii și am primit un număr semnificativ de e-mailuri. Opiniile exprimate în acele comentarii și e-mailuri au fost foarte contrastante. Dacă vă simțiți motivat să-mi trimiteți un e-mail pentru a vă apăra opiniile personale despre Ayahuasca, vă rog să nu faceți acest lucru. În schimb vă rog să nu ezitați să postați un comentariu, însă vă rog să fiți conștient că pot alege să nu investesc energia pentru a răspunde la el. Pur și simplu am prea multe alte lucruri de făcut. Iar dacă acesta este un subiect de interes pentru dvs. – fie că sunteți de acord cu opiniile mele, fie că nu, vă invit să citiți partea a doua și partea a treia a acestei serii despre Ayahuasca.

(va urma)

Articol de Jonathan Evatt

Sursa: https://jonathanevatt.com/warning-dark-side-ayahuasca-1390/

 

Traducere by Lalita

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top