Despre Yoga Vasistha

 

Vasishtha a fost unul dintre înțeleptii vedici renumiți ai hinduismului. El face parte dintre cei șapte mari Rishi ai Indiei. Vasishtha este socotit drept principal autor al celei de-a 7-a Mandale (cărți) din Rigveda, fiind menționat atât el cât și familia sa în versetul Rigvedic din cartea a 4-a,  precum și în multe alte texte vedice.  Ideile sale au fost deosebit  de influente fiind numit primul maestru al Școlii Vedanta a filozofiei hinduse de către Adi Shankara .

Scrierile vedice Yoga Vasistha, Vasishtha Samhita, precum și unele versiuni ale Agni Purana și Vishnu Purana îi sunt atribuite tot lui. Inteleptul  Vasishta este subiectul numeroaselor mitologii, cum ar fi faptul că el se afla în posesia vacii divine Kamadhenu și a copilului ei Nandini, care confereau puteri speciale celor care le detineau. El este de asemenea renumit în mitologiile hinduse pentru conflictele sale legendare cu înțeleptul Visvamitra.

Yoga Vasistha este un text din epoca medievală sincretică care prezintă filosofiile Vedantei și Yogăi. Lucrarea este scrisa sub forma unui dialog între Vashistha și prințul Rama in care se vorbeste despre faima Ramayanei, despre natura vieții, suferința umană, despre alegeri, liberul arbitru, puterea creativă umană și eliberarea spirituală.

Învățăturile Yoga Vasistha sunt structurate ca povești și fabule  cu o bază filosofică similară celei găsite în Advaita Vedanta. Textul este, de asemenea, notabil in ceea ce priveste principiile Yogăi. Potrivit lui Christopher Chapple, profesor de studii indice specializat în Yoga și religii indiene, filozofia Yoga Vasistha poate fi rezumată după cum urmează: “Efortul uman poate fi folosit pentru a se îmbunătăți de sine și că nu există nici un fel de soartă externă impusă de zei“. Acesta este unul dintre cele mai lungi texte hinduse din sanscrită după Mahabharata și un text important al Yogăi. Este alcătuit din numeroase povestiri și anecdote folosite pentru a ilustra ideile și mesajul său. Textul arată influența școlii Advaita Vedanta și a școlii Shivaismului Trika. În ceea ce privește mitologia hindusă, conversația din Yoga Vasishta este plasată cronologic înaintea Ramayanei.

Credința tradițională spune că citirea acestei cărți conduce la eliberarea spirituală.

Yoga Vasistha este un text filosofic atribuit lui Valmiki (alt nume a lui Vasishta), dar autorul adevărului este necunoscut. Textul complet conține peste 29.000 de versete. Versiunea scurtă a textului se numește Laghu Yogavasistha și conține 6.000 de versete.  Secolul exact când s-a încheiat scrierea acesteia este necunoscut, dar se estimează că este cuprins între secolul al VI-lea până în secolul al XIV-lea, este însă  probabil ca o versiune a textului să existe pana la sfarsitul  primului mileniu.

Textul conține șase cărți: prima carte prezintă frustrarea lui Rama referitoare la natura vieții, suferința umană și disprețul față de lume. A doua carte descrie, prin personajul lui Rama, dorința de eliberare și natura celor care caută o astfel de eliberare . Cea de-a treia și a patra carte afirmă că eliberarea provine dintr-o viață spirituală, una care necesită eforturi  proprii, și prezentă cosmologia și teoriile metafizice ale existenței înglobate în povestile mitice. Aceste două cărți sunt cunoscute pentru accentuarea voinței libere și a puterii creative umane. Cea de-a cincea carte pune în discutie meditația și puterile sale în eliberarea individului, în timp ce ultima carte descrie starea unui Rama iluminat și fericit introducand notiunea de samadhi.

Învățăturile Yoga Vasistha sunt structurate sub forma unor povestiri  și fabule, cu o bază filozofică similară celei din Advaita Vedanta, filosofia sa este asociată în special cu drsti-srsti o sub ramura a învățăturii Advaita care susține că “întreaga lume fenomenala este obiectul mintii”. Textul este notabil pentru expunerea principiilor Maya – iluzia cosmica și Brahman – principiul constiintei absolute, precum și a principiilor non-dualității și a discuțiilor despre Yoga. Versiunea scurtă a textului a fost tradusă în limba persană  în secolul al XV-lea  iar in limba engleza a fost tradusa pentru prima oara in anul 1896.

Yoga Vasistha este cunoscut ca unul dintre textele istorice extrem de populare și influente ale hinduismului care a avut un impact semnificativ asupra filosofiei si culturii indiene si care și-a adus  contributia  la definirea unor concepte spirituale de baza in yoga  Alte nume sub care este cunoscut acest text sunt Maha-Ramayana, Arsha Ramayana, Vasiṣṭha Ramayana, Yogavasistha-Ramayana și Jnanavasistha.

 

Sursa : aici

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top