Puterea vindecatoare a muzicii lui Deva Premal – mantrele sunt fenomene energetice!

Deva Premal Miten and ManoseDeva Premal s-a nascut in 1970 la Nurnberg, in Germania si a crescut intr-o familie cu preocupari muzicale si spirituale. In caminul copilariei sale nu existau scaune sau televizor, toti membrii familiei erau vegetarieni iar meditatia era o practica de zi cu zi. In aceste conditii atipice, Deva a aratat o predispozitie timpurie pentru o viata traita in libertate interioara si constienta.
Lectiile de pian si vioara precum si numeroasele momente cand canta mantre impreuna cu tatal ei i-au facilitat trecerea spre cariera artistica de mai tarziu. Totusi, stilul muzical personal l-a descoperit abia cand si-a intalnit partenerul de viata, Miten. Se intampla in India, la Poona, in 1990. “Desi aveam doar 20 de ani iar el 42, inimile noastre s-au conectat imediat”, isi aminteste Deva Premal. Originar din Anglia, Miten avea experienta scenica a unor deschideri de concerte pentru Fleetwood Mac, Ry Cooder si Lou Reed.

Dupa intalnirea cu nonconformistul mistic Osho, acesta a renuntat la rock pentru a scrie piese cu mesaje spirituale. Miten este cel care a incurajat-o pe Deva sa-si descopere vocea autentica, expresia proprie. Recunostinta ei pentru suportul primit a facut-o sa afirme de cateva ori “Fara el, Deva Premal nu ar fi fost“.

Primul concert l-au sustinut impreuna in 1992. De atunci au calatorit mult in lume impartasind prin cantec chemarea iubirii si vindecarii unei audiente tot mai mari. Albume precum “Love is Space”, “The Essence” sau “Dakshina” au devenit best-sellers si au revolutionat muzica new age prin modul inedit de folosire a mantrelor in cantece. Ultimul lor album ” Songs for the Sangha” lansat în acest an, vine să ne încânte inimile cu melodii care celebrează călătoria interioară, fiind acompaniați de unduirea magică a mantrelor străvechi.

Dezbracate de rigorile incantatiilor traditionale, mantrele – aceste formule spirituale au fost oferite publicului in interpretari originale, fara a pierde puterea si frumusetea lor intrinseci. Dalai Lama, Eckhart Tolle, Cher, Tony Robbins sunt cateva dintre personalitatile care si-au aratat aprecierea pentru muzica lor.

Odiseea e imbogatita cu atelierele rezidentiale pe care Deva si Miten le realizeaza periodic. In fiecare an, timp de 9 zile, propun o experienta de eliberare a vocii si mintii celor care ii insotesc la Corfu, in Grecia. In Bahamas, participantii nu doar celebreaza cantecul si meditatia dar au bucuria si de a face o baie in ocean impreuna cu delfinii.

Mii de oameni de pe întreaga planetă nu sunt doar inspirați, înveseliți și liniștiți de muzica ei, dar și vindecați.

Si ne bucurăm să putem spune că Deva, Miten și Manose, cel care li s-a alăturat de curând în formație și care cântă divin la flaut, au fost de două ori în concert în Romania. Prima data în 2010 iar a doua oara în octmbrie 2015 când am avut ocazia să le ascutlăm muzica minunată! Inimile noastre au vibrat la unison umplându-ne sufletele de armonie și de frumusețea extatică a mantrelor.

 

Redam mai jos un scurt interviu cu Deva:

– De ce mantrele au proprietăți de vindecare – cauza constă în cuvinte, în muzică … sau în tăcere, care se află în interiorul muzicii înseși, așa cum ați spus odată?

Nu sunt importante cuvintele, ci rezonanța lor. Aceste sunete sanscrite sunt fenomene energetice, ele pulsaeză cu energie. Prin urmare, atunci când acestea sunt recitate, ele creează în corp o rezonanță, care vibrează, și ele pot vindeca corpul, creerul și sufletul. Dar, cel mai important lucru este că, ele ne conectează la sursa energiei vitale – Dumnezeu, dacă doriți să utilizați acest cuvânt. Acest lucru se întâmplă nu numai atunci când dvs. repetați mantrele. Dacă nu sunteți prea departe de locul unde acestea au fost pronunțate, atunci dvs., de asemenea, veți simți binecuvântarea lor – indiferent dacă știți asta sau nu!

Ritmul, muzica, mișcarea creează forme în spațiu. În pregătirea muzicienilor sunt efectuate exerciții “fără sens” pentru mâinile și degetele (sau buzele, dacă este un instrument de suflat) – atunci cand mișcarea lor este mai naturală și liberă și nu este constrânsă de conceptul compozitorului. În această etapă, muzică și linia sunt unite, deoarece acestea sunt legate printr-un ritm comun.

Da, muzica este, de asemenea, importantă. Mai ales, în cazul nostru, deoarece mie și lui Miten, ne place să cântăm mantrele. În mod tradițional, mantrele sunt repetate fără nici o melodie specială, dar dacă veți adăuga muzică la ele, acestea iau o formă mai accesibilă. Uneori, puteți observa că, cu un aer absent, fredonați o melodie și în același timp, repetați rugăciunea sacră sau mantra în timp ce umblați prin supermarket, sau faceți orice alte lucruri … așa că muzica este importantă, aceasta trebuie să fie pe deplin în armonie cu mantra, sau mai degrabă va distruge puterea ei, decât vă va consola. Şi în al treilea rând, da, înseși tăcerea este importantă. Mantra apare din tăcerea și vă poate duce la tăcere. Un moment foarte puternic: atunci când și mantra și cântecul trec înapoi în starea de tăcere, se dizolvă în ea. Dacă vă dați seama, atunci acest moment vă va transforma. Deci, aveți dreptate, toate aceste trei calități sunt la fel de importante – sunetul, muzica și tăcerea.

Se spune ca mulți oameni s-au vindecați datorită muzicii voastre. Primiți multe scrisori cu astfel de relatari?

– Da. Pentru mine si Miten este o mare onoare să primim astfel de mesaje. Suntem de părere că prin mantre ne asociem cu prietenii apropiați din întreaga lume. Aceasta este o binecuvântare incredibilă – să știi că muzica influențează viețile atâtor oameni.

Unii oameni scriu, de asemenea, că muzica voastra este potrivită pentru astfel de momente tranzitorii, cum ar fi nașterea și moartea… Cum explicați acest lucru?

Dacă muzica provine din spațiul dragostei, devotamentului și dăruirii, atunci această muzică vă va transfera, cu siguranță, acolo. Această muzică atinge inimile oamenilor. Ea merge de la inimă la inimă. Muzica este diferită pentru persoane diferite: poate fi incitantă, senzuală, calmantă, poate stimula intelectul etc. Frumusețea este întotdeauna prezentă, ea rezonează in diferite dimensiuni.

Datorită mantrelor din muzica noastră, se pare că, are putere vindecatoare. Şi desigur, asta este exact ceea ce ne dorim în momente foarte delicate și sacre. De exemplu, nu cred că cineva ar dori să asculte Simfonia a V-a a lui Beethoven la momentul nașterii. Sau in momentul mortii. Când spun că mantrele au o putere vindecatoare vreau să spun că atunci când le repetăm, acestea, în mod foarte natural, ne duc fara sa ne dam seama in profunzimea inimilor noastre. Ne relaxăm pentru un minut pentru a ne gândi la miracolul vieții pe această planetă… Mantra ne arată adevărata realitate ascunsă sub toate aceste forme – că totul este fericirea netulburată. Şi în acest loc noi trăim cu muzica noastră.

– Cum aplicați aceste practica de vindecare în viața cotidiană? Atunci când sunteți bolnavă, când aveți o dispoziție proastă, etc…?

– Repet mantre – cu voce tare sau în tăcere. Nu a fost vreodată ca mantrele să nu mă ajute! În ceea ce privește practica fizică, este important să fac practică în fiecare zi, ceea ce nu este ușor pentru mine atunci când călătoresc, dar ma straduiesc.

– Astăzi mulți oamenii au prea puțin timp, ei sunt implicați în viața materială. Care este cea mai ușoară cale pe care ați putea-o recomanda unui om modern pentru a obține o mai mare armonie interioară?

Să repete mantre. Să transforme acest obicei în practică. Treziți-vă dimineața, puneți un CD (Mantras for precarious times) si repetați cu mine de 108 de ori. Este nevoie de aproximativ 10 minute, astfel încât puteți face acest lucru chiar înainte de a face duș. Faceți acest lucru timp de 21 de zile și dacă veți observa că ați început să vă mișcați în interiorul vostru (veți observa acest lucru!), continuați timp de 40 de zile. Şi vă promit că vă veți simți complet diferit in viața voastra de zi cu zi!

– Cum se manifesta aceasta practică în viața voastra? Cum acesta v-a schimbat?

– Nici în cele mai îndrăznețe vise lor nu as putea presupune că viața mea s-ar putea aranja astfel. Sunt binecuvântată că am posibilitatea să trăiesc cu atât de multă dragoste, atât de creativ și să o împartat cu partenerul meu, Miten. Toate acestea sunt efectele acestor practici și celor ale harului guru meu.

Sursa: http://marius-christian-burcea.blogspot.ro/2010/08/deva-premal-miten-de-la-muzica-la.html
http://ecology.md/md/section.php?section=health&id=4525#.UwBgCPl_uzM

 

Scroll to Top