Nadi-urile, canalele energetice subtile ale fortei vietii

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

Fiinta umana este constituita din mai multe sisteme energetice subtile, avand frecventa de vibratie diferita, incepand de la cea mai joasa, care defineste corpul fizic uman, pana la cea mai inalta, care defineste ultimul invelis subtil – cel care ne permite sa experimentam starea de beatitudine, si care face legatura cu Sinele Suprem Nemuritor ATMAN.

Conform traditiei spirituale orientale fiinta umana este alcatuita din cinci invelusuri corporale denumite KOSHA-uri, ansamblul lor fiind denumit in mod general PANCHA – KOSHA, sau cele cinci invelisuri. Literal cuvantul sanscrit KOSHA inseamna “invelis” iar PANCHA, semnifica numarul cinci.

Aceste cinci invelisuri sunt:

1.ANNA-MAYA-KOSHA, invelisul grosier sau altfel spus invelisul fizic,

2.PRANA-MAYA-KOSHA,  invelisul  bio-energetic sau PRANA-ic,

3.MANO-MAYA-KOSHA, invelisul mental,

4.VIJNANA-MAYA-KOSHA,  invelisul cunoașterii superioare,

5.ANANDA-MAYA-KOSHA,  invelisul cel mai subtil, care ne permite sa experimentam starea de beatitudine.

Calea revelarii Sinelui Suprem Nemuritor  ATMAN  este calea  miscarii progresive a constiintei individuale catre interior, ca și cum ar trece, analogic vorbind, de fiecare invelis, pentru a putea experimenta in final puritatea divina care se afla in centrul etern al fiintei noastre, Sinele Suprem (ATMAN). In același timp, procesul descoperirii de Sine permite trezirea si dinamizarea armonioasa a celor cinci invelisuri (KOSHA), facand astel posibil ca starea de puritate spirituala sa ne anime gradat individualitatea, la toate nivelele fiintei noastre.

In medicina straveche indiana, Nadi-urile reprezinta canalele subtile energetice prin care curge energia vietii, cunoscuta sub numele de PRANA. Conform textelor sacre, aceaste canale energetice formeaza o retea fina, extrem de complexa, care numara nu mai putin de 72.000 de nadi-uri. La intersectiile majore ale nadi-urilor se formeaza vortexurile eergetice cuoscute sub numele de chakre sau centre de forta.

Principalii centrii de forta sunt:

chakra_map1. MULADHARA CHAKRA – Este situata la baza coloanei vertebrale, intre anus si sex (în plan subtil, energetic) si este sediul energiei fundamentale a fiinte, Kundalini Shakti. Atribute: sursa vietii, vitalitate.

2. SWADHISTANA CHAKRA– Este situata deasupra zonei pelviene, in plan subtil. Atribute: energie sexuala, sensibilitate, mimetism social.

3. MANIPURA CHAKRA– Este situata imediat sub zona ombilicului, in plan subtil. Atribute: solaritate, expansiune, voința, dinamism.

4. ANAHATA CHAKRA- Este situata in zona plexului cardiac, adic in zona centrala a pieptului, in plan subtil. Atribute: afectivitate, armonie, altruism, iubire.

5. VISHUDDHA CHAKRA – Este situata in zona gatului, in plan subtil. Atribute: rafinament, intuitie, elevare, trairi sublime, revelatii estetice, inspiratie.

6. AJNA CHAKRA – Este situata in zona centrală a fruntii, in plan subtil. Atribute: genialitate, putere mentala extraordinara, clarviziune, intuite superioara.

7. SAHASRARA – Este situata in zona crestetului, in plan subtil. Atribute: detasare, legatura cu Adevărul etern, spiritualitate pura, contactul cu Dumnezeu, intelepciune.

Chakrele  se gasesc inserate de-a lungul coloanei vertebrale pe traseul ascendent al axului energetic al corpului denumit Sushumna Nadi.

Sushumna Nadi poate fi vizualizat ca fiind canalul central energetic localizat la nivelul maduvei spinarii. Textele traditionale yoghine afirma ca Sushumna are aparenta focului (AGNI) si contine in interiorul ei un alt NADI demunit VAJRA NADI care este de esenta solara si este lucios asemeni Soarelui (SURYA).

In interiorul acestui NADI se afla un alt NADI numit CHITRA (sau CHITRINI NADI), prin care circula nectarul argintiu al lunii (CHANDRA) avnd o culoare palida.

Extremitatea de jos a lui CHITRA NADI este numita BRAHMADVARA sau, in traducere, „poarta lui BRAHMA” in care se află KUNDALINI, cel incolacit de trei ori si jumatate si care atuci cand este trezit trece prin aceasta„poarta”. CHITRA NADI mai este denumită și Calea Fericirii Supreme. De CHITRA NADI sunt suspendate toate NADI-urile din corpul subtil prin niste „fire” extrem de subtiri cat a mia parte dintr-un fir de par.

In interiorul lui CHITRA NADI există un foarte fin canal energetic denumit BRAHMA NADI prin care in momentul in care KUNDALINI SHAKTI se trezește, traverseaza  in mod ideal toti cei sapte centrii de forta, incepand cu MULADHARA CHAKRA,  pana  in ultimul centru –  SAHASRARA CHAKRA.

De o parte și de alta a lui SUSHUMNA NADI se afla alte doua NADI-uri importante, IDA NADI – canalul subtil energetic lunar si PINGALA NADI – canalul subtil energetic solar. Traditional se afirma că IDA NADI are o culoare palidă asemenea Lunii (CHANDRA), iar PINGALA NADI are culoare rosie, asemanatoare Soarelui (SURYA). Ele pornesc de la baza canalului central Shushumna, intr-o miscare de spirala, asemanatoare ADN-ului uman, intersectandu-se in dreptul fiecarei chakre sau centru de forta principal.

Pentru ca Sushumna Nadi sa fie deschis si sa poate permite ascensiunea energiei Kundalini, este necesar ca cele doua canale energetice subtile Ida si Pingala sa fie curate si echilibrate, astfel incat purificarea acestor trei canale energetice subtile este imperios necesara pentru obtinerea unei stari bune de sanatate dar si pentru obtinerea unor rezultate eficiente in practica yogai si a meditatiei.

Purificarea acestor nadi-uri se realizeaza cu ajutorul Pranayamei, care vizeaza controlul energiei prin intermediul proceselor de repiratie. Practicand Pranayama, controlul exercitat asupra suflului respirator va determina in timp stabilizarea mintii dar si purificarea trupului si a corpurilor subtile.

Incheiem cu un citat din celebra lucrare indiana Hatha Yoga Pradipika din care aflam ca atunci:         „Cand NADI-urile sunt purificate, apar semnele unor transformari sigure: corpul devine luminos si stralucitor”; si „Prin eliminarea impuritatilor, yoghinul isi va putea retine suflul respirator cu usurinta pe o perioadă mai lunga de timp, focul gastric se va activa,  NADA (sunetul subtil divin) va deveni audibil iar yoghinul se va bucura de o sanatate perfecta.”

 

Scroll to Top