”Medicul fără de arginți” Alexandru Pesamosca

”Medicul fără de arginți” Alexandru Pesamosca

Alexandru Pesamosca a fost un chirurg genial de copii care a salvat sanatatea multora, fiind cunoscut si pentru faptul ca nu facea medicina pentru bani. ”Tata Pesi” cum i se mai spunea, opera și foarte mulți copii orfani. A tratat pe toată lumea și nu accepta niciodată bani de la pacienți. Dacă cineva îi oferea bani, îl dădea afară. Dacă primea pachete cu mâncare, le împărțea cu cei din spital.

A iubit medicina atat de mult incat in ultima parte a vietii a trait intr-o rezerva a spitalului din viata Budimex, desi ar fi avut posibilitatea de a locui intr-o locuință obișnuită.  În ultimii ani nu a mai operat, ci doar a dat instrucțiuni medicilor chirurgi care veneau să-i ceară ajutorul.

În vara anului 2011, el a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecțiuni cardiace și renale. A murit în dimineața zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani. “Dorința profesorului Pesamosca a fost să se sfârșească în locul pe care l-a iubit foarte mult, în locul lui de muncă, care-i devenise și casă”, potrivit acelorași apropiați ai familiei.

 

 

Scroll to Top